Esports Barça 13/03/2021

La nova generació respon al “no hi ha projecte” de Messi

Els joves jugadors blaugranes demostren, un cop més, la rellevància que tenen a l’equip i el conviden a creure en un projecte il·lusionant

Quim Salvans
3 min
Messi celebra un gol decisiu d'Ilaix a Pamplona.

Després de l'eliminació a la Champions, al Barça només li queden tretze partits per disputar. Ja ha començat la recta final d'aquesta temporada però, arribats a aquest punt, encara hi ha molta incertesa sobre el futur de Leo Messi, que declarava al mes de desembre en una entrevista amb el periodista Jordi Évole que “fa anys que no hi ha projecte”.

Un mar de dubtes inundava el Camp Nou a l’inici de la temporada. Era una incògnita saber com reaccionaria un equip tan tendre davant d’un evident procés de transformació. El pessimisme cremava com la pólvora per les xarxes socials. En aquest escenari, ben pocs valoraven la continuïtat de Messi com una opció viable. Avui, l’escenari ha canviat per complet. Malgrat la situació actual de l’equip, els joves han fet un pas endavant i són essencials als esquemes del tècnic neerlandès. S’aprecia una evolució evident de molts jugadors, que conviden el barcelonisme a somiar. A més, a diferència de la temporada anterior, ens trobem davant d’un equip amb jugadors que lluiten i competeixen fins al final.

La futura estrella de l’equip segueix sent Ansu Fati, tot i estar lesionat. El jugador format al planter s’ha erigit com un possible hereu de Leo Messi. L’equip ha notat la seva absència, però Frenkie de Jong i Pedri han demostrat aquests últims mesos que són els millors aliats de l’astre argentí. És molt complicat veure la parella de migcampistes tenir un dia gris. Cada setmana mostren una nova exhibició i un creixement trepidant, que sembla no tenir límit. Araujo també segueix en una línia ascendent. El jugador uruguaià s’ha consolidat com el central més important de l’equip. Gràcies a la seva presència física i habilitat en la lectura del joc, ha sigut capaç de pujar el llistó defensiu del conjunt blaugrana –encara molt lluny del nivell desitjat– i demostrar ser un engranatge fonamental per al futur del club.

En un segon pla, l’audàcia i els bons minuts d’Ilaix Moriba han permès a l’hispanoguineà entrar als plans de Koeman. La seva presència física al mig del camp compensa una mancança que ha tingut aquests últims anys l’equip, respecte als grans conjunts europeus. Qui també ha agafat més protagonisme aquest any és Dembélé. El francès està donant una marxa més a l’equip i cada cop genera més oportunitats. També se’l veu més centrat. En tot cas, encara s’espera una millora en les seves definicions i una explosió que el consolidi com un jugador imprescindible. Mingueza i Dest també han demostrat que poden tenir un lloc en el futur del Barça, però encara els fa falta una mica més de regularitat.

Junior Firpo, Trincão i Riqui Puig generen més dubtes. S’espera molt més d’aquests tres jugadors, però tot és qüestió de paciència i adaptació. Qui diria al mes de setembre que la nova generació blaugrana faria un pas endavant tan gran. Koeman ha accelerat el procés de reforma i el nou sistema tàctic pot anar bé a Firpo per agafar confiança. A causa de les baixes que pateix la defensa blaugrana, l’ex del Betis va protagonitzar un bon partit com a central contra el París Saint-Germain. Trincão ha tingut bons partits a la Lliga, però en d'altres ha passat desapercebut. Riqui, en canvi, compta amb menys minuts després de l’explosió d’Ilaix, però tots som coneixedors del seu talent. Si el barcelonisme somia amb un futur esperançador, per què no Messi?

stats