Barça
Esports Barça 08/03/2022

La cadira del ‘compliance officer’ crema al Barça

Amb la destitució de Xavier Mas i l’arribada de Sergi Atienza el club ja n’ha tingut quatre en un any i mig

3 min
Noelia Romero, ex compliance officer del Barça.

BarcelonaEl Barça ha anunciat aquest dimarts el fitxatge de l’advocat penalista Sergi Atienza com a compliance officer. És el quart diferent que ocupa aquesta posició en un any i mig. Xavier Mas, que havia aterrat a l’entitat blaugrana al juny, ha estat destituït del seu càrrec una vegada el seu màxim avalador, el dimitit director general Ferran Reverter, ja no hi és. “És un molt bon professional acostumat a multinacionals que està molt ben valorat internament, tant pel seu equip com per la resta”, explica sobre Mas una persona que ha treballat a prop seu al Barça. “La seva marxa és a conseqüència que el projecte Reverter no ha funcionat i ell és una persona de la seva confiança”, afegeix. Abans d’arribar al club el ja exdirector de compliment normatiu intern havia treballat 16 anys a MediaMarkt, l’empresa d’on també procedia Reverter. 

El Barça ha anat per feina i 24 hores després ha anunciat el seu relleu: Sergi Atienza, vocal de la comissió de Justícia Penal Internacional i Drets Humans del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i un advocat que des de fa anys és molt actiu a l’entorn de Laporta mitjançant les xarxes socials. De fet, té la seva consulta com a advocat al mateix edifici de la part alta de l’avinguda Diagonal des d’on el president del Barça dirigeix el bufet Laporta & Arbós, per al qual Atienza havia treballat en el passat. Per exemple, el nou director de compliment va redactar amb Laporta el recurs per intentar aturar el pacte del club amb la fiscalia pel cas Neymar 1, fet que exonerava de qualsevol delicte Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu.

El Barça no és una plaça fàcil. Més enllà del poc temps que duren al càrrec, els compliance officers han de conviure amb una quantitat de denúncies internes que quadruplica les que hi ha de mitjana a les empreses que tenen un nombre de treballadors similar al del Barça (entre 1.000 i 1.500), com va avançar aquest diari. Se’n reben una vintena anualment.

Amb l’arribada de Laporta a la presidència, Mas va substituir Mireia Simona com a directora de compliment normatiu del club. Simona, que actualment segueix al departament, va ser la solució per la qual va optar la junta de Josep Maria Bartomeu quan va decidir cessar del càrrec Noelia Romero l’estiu del 2020 després que hagués dut a terme una investigació interna del cas Barçagate. Prèviament, la compliance officer havia estat suspesa de feina i sou per 13 suposades irregularitats en l’exercici del seu càrrec.

Una figura protegida

Però el setembre del 2021 el seu acomiadament va ser considerat improcedent per un jutge. La sentència va dir que “la demandant va ser acomiadada perquè la direcció del Barça va interpretar que la seva activitat a propòsit del Barçagate era una inacceptable intromissió en un assumpte que escapava a la seva competència, ja que aquesta activitat havia estat encarregada a l’empresa PwC”. Durant la seva investigació del cas, Romero va rebre un correu electrònic de Bartomeu en què li demanava explicacions sobre allò que estava fent. Els Mossos d’Esquadra, en un informe que apareix al sumari del Barçagate, consideren que es podria interpretar “com una pressió a la independència” d’aquest càrrec.

Romero no és l’única compliance officer que no va poder exercir amb total llibertat la seva feina al Barça malgrat que aquesta figura, segons expliquen els experts, necessita independència, estabilitat i un coneixement exhaustiu de l’entitat. Sabine Paquer va ser qui va estrenar el càrrec el març del 2016 i acabaria dimitint el gener del 2019. Diverses fonts diuen que va “rebre pressions en algunes investigacions i no va comptar amb tots els recursos necessaris per investigar alguns assumptes”. Aleshores, el Barça va fer un procés de selecció i el president Bartomeu, el vicepresident Enrique Tombas i la directiva Maria Teixidor van escollir per al càrrec Romero. 

stats