Futbol - Lliga de Campions

El crèdit del Barça a Europa, en joc: imaginació i valentia davant la precarietat

Xavi es nega a valorar cap escenari que no sigui el triomf, malgrat les nombroses baixes en atac

3 min
Xavi, rumiant, en el penúltim entrenament abans del Barça-Benfica

Sant Joan DespíSense extrems, però sense renunciar-hi. Amb l’aigua al coll si el seu equip no aconsegueix el triomf, però aferrat a una mentalitat optimista: “Només penso en guanyar, això és el que m’han ensenyat al Barça”. Torna la Champions al Camp Nou i aquest cop ho fa amb Xavi Hernández a la banqueta blaugrana. Com Sergi Barjuan contra el Dinamo de Kíev, el segon partit de l’egarenc ja és una final anticipada. Si supera el Benfica, podrà fer una glopada d’aire ben grossa: s’assegurarà la classificació per als vuitens de final. Un empat o una derrota, però, abocaria el Barça a jugar-se les garrofes a Munic d'aquí quinze dies. És cert que el Bayern ja té pràcticament els deures fets, però els fantasmes europeus tornarien a planar sobre l’equip blaugrana si no aconsegueix superar aquest dimarts el Benfica (21 h, Movistar Liga de Campeones). 

“No sé si som millors que ells. Això s’ha de demostrar al camp. No estem en un moment per treure pit, però hem de ser optimistes i pensar en guanyar. Ser positius, valents i buscar el triomf. Ja sabem que la realitat és que allà vam perdre 3-0 i que no serà un partit gens fàcil, però és un repte, i a mi els reptes m’encanten”, va defensar Xavi en la prèvia d’un duel transcendental. Els portuguesos, com el Barça, també es juguen ser als vuitens de final. I, malgrat no ser un equip punter a Europa, tenen un bloc prou sòlid i experimentat com van demostrar a Lisboa. A la veterania dels seus centrals s'hi suma la fortalesa física de l’equip i la velocitat explosiva dels seus davanters. Especialment de Darwin Núñez, atacant de 22 anys que havia estat en l’òrbita de la secretaria blaugrana i que només va trigar tres minuts a batre el Barça, ballant Eric Garcia, en la primera ocasió de perill a Da Luz.

Aquí radica la primera gran incògnita de Xavi: donar entrada a Araujo, el seu defensor més potent i veloç, o mantenir la parella Eric-Piqué, amb més bon toc de pilota i amb la qual ja es va estrenar al derbi. La velocitat de Núñez convida a pensar en l’entrada en escena de l’uruguaià, hipòtesi que el tècnic blaugrana no descarta però que no va voler revelar: “El Ronald és molt important per a nosaltres encara que no jugués dissabte. També compto amb Lenglet i Umtiti. Tenim cinc centrals de nivell. Que jugui l’un o l’altre dependrà de com vulguem defensar i atacar”. Si el Barça té els cinc centrals de la plantilla disponibles, la situació és ben diferent a la davantera. Amb les conegudes absències d’Abde –no està inscrit a la Champions– i d’Ilias –està sancionat perquè va ser expulsat en l'últim partit de la Youth League amb el juvenil– i les baixes per lesió d’Ansu Fati i Braithwaite, així com els dubtes de Dembélé i Dest, Xavi no té cap extrem pur en plenitud. 

Sergi Roberto torna a ser baixa

És per això que el tècnic estarà pendent fins a l'últim moment de les sensacions del francès i del nord-americà. No podrà comptar, però, amb Sergi Roberto, que, a diferència de Dembélé i Dest, no ha saltat aquest dilluns a la gespa a entrenar-se i ha treballat al gimnàs. Malgrat rebre l'alta dissabte, el català segueix amb molèsties al quàdriceps de la cuixa dreta. Per la seva part, Dest arrossega lumbàlgia i Dembélé tampoc ha fet net de l’elongació al semimembranós de la cuixa esquerra de la qual va recaure a principis de mes. Tots dos són dubte. Demir i Coutinho són les principals alternatives. 

Busquets, Nico i Mingueza, a punt

Qui no faltarà són Busquets, Nico i Mingueza. Els tres van acabar tocats contra l’Espanyol, però Xavi ha assegurat la seva presència en la convocatòria, que se sabrà aquest dimarts. El jugador número 12 ha de ser l’afició, a qui Xavi ha demanat el suport: “Els necessitem”.

stats