Futbol
Esports Futbol 01/06/2023

Cas Negreira: Estrada posa en marxa l'ofensiva contra la Federació i el comitè arbitral

El col·legiat lleidatà, que denuncia assetjament laboral, reclama més transparència per part de la RFEF

3 min
Xavi Estrada Fernàndez: “Els meus fills no tenen culpa de res i també reben bastonades”

BarcelonaLa vida laboral de Xavier Estrada ha canviat radicalment els últims dies. Ha passat d'exercir de VAR a la lliga espanyola, on ha sigut apartat després de l'afer Vinícius, a formar part de la Paeria de Lleida dins del grup municipal d'ERC. Tot i la nova responsabilitat, la seva croada contra els dirigents arbitrals segueix en marxa.

Estrada va copar els mitjans de comunicació quan va denunciar Enríquez Negreira als jutjats de Barcelona per defensar l'honorabilitat dels àrbitres i també la d'ell mateix. El col·legiat català va xiular durant 12 temporades a Primera (8 de les quals amb l'escarapel·la que l'acreditava com a àrbitre internacional) mentre el polèmic vicepresident formava part de la cúpula arbitral i va voler prendre la iniciativa pel seu compte.

Luis Medina Cantalejo, president dels àrbitres, va enfadar-se perquè, internament, ja havia organitzat la plantilla per presentar la demanda col·lectivament i tenir controlat el pati. L'anticipació d'Estrada va fer tremolar els fonaments del CTA i el dirigent andalús no va dubtar en qualificar el lleidatà de "traïdor i mal company" en una roda de premsa en què va obligar tots els col·legiats a fer acte de presència. Medina va escenificar una unitat arbitral fictícia, exhibint caràcter i voluntat de cooperació tot i no revelar ni una dada en relació al cas Negreira ni tampoc notificar quants àrbitres havien tingut tractes amb Javi Enríquez, el fill de l'exvicepresident que exercia de coach.

Davant la nul·la transparència del comitè arbitral, Xavier Estrada ha posat fil a l'agulla i ha sol·licitat al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona un seguit de requeriments per arribar al fons de la qüestió. Estrada vol que torni a declarar Andreu Camps, actual secretari general de la RFEF, ja que segons ell va mentir a la roda de premsa quan va afirmar que Hisenda no investigava cap persona en concret quan realment sí que estava indagant en Negreira. La RFEF va voler tapar aquesta informació per desmarcar-se de les activitats fraudulentes de l'exvicepresident arbitral. També sol·licita que la RFEF posi a disposició de la justícia totes les factures a nom de l'empresa DASNIL 95 SL per treure conclusions clares sobre el volum de facturació i el preu. El lleidatà també vol que Carlos Velasco Carballo, l’expresident del CTA, declari sobre el cas.

Quina relació tenen els àrbitres amb Javi Enríquez?

La pregunta del milió encara no té resposta, perquè la majoria de pagaments que rebia el fill de Negreira pels serveis de coaching es feien en efectiu i això impossibilita seguir-ne el rastre bancari.

Estrada vol resoldre la incògnita per saber quin era el pes que tenia Negreira dins del col·lectiu arbitral. Per això, sol·licita que es faci pública l'enquesta que es va fer als àrbitres sobre la relació que tenien amb Javi Enríquez i el contingut de les respostes. El CTA no ha donat dades, ja que el nombre d’àrbitres implicats ha superat les seves prediccions.

Fer de VAR... dins d'una furgoneta

Xavier Estrada també ha denunciat uns fets que van tenir lloc el dissabte 20 de maig. El català va assistir a la ciutat esportiva de Las Rozas per exercir de VAR al Getafe-Elx, corresponent a la jornada 35 de Lliga, i li van comunicar que la sala VOR no estava disponible i que hauria d’exercir la seva tasca dins d’una furgoneta que s’ubicava a la zona d’aparcament.

El seu partit coincidia amb la jornada unificada de Segona Divisió i tots els àrbitres del VAR i també Jaime Latre, que supervisava l’Almeria-Mallorca, van disposar de la sala VOR habitual. Un greuge comparatiu que sumat a la decisió de la RFEF d’apartar els àrbitres del VAR ha provocat que Estrada hagi denunciat la RFEF per vulnerar els seus drets i reclama que l’indemnitzin per danys i perjudicis.

stats