Apunts en calent
Esports Barça 31/12/2022

Cautelars que surten per la culata: els apunts en calent del Barça-Espanyol

El Barça cau a la trampa de l'Espanyol i de Mateu Lahoz i cedeix el liderat al Reial Madrid

2 min
Lewandowski després de fallar una ocasió de gol.

BarcelonaEmpat del Barça contra l'Espanyol en el derbi barceloní de Cap d'Any. Marcos Alonso ha obert el marcador a la primera part i Joselu Mato l'ha empatat de penal a la segona. Amb aquest resultat, el Reial Madrid tanca el 2022 líder de la Lliga. A continuació, uns apunts en calent.

Cautelar sense efecte. La polèmica de la prèvia del derbi –la cautelar a Lewandowski– ha deparat la titularitat del matador polonès, que només ha trigat set minuts a intervenir en un gol. Maniobra múrria (i curtterminista) del Barça i, en concret, de Pere Mellado, home de confiança de Laporta en l'àrea jurídica. El club ha jugat amb els temps i, a banda de fer enfadar el seu rival ciutadà, ha ajornat el càstig al seu futbolista més decisiu. Però la mesura no ha sigut suficient per derrotar l'Espanyol. De fet, si els pericos han empatat ha sigut gràcies al mateix home que ha inaugurat el marcador a instàncies de Lewy. Marcos Alonso, autor de la diana culer, ha comès un penal tan clar com involuntari que Joselu ha transformat a la segona part.

El xou de Mateu Lahoz. Quan l'Espanyol ha fet l'empat, el Barça ja feia estona que havia perdut el fil del partit. Els blaugranes s'ho miraven tot amb una suficiència perillosa i els blanc-i-blaus estaven en fase ascendent. Però el punt d'inflexió imprescindible perquè els locals perdessin el focus ha sigut Mateu Lahoz, que ha encès els ànims amb decisions discutibles (a banda del penal), converses carregoses i, per rematar-ho, l'expulsió de Jordi Alba per protestar. Va dir Xavi divendres que li agradava el col·legiat valencià pel seu esperit didàctic. Desconec si l'egarenc seguirà pensant el mateix després del derbi. Ara bé, jo tinc clar que les cautelars via justícia ordinària no ajuden a captenir l'estament arbitral. L'actuació de Mateu així ho demostra.

Xavi i la recerca del migcentre ideal. L'entrenador del Barça ha fet una alineació sense dos dels seus protegits. Dembélé, finalista del Mundial, ha sigut suplent per darrere d'Ansu Fati i Raphinha, mentre que De Jong ha iniciat el partit fent de pivot en detriment de Busquets, que s'ha quedat a la banqueta en l'últim partit del 2022. Sense el de Badia a la base, l'equip guanya joventut i dinamisme, però perd atributs en la sortida de pilota i coordinació a l'hora de pressionar. A més, Pedri ha de rebre més enrere per compensar el dèficit posicional de De Jong i Gavi. ¿S'entén ara per què Xavi demana Zubimendi o, si no pot ser, una pròrroga contractual per al capità?

Sense representació institucional? Com a senyal de protesta per la cautelar a Lewandowski, l'Espanyol ha decidit no enviar cap representació oficial al derbi de Cap d'Any. Una decisió respectable, tot i que no exempta de populisme, que no hauria de desviar les urgències periques de cara al segon parcial de la temporada, en què l'ombra del descens no desapareixerà si l'equip de Diego Martínez no s'aplica com quan s'enfronta al seu etern oponent. Dit això, la pericada sí que ha tingut presència il·lustre a la llotja d'Arístides Maillol: Iván de la Peña i Mauricio Pochettino han vist el duel in situ. El primer va fer els dos gols de l'última victòria de l'Espanyol al Camp Nou, que va ser el 2009 amb el segon fent d'entrenador blanc-i-blau. No són uns qualssevol.

stats