Barça
Esports Barça 19/04/2023

Dembélé desafia la lògica mèdica i vol reaparèixer per Sant Jordi

L'extrem francès pressiona per avançar el seu retorn a aquest diumenge, mentre els metges i els tècnics opten per una via més prudent

4 min
Ousmane Dembélé durant un entrenament aquesta setmana

BarcelonaDesprés del soporífer empat a Getafe, Xavi Hernández va dir en la compareixença de premsa que esperava recuperar per al pròxim partit "entre dos i tres jugadors". La previsió a Sant Joan Despí és que Frenkie de Jong, lesionat des de la concentració amb els Països Baixos de finals de març, i Pedri González, de baixa des del 16 de febrer, rebin l'alta abans de la visita de l'Atlètic de Madrid de diumenge. Tots dos van saltar a la gespa aquest dilluns per completar una part de l'entrenament (de recuperació) amb els seus companys. També s'hi va sumar Ousmane Dembélé. La consigna amb què treballen els serveis mèdics és que el francès, que es va trencar el quàdriceps el 28 de gener a Montilivi, és diferent. La data assenyalada és que pugui tornar a jugar el 29 d'abril, quan el Betis visitarà el Camp Nou.

Però Dembélé no vol esperar més i, segons ha pogut saber l'ARA, l'extrem pressiona per ser convocat ja contra els matalassers. El jugador és sempre qui té l'última paraula, malgrat que la decisió de fer-lo jugar recau en l'entrenador. En aquest sentit, hi ha tres actors protagonistes que han d'arribar a una entesa: Dembélé, Xavi i els serveis mèdics.

Ousmane Dembélé

L'extrem francès vol jugar contra l'Atlètic de Madrid

El futbolista se sent bé i té ganes de tornar a jugar. El Mosquit es va lesionar quan passava pel seu millor moment des que va aterrar al Barça l'agost del 2017. Havia guanyat amb claredat la lluita per la titularitat a Raphinha a la banda dreta i, en tot el front d'atac, només Robert Lewandowski el superava en minuts. Malgrat que l'estimació inicial del temps de baixa del francès era d'un mes i mig, està a punt de triplicar el temps que fa que està allunyat dels terrenys de joc. No se l'esperava aquest diumenge a Getafe, on va patir fa un lustre la seva primera lesió muscular greu. Precisament per aquest motiu (és supersticiós) ha demanat rebre l'alta abans de la visita de l'Atlètic de Madrid. Abans de lesionar-se, havia participat en 28 partits, en què havia fet vuit gols i havia donat set assistències.

Els serveis mèdics del Barça

Opten per l'escenari més prudent: el 29 d'abril

Tant els metges com els fisioterapeutes del Barça volen evitar qualsevol risc de recaiguda de Dembélé. Per això no recomanen que rebi l'alta abans del duel davant el conjunt de Diego Pablo Simeone. Fins i tot també opten per descartar-lo per al desplaçament intersetmanal a Vallecas, per visitar el Rayo, del dia 26 d'abril. L' escenari més prudent des del seu prisma és que torni el 29 d'abril. L' historial mèdic del francès —l'han operat tres cops per corregir trencaments musculars— ja demana prudència de per si, però, en el seu cas concret, el calendari hi té un paper clau. És, juntament amb Franck Kessie, l'únic futbolista del primer equip que fa dejú pel Ramadà. L'extrem treballa a la gespa, sota un sol primaveral que escalfa, sense cap mena d'hidratació.

Des del 22 de març fins al 21 d'abril, igual que la resta de musulmans, Dembélé només pot beure líquids i menjar aliments quan cau el sol i abans de trenc d'alba. Tot i que des del club li han facilitat pautes gastronòmiques adaptades a aquests horaris, els recuperadors blaugrana creuen que és convenient posposar-ne l'alta fins que pugui fer una setmana sencera de preparació amb els hàbits alimentaris normalitzats. El Ramadà afecta la recuperació de Dembélé, però només en el tram final. El factor de risc de recaiguda que sí que acompanya el jugador des del primer dia és una cicatrització més lenta de l'habitual. Un fet que també va afectar Pedri que, com el francès, va recaure de la seva lesió.

Xavi Hernández i el cos tècnic

Els entrenaments d'aquesta setmana dictaran la sentència

Xavi Hernández i el seu cos tècnic són plenament conscients de les ganes de tornar a jugar de Dembélé, assenyalat per la crítica pels seus llargs processos de recuperació. El precedent amb la gestió de l'esmentada lesió de Pedri, peça fonamental per a l'engranatge blaugrana, va generar malentesos entre les parts i va fer que es tornés gairebé al punt de partida en la recuperació del canari. Això, sumat als onze punts de marge que l'equip manté sobre el Reial Madrid a la Lliga, fan que els criteris mèdics siguin els que tinguin més pes. Xavi té una especial sintonia amb el doctor Ricard Pruna, que va tornar el curs passat al Barça de la mà de l'egarenc.

Des del vestidor, però, afirmen que encara és d'hora per descartar cap hipòtesi abans del partit de diumenge i es remeten als quatre entrenaments que queden aquesta setmana per veure "l'evolució i les sensacions del jugador". En cas que Dembélé desafiï la lògica mèdica i guanyi la partida, la seva presència contra l'Atlètic de Madrid en cap cas seria com a titular. El francès començaria des de la banqueta i només jugaria en cas que Xavi ho considerés oportú. La prudència també s'ha de llegir en clau de mercat. El contracte de Dembélé s'esgota al juny del 2024. Xavi confia que segueixi de blaugrana, però si el rocambolesc entorn del jugador torna a posar través per a una nova ampliació amb el Barça, el club només podria fer calaix aquest mateix estiu.

stats