Futbol

Fins i tot un home tranquil com De Jong perd els papers: els apunts en calent del València-Barça

El neerlandès veu una targeta groga després d'un gest d'impotència amb un àrbitre polèmic

3 min
Frenkie de Jong, al fons, després del gol d'Hugo Guillamón

BarcelonaEn una setmana marcada pels missatges d'unitat de Xavi Hernández i de Joan Laporta després del sarau amb la convocatòria d'Anvers i la posterior desfeta belga, l'equip s'ha immolat a Mestalla (1-1) i ha deixat escapar dos punts (i qui sap si bona part de la Lliga).

Tret al peu del Barça gairebé ridícul. Impotència. El Barça no estava fent un mal partit a València. Res meravellós, però havia sabut anar de menys a més i fer el més difícil últimament: avançar-se en el marcador. Després del gol de João Félix, el conjunt valencià semblava una joguina trencada en mans dels blaugranes. Però la situació del Barça és tan delicada, és un equip tan fràgil ara mateix, que en lloc d'olorar la sang i clavar la queixalada definitiva ha decidit ressuscitar un mort. Una nova empanada monumental en defensa: ni Cancelo, ni Araujo (estrany en ell) despengen una pilota alta que acaba als peus de Guillamón, el més viu, i amb una simple orientació clava un gran xut. Ningú ha rebutjat ni tapat la rematada. Incomprensible aquesta deixadesa.

Els jugadors no fan el llit a Xavi. A Mestalla, el Barça ha sabut ser profund i generar ocasions de gol, però no ha sabut rematar, com va passar contra el Girona, tot i que els gironins van tenir i tenen molt més futbol que el València. Lewandowski, que ha volgut liderar el pas endavant dels seus companys, ha rematat fins a cinc vegades al primer temps sense encert. Raphinha, que ha anat de menys a més, també ha estat lent en la rematada. Gündogan ha tingut dues rematades clares des de la frontal. Frenkie de Jong i Pedri s'han fet un fart de servir pilotes als seus companys, però res, una única diana que ha acabat sent insuficient. L'actitud els jugadors, amb el seu tècnic qüestionat, ha sigut bona. Però sense contundència a les àrees és molt difícil sumar punts.

Frenkie de Jong homenatja Arda Turan. És estrany veure a algú com Frenkie de Jong perdre els papers. A Mestalla, després d'una trepitjada que li ha suposat que se li descol·loqués la bota, el neerlandès se l'ha acabat traient i l'ha llançada a terra, en un clar gest de ràbia. El motiu? L'àrbitre Ortiz Arias no havia xiulat res, tot i que l'acció ha passat davant dels seus nassos. Ha sigut, també, un gest d'impotència perquè feia ben poc que li havien empatat el partit al Barça. "Este árbitro es malísimo", se li ha llegit als llavis a De Jong a la retransmissió televisiva. Ortiz Arias és el mateix àrbitre que, per la manera com es dirigeix als jugadors, ja va treure de polleguera David López (Girona) i Sergio Ramos (Sevilla). Sense voler-ho, de Jong ha homenatjat Arda Turan, de sang més calenta. En el seu cas, el turc va llançar la bota al linier durant un Atlètic de Madrid - Barça.

La Lliga a Europa: 'Al loro, que no estamos tan mal'. Tot i que el Barça és un gegant amb peus de fang i que el Sevilla, un dels equips amb renom del campionat estatal, acabi de fer fora el segon entrenador aquesta temporada, al sorteig de vuitens de la Champions d'aquest dilluns hi haurà quatre equips de la Lliga. No hi seran els andalusos, que ni tan sols van fer mèrits per jugar l'Europa League (el seu trofeu fetitxe), però sí la Reial, l'Atlètic, el Reial Madrid i el Barça. En canvi, només n’hi haurà dos de la Premier (City i Arsenal). La Bundesliga hi ha colat tres representants: Bayern, Dortmund i Leipzig, com la Serie A (Inter, Lazio i Nàpols). La classificació blaugrana és, segurament, l'únic gran argument que li queda a hores d'ara a Xavi per defensar el càrrec: quatre anys després, l'equip ha tornat a ser primer de grup a la Champions. Això sí, en un grup molt barat.

stats