Esports Barça 02/06/2023

Cas Negreira: la jutgessa imputa el fill, Javi Enríquez, i veu indicis de blanqueig de capitals

Investigarà els cobraments que va rebre des del 2001 mentre hi ha una guerra oberta dins del Comitè Tècnic d'Àrbitres

3 min
Javier Enríquez, mentre treballava amb la selecció espanyola

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona ha comunicat que Javi Enríquez serà investigat per blanqueig de capitals des de l'any 2001. La justícia sospita que les activitats de José María Enríquez Negreira, vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) des del 1994 fins al 2018, poden implicar també el seu fill, Javi Enríquez, i intentarà esbrinar quin paper desenvolupava i el seu grau d'implicació. Quan va saltar l'escàndol Negreira, Luis Medina Cantalejo, president del CTA, va posar en marxa una investigació interna per saber el grau d'implicació dels àrbitres de la Lliga professional amb la família Negreira. El CTA va prometre publicar tota la informació obtinguda, però avui dia, ni el mateix comitè ni la Reial Federació Espanyola de Futbol ha donat cap dada al respecte.

A més a més del cas Negreira, hi ha mala maror en aquests organismes del futbol estatal. En l'última setmana, els àrbitres del cos específic del VAR van publicar un comunicat on desmentien rotundament les informacions que s’havien filtrat sobre el seu acomiadament a final de temporada per motius contractuals. Expliquen que han sigut apartats dels seus llocs de treball sense que la RFEF els hagi acomiadat i denuncien les represàlies del CTA per deixar-los en evidència de cara a l'opinió pública. 

Els col·legiats saben des de novembre del 2022 que el Comitè volia finalitzar els seus contractes i des de llavors, l'estira-i-arronsa ha sigut constant, cosa que ha generat una situació de tensió i inestabilitat. Per aquest motiu, han volgut desvincular l'incident de Vinícius a Mestalla de la seva situació contractual. També anuncien que demandaran la Federació per defensar els seus drets, de la mateixa manera que ja ho ha fet el col·legiat lleidatà Xavier Estrada Fernández.

Els àrbitres del VAR han decidit alçar la veu perquè s'han atipat de les filtracions del CTA als mitjans de comunicació afins, on pretenien pressionar-los perquè cedissin a les peticions de l'organisme. Fins al moment, no han pogut fer declaracions, ja que necessiten el permís de la Federació per autoritzar entrevistes i saben que se'ls denegarà la petició. 

Maldecaps abans de l'última jornada de Lliga

Tot plegat afecta la darrera jornada de Lliga, que es disputa aquest diumenge. La guerra interna contra els àrbitres del VAR va empènyer Medina Cantalejo a apartar-los de les seves funcions. La voluntat dels col·legiats era acabar la temporada, però el president andalús ha imposat la seva autoritat i s’hi ha negat en rodó. La situació li ha explotat a la cara quan la FIFA ha convocat per al Mundial de l’Argentina sub-20 que està en marxa els àrbitres Cuadra Fernández i, a última hora, Sánchez Martínez.

Això ha deixat el CTA amb només 19 àrbitres disponibles i Jaime Latre haurà d’afrontar dos partits des de la sala VAR de manera consecutiva: a les 18.30 h el Mallorca-Rayo i a les 21.00 h el Betis-València. Una situació inèdita: fins ara es considerava que un col·legiat només podia fer un partit per dia.

La guerra entre Medina Cantalejo i Mateu Lahoz

Més enllà de la falta d'efectius, l'última jornada de Lliga deixa al descobert una pugna interna entre l'àrbitre valencià Mateu Lahoz i el president del CTA, Medina Cantalejo. L'exàrbitre andalús ja va renyar Mateu en públic per la seva manera dirigir els partits. Argumentava que el jutge no pot ser amic dels jugadors i que havia de mantenir les distàncies. Des de llavors, el col·legiat valencià de 46 anys només ha xiulat partits intranscendents fins que Medina Cantalejo li va trucar per dir-li que la temporada vinent, la 2023-2024, no comptava amb ell. Una decisió que va disgustar Mateu, ja que abans li havien comunicat que podria seguir arbitrant un any més a Primera Divisió.

El valencià va rebre l'estocada final quan van designar Sánchez Martínez per dirigir la final de la Copa del Rei entre el Reial Madrid i l'Osasuna. Tradicionalment, l'àrbitre escollit és el que penja el xiulet a final d'any, però aquesta vegada, Medina Cantalejo va decidir fer una excepció incomprensible dins els codis del gremi arbitral. Mateu Lahoz, que ha encarat la recta final encadenant passadissos d'homenatge als darrers estadis de la Lliga on ha arbitrat, va comunicar al Comitè Tècnic d'Àrbitres quin volia que fos el seu darrer partit, una petició molt habitual quan un àrbitre es retira. Va escollir el Celta-Barça de diumenge (21 h) a Balaídos. Però Medina Cantalejo ha negat l'últim desig del i l'envia a fer el descafeïnat Mallorca-Rayo Vallecano. Una fi de festa que no està a l'altura de la trajectòria d'un dels àrbitres més mediàtics del panorama estatal.

stats