Barça

Un excàrrec de confiança de Bartomeu reclama 1,8 milions al Barça

William T. Mannarelli creu que el club està al darrere d'una "campanya de desprestigi i difamació" en contra seva

3 min
Bill Mannarelli a la dreta de Josep Maria Bartomeu.

BarcelonaNomés arribar a la presidència del Barça després de les eleccions de març del 2021, Joan Laporta va començar a reestructurar diverses àrees del club per col·locar-hi gent de la seva confiança. Entre els primers departaments que van viure una important sacsejada interna hi va haver l'Espai Barça, liderat durant més de cinc anys per William T. Mannarelli, un arquitecte nord-americà fitxat per la directiva de Josep Maria Bartomeu. Mannarelli va ser acomiadat el 10 de maig, dos mesos i tres dies després del pas per les urnes.

"En virtut dels fets que vostè coneix arran de les converses mantingudes durant les últimes setmanes, així com de l'anàlisi dels resultats i la valoració del seu lloc de treball i de l'àrea que dirigeix, ens veiem en la necessitat de resoldre el seu contracte per la pèrdua de confiança en la seva gestió", deia la carta que va firmar el fins llavors director de patrimoni de la institució blaugrana, que va cobrar, entre indemnització i quitança, 434.000 euros bruts. En l'acord transaccional signat per ambdues parts, el Barça va reconèixer la improcedència de l'acomiadament de Mannarelli, que seria substituït per Ramón Ramírez al capdavant de l'Espai Barça. Incòmode amb el canvi de condicions en el tender per adjudicar les obres del Camp Nou, Ramírez va plegar durant la temporada 2022-23 i va ser reemplaçat per Àlex Barbany, que també ha abandonat el projecte recentment.

Després d'aquest preàmbul necessari, la novetat relacionada amb una de les cadires més calentes del Barça: Mannarelli ha demandat el Barça per tutela del dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge. L'extreballador blaugrana entén que, malgrat que es va reconèixer la improcedència del seu acomiadament, l'entitat va posar en marxa "una campanya de desprestigi i difamació" en contra seva i va dir que va ser despatxat a causa d'"irregularitats". Per justificar la seva posició, l'arquitecte nord-americà acompanya una sèrie d'articles periodístics (tots ells publicats pels volts de l'acomiadament) de fins a 11 mitjans de comunicació escrits, entre els quals l'ARA, en què s'informava del malbaratament de recursos que el Barça estava detectant en l'Espai Barça i del trossejament de factures vinculades a aquest departament per driblar el comitè d'adjudicacions del club.

Laporta i Reverter van parlar de trossejament i descontrol

"El modus operandi en la gestió [de Bartomeu] se saltava els controls interns i de l'assemblea. Es fraccionaven factures amb el Barçagate i també en l'Espai Barça. Hi ha determinats proveïdors i consultors que trossejaven factures perquè no passessin els controls", explicaria més tard, en una roda de premsa celebrada el 16 d'agost del 2021, el president Laporta, que va confirmar davant d'un micro les sospites publicades setmanes abans pels mitjans. "L'Espai Barça estava mal dimensionat tant en temps com en cost. Ens hem gastat 119 milions i només hem fet un 5% de les obres", manifestaria més endavant el llavors CEO Ferran Reverter sobre la gestió del projecte patrimonial més important de la història de l'entitat. "No hi havia protocol per donar d'alta els proveïdors. I això genera molts costos. Si tens molts proveïdors, és difícil que hi hagi control [...] Hi ha casos amb I3Ventures (Barçagate) i amb l'Espai Barça", afegiria en la mateixa aparició.

Laporta parlant del trossejament de factures.

Més de dos anys després del seu acomiadament, Mannarelli, que després de sortir del Barça va treballar en el projecte The Line a l'Aràbia Saudita durant un any, creu que les informacions del 2021 sobre el seu pas pel club català són objecte d'un "demèrit" que l'ha afectat en termes de "qualificació, retribució en el mercat i oportunitats de contractació". En la demanda, fins i tot posa exemples concrets de processos de selecció en què s'ha vist descartat a causa del que la seva defensa defineix com "mala premsa". També deixa molt clar que la presa de decisions en l'Espai Barça no requeia només en ell, sinó en una comissió que formaven més persones, inclosos el president Bartomeu i el directiu responsable, Jordi Moix. Per tot plegat, l'extreballador reclama al club una indemnització per danys i perjudicis d'1,8 milions d'euros, una quantitat resultant de multiplicar per cinc el salari anual que tenia. També demana 10.000 euros addicionals a cada un dels mitjans afectats pel procediment.

La demanda ja està admesa a tràmit. L'ARA ha preguntat al Barça sobre el cas i la postura oficial és la següent: "Hi respondrem. Ens hi oposem perquè no hem comès cap infracció de les quals se'ns acusa".

stats