Esports Barça 16/04/2023

El futur d'Ez Abde al Barça depèn de Mendes i Dembélé

Al vestidor tenen coll avall que, amb el 'fair play' excedit en 200 milions, l'extrem haurà de fer les maletes cap a la Premier

4 min
Ez Abde està fent una gran temporada a l'Osasuna

BarcelonaLa temporada d'Abdessamad Ezzalzouli, Ez Abde, no està passant gens desapercebuda. Ni al Barça ni tampoc a la Premier League. Des del vestidor blaugrana es valora molt positivament la seva cessió a l'Osasuna. El conjunt navarrès està còmodament (i meritòriament) ubicat en la vuitena posició de la Lliga i s'ha classificat per a la final de Copa, que disputarà contra el Reial Madrid. A Pamplona estan de joia i el rol d'Abde ha impactat directament en el rumb positiu dels de Jagoba Arrasate.

És un extrem de carrer, d'aquells que desafien els defensors ensenyant-los i amagant-los la pilota. Aquest curs ha participat en 22 partits de Lliga (de 29 possibles) i en 5 més de Copa (de 7). I ha sigut titular en 17 (14 i 3). Sis partits se'ls ha perdut per lesió o sanció. Ha marcat cinc gols i ha donat tres assistències, unes xifres que no fan justícia en la seva incidència en el joc de l'Osasuna. "Gaudim d'ell, que l'any vinent ja l'haurem de veure per la televisió", ha despatxat aquesta setmana Arrasate, un dels impulsors del seu aterratge a Pamplona. Abde va escollir els navarresos per davant d'altres equips com l'Elx, el principal club de la ciutat on es va criar des dels 7 anys. El cap de setmana passat va marcar els dos gols del triomf (2-1), precisament, davant el conjunt il·licità. Aquest divendres a Vallecas va tenir un paper discret (2-1).

Ez Abde està de moda. Des del vestidor blaugrana no amaguen que, amb Ousmane Dembélé durant gairebé tres mesos fora de combat, l'hispanomarroquí seria protagonista al Barça. “Ara seria titular si el tinguéssim. Té el desequilibri que ens falta sense Dembélé”, admeten a l'ARA des de la Ciutat Esportiva. "Ho està fent molt bé a l'Osasuna. A l'estiu tornarà, ho analitzarem i veurem què fem amb ell. Pot ser una peça important per al futur", va dir públicament Xavi la setmana passada.

El preu de sortida d'Abde: entre 20 i 25 milions

L'internacional pel Marroc entra en els plans de l'egarenc per a la pròxima temporada, tot i que, segons ha pogut saber l'ARA, al vestidor tenen coll avall que segurament haurà de sortir traspassat per les urgències econòmiques. "Depenem del fair play, però ens adaptarem", resolen sobre el cas de l'extrem. El Barça ha de reduir aquest estiu en 200 milions d'euros el cost de la seva plantilla esportiva. El principal mercat d'Abde és a Anglaterra i el seu preu de sortida està al voltant dels 20-25 milions.

El Barça, disposat a negociar el seu traspàs, estudiarà fórmules per no perdre'l del tot de vista, com ara mantenir un percentatge d'una futura venda a un tercer equip. El portal especialitzat Transfermarkt, que diversos clubs tenen en consideració, valora l'extrem en vuit milions. El seu bon rendiment a l'Osasuna i el seu preu assequible per a la majoria dels equips del futbol anglès fan que sigui un caramel per a la Premier.

Abde està representat per Integral Advising Football, una agència assessorada per Gestifute, la companyia del superagent Jorge Mendes. El representant portuguès, molt pròxim al president Joan Laporta, tutela el futur de diversos joves del Barça com Ansu Fati, Balde o Nico (cedit al València). A més, també té en cartera la principal perla del planter: Lamine Yamal.

El futur d'Abde, també pendent del que passi amb Dembélé

El fet que Abde sigui transferible malgrat el seu bon rendiment i que Xavi el tingui en alta consideració s'explica perquè la seva venda suposaria pràcticament un ingrés net: el seu fitxatge —l'estiu del 2021— va costar només dos milions. El jugador, nascut el 2001 a Beni Mellal (Marroc), va deixar el seu país amb la seva família –és el petit de tres germans– quan tenia set anys per instal·lar-se a Elx, al barri del Carrús, un dels més humils de la ciutat. De seguida va començar a jugar a futbol, tot i que no va cridar l'atenció de l'Hèrcules fins als 17 anys, quan Abde jugava a la Segona Regional.

Havia de quedar-se al juvenil, però l'Hèrcules el va fer pujar ràpidament cap al filial. I el 2019 s'estrenava amb el primer equip. Al Rico Pérez es van afanyar a renovar-lo amb una clàusula de rescissió de dos milions. Aquí és on entra en escena el Barça. I, més concretament, Ramon Planes. El ja exsecretari tècnic, que havia treballat a l'Elx i ara està al Getafe —rival del Barça diumenge—, havia estat alertat per un amic seu de la irrupció d'Abde. Planes va fer diversos desplaçaments per veure'l jugar i també s'hi va reunir personalment. A banda del Barça, també el seguia el Madrid, el Betis i el Llevant.

Planes va respondre personalment pel fitxatge per al filial blaugrana d'Abde i el club en va pagar els dos milions de la clàusula. El Barça ho va poder assumir gràcies a la venda d'Ilaix Moriba. Ara, que es pugui quedar a Barcelona dependrà en bona part del que passi amb Dembélé. El contracte del francès, que va arribar a quedar-se lliure durant uns dies el curs passat, s'esgota el juny del 2024. Ampliar el seu vincle suposa tornar a tractar amb un entorn qualificat per fonts del Barça com a "amateur". Des del vestidor fan referència a la bona predisposició de Dembélé: "Confiem en ell, aquí s'hi troba a gust", conclouen a l'ARA.

stats