BARÇA
Esports  /  Barça 27/02/2020

Arribar al 2021, el repte de Bartomeu

La directiva continua investigant el cas de les xarxes socials mentre el president guanya temps

3 min
Josep Maria Bartomeu, president del  club, durant la presentació de la Barça Store Canaletes.

BarcelonaJosep Maria Bartomeu continua decidit a aguantar a la presidència del Barça fins a l’estiu del 2021. El cas que va destapar la SER relacionat amb les xarxes socials continua pendent de resoldre’s, per més que el president intenti guanyar temps posposant la trobada que s’havia de fer ahir i mirant que es rebaixi la tensió. Una tensió en què tindran molt a veure els resultats esportius. De moment, recuperar el liderat i la derrota del Madrid contra el City han ajudat a calmar l’ànim al Camp Nou. Bartomeu ha parat el cop. Almenys de moment.

Ara fa una setmana es va decidir fer una reunió de la junta aquest dijous per valorar qui era responsable de l’escàndol de les xarxes socials, batejat per alguns com el Barçagate. Però els directius hauran d’esperar a rebre explicacions perquè el president va decidir ajornar-la per no fer-la coincidir amb la prèvia del clàssic. Mentrestant, s’està fent l’auditoria que hauria de permetre aclarir a quins conceptes corresponien realment els contractes entre el Barça i l’empresa I3 Ventures. I, tot plegat, el mateix dia en què el El País publicava que diferents comptes de Twitter falsos feien campanya a favor de Josep Maria Bartomeu criticant el candidat Víctor Font, periodistes i mitjans com l’ARA i jugadors com Gerard Piqué.

Bartomeu, doncs, va posposar la reunió de la junta per no destorbar els jugadors abans del clàssic. Un discurs que han acceptat majoritàriament els membres de la junta. “Ara no ve d’un parell de dies, el que volem és saber què va passar”, assegura un d’ells a l’ARA. La reunió encara no té data. Tot i que inicialment s’havia deixat per a la setmana vinent, fonts del club sospiten que finalment serà la següent. Serà una junta extraordinària amb un únic punt a l’ordre del dia: esbrinar a què corresponien exactament els diners que es van pagar a I3 Ventures per monitoritzar les xarxes socials i intentar aclarir si realment es va encarregar crear comptes falsos per generar estats d’opinió. Des del Barça expliquen, també, que la intenció del president Bartomeu és que el tema es tracti abans de la reunió ordinària del dilluns 16 de març.

Per ara aquest cas s’ha cobrat una víctima, Jaume Masferrer, que va ser suspès de les seves funcions com a responsable de l’àrea de presidència a l’espera d’aquesta reunió definitiva. La decisió ha sigut majoritàriament aplaudida pels membres de la directiva, que l’assenyalen directament com a instigador de tota aquesta trama. A més, en un sector no gens negligible de la directiva tampoc agradava l’actitud que tenia Masferrer ni el poder que havia concentrat com a mà dreta de Bartomeu. “¿On s’és vist que, en una empresa, un responsable de secció pugui arribar a tenir més poder que el CEO?”, es pregunta un d’ells. En general, els directius van quedar satisfets amb les primeres explicacions de Bartomeu.

Contractes suposadament inflats

Però hi ha una part que costa més de justificar, i és la manera com es van elaborar els contractes entre el Barça i l’empresa I3 Ventures. Perquè tots estaven just per sota dels 200.000 euros. D’aquesta manera, no havien de passar per la sessió de control de les despeses. Aquest topall es va establir fa alguns anys quan es van disparar els ingressos del club i, expliquen des del Barça, per agilitzar la gestió del dia a dia de l’entitat. Però sí que els havia de signar el CEO. I quan els directius van preguntar a Òscar Grau per aquests contractes, es va arronsar d’espatlles i es va excusar en la confiança que dipositava en Masferrer i en la quantitat de documents que signa setmanalment. Tampoc quadra “la quantitat desorbitada” que el Barça pagava “per fer únicament tasques de monitoreig”.

Inicialment, alguns directius van valorar demanar a Bartomeu apartar-se de la presidència, però amb el pas dels dies s’adonen que convocar eleccions ara podria ser perillós, perquè no hi ha unitat al voltant del candidat continuista, Emili Rousaud. Alguns pensen com l’expresident Sandro Rosell, que defensa que seria millor trobar un candidat fort fora de la junta, com l’empresari Jordi Roche. El gironí, president de la Federació Catalana en el passat, s’està reunint amb molta gent del futbol aquests dies, mentre medita si accepta o no encapçalar un projecte per guanyar les eleccions del 2021 amb una bona part de l’actual junta al darrere. Si Bartomeu aguanta fins llavors, tindria molt de temps per preparar-se.

stats