Barça

Laporta es compromet a proposar un nou referèndum per votar l'Espai Barça

Si dissabte l’assemblea de compromissaris n'aprova el finançament, el president blaugrana assegura que la decisió es ratificarà via referèndum

4 min
Joan Laporta parlant a cau d’orella amb Rafa Yuste a l’última assemblea del Barça.

BarcelonaL’Espai Barça, el projecte per aixecar un estadi modern a les Corts, s’encamina cap a un nou referèndum. Un nou gir de guió en la història d’un projecte sense final. El president Joan Laporta es va comprometre a sotmetre a votació entre els socis el futur de l’estadi, després de suspendre per primer cop l’assemblea de compromissaris aquest diumenge. Per fer-ho, però, els socis hauran de votar a favor del pla per finançar el projecte en la segona part d’aquesta assemblea, el dissabte 23 d’octubre. “Aquest diumenge els socis em va proposar anar a veure el Barça-València i continuar un altre dia l’assemblea. Si aquest dissabte l’assemblea aprova el finançament de l’Espai Barça, farem un referèndum per ratificar la decisió. I al camp, ara més que mai tothom amb l’equip. Perquè ja ho sabeu: si tots animem, guanyarem!”, va dir en un vídeo el president, que també va demanar als socis que tornin al camp per donar suport els jugadors.

Inicialment, el futur de l’estadi s’havia de votar com un dels punts del dia de l’assemblea, però Laporta va decidir posposar-ho just abans de votar-ho. Abans, els socis havien deixat clar que donaven suport a la junta de Laporta per guiar-los en el camí per sortir del caos causat per la gestió de Bartomeu. Ara, en un dels punts clau, poder endeutar-se més per aixecar el nou estadi, alguns socis es van mostrar contraris a votar-lo en assemblea i van plantejar la necessitat d’organitzar un referèndum entre tota la massa social del barcelonisme.

El primer compromissari a queixar-se, Xavier Queralt, explicava en declaracions a la Cadena SER: “Em sap greu que hi hagi hagut tant d’enrenou. Em va sobtar des del primer moment que una assemblea tan important només es fes de tres de la tarda a dos quarts de nou del vespre. Núñez deia que al soci no se’l pot enganyar i jo ahir creia que ens estaven enganyant, i em sap molt de greu”. Poc després de la seva intervenció, Laporta va decidir ajornar l’assemblea quan faltaven quinze minuts per al començament del Barça-València. L’explicació sobre el projecte del nou Espai Barça ja s’havia fet, però Laporta va aturar-ho tot abans de la votació veient que una bona part dels compromissaris volien que el projecte passés per referèndum. Dissabte, doncs, tocarà votar aquest punt i també el referent a la suspensió de l’article 67 dels estatuts, que obliga la junta a dimitir si no aconsegueix restituir el patrimoni en dos exercicis. La segona part es va convocar al Sant Jordi Club, però finalment el club ha decidit fer-ho en una carpa davant del Palau Blaugrana a les 15 h.

Fins fa poc, la junta defensava que no calia fer un nou referèndum perquè els socis ja hi van votar a favor el 2014, però tant el context com el projecte han canviat del tot. Ara caldria un nou préstec de 1.500 milions, quan inicialment es parlava que tot plegat costaria 600 milions per a un projecte que tindria importants modificacions. “Són preus de mercat, si mires el que han costat altres estadis”, defensa el CEO Ferran Reverter.

La clau, el finançament

Eduard Romeu, vicepresident econòmic, explica: “No estem demanant una aprovació per executar un préstec, perquè no el tenim. Primer cal rebre permís per buscar la manera d’obtenir els diners i després executar-ho. Tal com diuen els estatuts, és l’assemblea la que ens ha de donar permís, amb independència de si es vol fer un referèndum. Jo veig perfecte un referèndum, però abans m’agradaria rebre permís de l’assemblea per buscar fórmules per finançar l’Espai Barça”.

La junta defensa que la proposta de votació encaixa amb els estatuts, tot i que alguns socis expressaven dubtes sobre si encaixa amb la legalitat la proposta de Laporta de demanar primer permís per tenir el finançament, i després organitzar el referèndum. De fet, set grups d'opinió de socis barcelonistes demanen a Laporta garanties que el referèndum-consulta sobre l'Espai Barça sigui vinculant. El Senyor Ramon, Dignitat Blaugrana, Seguiment FCB, Compromissaris FCB, Un Crit Valent, Transparència blaugrana i Noies Twitter Barça han volgut mostrar l'agraïment a Laporta per "pel tarannà dialogant", però alhora són prudents.

"Necessitem que aquesta consulta-referèndum sigui vinculant, cosa que en cap moment esmenta de manera específica. A més, temem que un sí en la votació de l'assemblea pugui deixar sense efecte un resultat posterior, per molt que englobi un número molt més alt d'electors. En canvi, un no mantindria intactes les opcions d'engegar un procediment de consulta vinculant, tal com es recull als estatuts", expliquen els grups en un comunicat. És a dir, proposen que l'assemblea sigui qui ratifiqui el resultat del referèndum un cop ja s'hagi fet, idea que la directiva no contempla ara mateix.

El Barça demanarà dissabte a l’assemblea l’autorització per treballar amb operadors internacionals experts en el finançament d’estadis i instal·lacions esportives una operació que té una estimació d’inversió de fins a 1.500 milions d’euros, amb un tipus d’interès de mercat i un retorn a 35 anys. Aquests 1.500 milions es reparteixen en 900 milions destinats al futur Camp Nou, 420 milions al nou Palau Blaugrana, 100 milions a la urbanització de l’entorn i el Campus Barça, 60 milions destinats a les inversions compromeses amb la Modificació del Pla General Metropolità i 20 milions per a possibles millores de l’estadi Johan Cruyff.

stats