07/12/2022

La gran família del Barça

2 min
El president del Barça, Joan Laporta, fotografiat a Colòmbia en una visita que hi va fer amb la fundació del club blaugrana.

Joan Laporta ha explicat diverses vegades que lidera el Barça com si fos una empresa familiar. En alguns casos, els llaços de sang són literals, sigui a partir de la seva figura o bé de la de col·laboradors estrets. Aquesta cadena de lleialtats fa que el president se senti protegit, però, alhora, també alimenta els dubtes sobre si les decisions que es prenen responen a criteris estrictament professionals. N’hem tingut un exemple amb com s’han encarat les informacions que han revelat que el fill de Laporta, Guillem, té una societat amb un agent que ha participat d’operacions del primer equip de futbol com l’arribada de Marcos Alonso. Resulta que el cap de Compliance, que ha d’aixecar la mà quan hi ha la hipòtesi que algun tema fa pudor, és Sergi Atienza, un advocat proper al president des de fa anys. Després d’investigar-ho va arribar a la conclusió que no hi havia res mal fet. 

Aquest context ens porta a parlar d’una paraula clau que va faltar en el mandat de Josep Maria Bartomeu: transparència. Justament, la junta de Laporta va començar el seu camí assenyalant el mal govern de l’expresident en totes les seves arestes. Concretament, quan al febrer va presentar el forensic que el radiografiava, Laporta va prometre que actuaria de manera molt diferent en un aspecte tan discutible com el de pagar comissions a tercers. Va dir, textualment: “El que no faré serà disfressar-ho i ho explicaré”. El cas és que encara ho estem esperant. Des d’aleshores, Laporta ha felicitat en públic Darren Dein per aconseguir Spotify o Pini Zahavi per concretar Lewandowski, i Mateu Alemany s’ha limitat a dir que les comissions a Deco, col·laborador del club i representant de Raphinha, eren “les clàssiques”. Conflicte d’interessos? I ara! 

Quant ha pagat el Barça, a qui i per què? Són preguntes que Laporta no ha respost mai, i el fet que el club hagués d’emetre un comunicat per puntualitzar que el seu fill no s’ha embutxacat diners de l’entitat malgrat ser representant de futbolistes i tenir una societat amb un agent que sí que ha participat d’operacions del primer equip, no ajuda a fer que l’aire que sura al voltant del Camp Nou sembli més transparent. Gràcies a Bartomeu, la història més recent de l’entitat inclou les irregularitats del cas Barçagate, suborns a l’Espai Barça o comissions com la de Malcom, que reforcen encara més els arguments per fiscalitzar el govern del club, sigui qui en sigui el president. La gran família de Laporta hauria de ser la primera interessada a fer les coses bé.

stats