El govern espanyol no vol públic als estadis de futbol

Fa marxa enrere i assegura que "no veu aconsellable" obrir les portes dels camps de futbol als seguidors un cop decaigui l'estat d'alarma

4 min
El Camp Nou abans del Barça-Vila-real

BarcelonaL’alegria només ha durat una setmana. Després d’obrir la porta a la presència d’aficionats als estadis de futbol un cop s’acabés l’estat d’alarma, el govern espanyol l’ha tornat a tancar i no preveu, a curt termini, que les graderies s’omplin ni totalment ni parcialment de seguidors. “No ho veiem aconsellable”, deia la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Una galleda d’aigua freda per a la Lliga i per als clubs que ja s’havien fet il·lusions de tenir entre un 10 i un 25% d’assistència en els quatre últims partits del curs. Si no hi ha un gir de guió, que a hores d’ara sembla impossible, els partits seguiran a porta tancada fins a la temporada vinent.

En el fons, la notícia no ha agafat desprevinguts els clubs; tampoc el Barça. A les oficines del Camp Nou es respirava optimisme, ara fa set dies, quan el govern espanyol veia factible obrir les portes del futbol i del bàsquet masculins. Al club van treure del calaix el protocol dissenyat per a la reobertura que, com avançava l’ARA, preveia accedir i sortir del recinte per franges horàries, prendre la temperatura a l'entrar, asseure’s en grups bombolla sota la responsabilitat dels mateixos espectadors i renunciar a la localitat habitual per garantir que es poden mantenir les distàncies de seguretat. Tot estava preparat, fins i tot, per si aquest dissabte, en el duel transcendental contra l’Atlètic de Madrid per al títol, podien permetre l’accés de fins a 25.000 culers a l’estadi.

Les raons del govern espanyol

Però durant la setmana passada ja van començar a circular informacions i rumors de passadís en el sentit contrari, sobretot quan el ministre d’Esports i Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, s’hi va mostrar contrari “a curt termini” i apel·lava als “criteris sanitaris” de la pandèmia. Finalment, Darias ha ensorrat qualsevol esperança. “Amb el que queda fins al final del campionat no seria el més aconsellable”, apuntava la ministra de Sanitat, i al·legava que “el retorn no seria igual a tot el territori espanyol” perquè “hi ha una variabilitat molt important” entre les diferents comunitats autònomes. Si bé la mitjana a Espanya és de 229 casos per cada cent mil habitants, Darias justificava que en alguns punts la xifra se situa per sota de 70 i en d’altres pròxims als 400 o per sobre de 500.

El president del Barça, Joan Laporta, va parlar d'aquest tema amb el flamant president del CSD, José Manuel Franco, en la reunió que van mantenir fa unes setmanes al Camp Nou, i ja li va traslladar que el club ho tenia tot preparat per al retorn dels estadis. Però, més enllà de seguir treballant en els protocols d'actuació, que ja s'estan aplicant al Palau i a l'estadi Johan Cruyff, la postura oficial de l'entitat és que entén les raons de Sanitat, a qui considera "responsable" de determinar quan i com s'ha de tornar als estadis, i considera que "cal fixar uns criteris únics per no generar greuges". Ara bé, més enllà d'aquesta versió oficial, als despatxos nobles no s'amaga certa decepció per la negativa del govern. No és només el fet d'ajudar l'equip a guanyar, també seria recuperar, ni que fos mínimament, uns ingressos que representen en un any normal uns 300 milions d'euros, comptant abonats, venda d'entrades i altres productes. "Sempre que havíem treballat per reobrir, havia vingut una nova onada de la pandèmia i havíem hagut de guardar la proposta al calaix. Però ara, que s'acaba l'estat d'alarma, és evident que no hi ha voluntat política", explica, molt crític, un membre destacat de l'estructura blaugrana.

Tebas vol obrir ja els camps

Encara que l’estat d’alarma s’acabi el dia 9 de maig, el govern espanyol i també el català tenen plenes competències per regular la presència d’espectadors en un partit de futbol. De fet, aquest és l’argument al qual s’aferra la Lliga per reclamar que obrin les portes dels estadis. “No pot ser que tots estiguin tancats pel simple fet que en algun lloc hi ha molts contagis”, deia Javier Tebas, president de la patronal de clubs, fa uns mesos. Ahir, després de les declaracions de la ministra de Salut, la Lliga va emetre un comunicat refermant aquesta tesi, en què explicava que la sol·licitud havia estat “aprovada per unanimitat” per la comissió delegada de la competició, que “no afectaria la integritat del torneig”, i va convocar una “reunió urgent” amb la lliga professional de bàsquet, l’ACB, “que és l’altra gran perjudicada per aquesta mesura que considerem discriminatòria i incoherent”.

Les imatges de diumenge, dels aficionats de l’Inter de Milà celebrant massivament la consecució del seu equip del títol de lliga italiana, no van ajudar gaire els clubs i van reforçar la tesi dels governs que el retorn dels aficionats als estadis és prematur. També alguns clubs, que juguen partits a cara o creu lluny del seu estadi, s’hi podrien veure perjudicats –tot i que la Lliga ho nega–, mentre que al Reial Madrid, que està enllestint les obres del Bernabéu i mentrestant està jugant al camp del filial, a Valdebebas, és un dels que no té cap mena de pressa per obrir les portes. Tocarà esperar.

stats