Barça
Esports Barça 06/07/2022

La llista que Laporta i Alemany volen solucionar per tornar al primer nivell europeu

El club treballa amb els jugadors amb sous alts per equilibrar "a curt i mitjà termini" la massa salarial

3 min
Joan Laporta i Franck Kessie

BarcelonaFranck Kessié, Andreas Christensen i Pablo Torre -que, a priori, tindrà fitxa del filial-. Aquestes són les tres cares noves que el Barça ja ha pogut anunciar per a la temporada 2022-23. Els fitxatges de més envergadura -Robert Lewandowski, Jules Koundé, Raphinha o Bernardo Silva- hauran d’esperar. Primer, que el Barça activi la segona palanca: la venda d’un 15% més dels drets televisius. Una operació, però, que, tal com va avisar ahir Joan Laporta, no es produirà fins passat el 15 de juliol. 

Abans cal aconseguir que Goldman Sachs, prestador del Barça, també accepti que l’entitat blaugrana pugui cedir aquest 15% més, ja que el club té aquest concepte com a garantia amb el fons nord-americà. “Ho tenim aparaulat amb ells. No podem córrer, però sí que volem que vagi ràpid. Abans del 15 de juliol dubto que ho tanquem, serà més aviat cap a la segona quinzena”, va explicar el president blaugrana. Això permetrà activar la norma 1:1, que vol dir que per cada milió que s’allibera el Barça pot gastar la mateixa quantitat en els nous contractes. Ara, en canvi, el club se segueix trobant entre la norma 1:4 i 1:5, que condiciona a l’hora de fitxar i, sobretot, per poder inscriure els jugadors sota la normativa del fair play de la Lliga, presidida per Javier Tebas. 

“Hem d’esperar per inscriure els fitxatges quan tornem a la regla 1:1”, va insistir, per la seva part, el director de futbol Mateu Alemany. L’executiu blaugrana ho va resumir de forma clara: ara mateix no es poden inscriure encara ni els contractes de Kessié, ni de Christensen, ni tan sols de Sergi Roberto, que després que expirés el seu últim contracte amb el club en signarà un de nou, tal com ja va publicar l’ARA. 

Sense un límit amb Dembélé

El mateix passaria si s’arribés a hores d’ara a una entesa amb Ousmane Dembélé, fet que implicaria fer-li un nou contracte, perquè el termini per renovar va expirar el 30 de juny. “Hi ha incertesa, però no hem posat cap data límit. Hem fet una oferta: el seu representant ens ha dit que no l’accepten, però tampoc se n’han desdit, en volen seguir parlant. Si l’acaben acceptant, bé; si no l’accepten, doncs no hi ha interès per nosaltres. S’han d’equilibrar els salaris dels nostres jugadors i que no hi hagi distorsions en l’estructura salarial, tant en el cas de Dembélé com en el d’altres jugadors. Els nous fitxatges entenen quina és la nostra situació i la nostra prudència, entenen que han d’esperar si volen venir al Barça”, va argumentar Laporta. 

En la mateixa línia es va expressar Alemany, que va definir que la reducció de la massa salarial és “el gran objectiu del Barça”. Segons el director de futbol blaugrana, “el criteri general és acabar amb l’herència de salaris fora del mercat i des de fa un any i tres mesos hi estem lluitant per reconduir-ho”. Alemany va xifrar aquesta costosa herència salarial en una dotzena de casos, dels quals el Barça ha resolt la meitat sota el govern de Laporta. 

D’aquests dotze casos, un era el de Leo Messi, amb qui, tal com ja va publicar aquest diari, el Barça no té cap pagament pendent més enllà de la seva part corresponent del diferement salarial que es va aplicar a la plantilla sota l’interinatge de Carles Tusquets. Els casos de Coutinho -venut a l’Aston Villa- i Griezmann -cedit a l’Atlètic de Madrid- també estan resolts, així com els de Sergi Roberto -firmarà un nou contracte amb una rebaixa del 60% del sou que tenia fins ara- i Ousmane Dembélé -el seu contracte vell ha finalitzat-. Pjanic també va acceptar retallar-se la nòmina abans de marxar cedit al Besiktas turc. 

En canvi, el club preveu afrontar una rebaixa salarial -que no diferiment- amb els tres capitans, Piqué, Busquets i Alba. Les altres patates calentes passen per Frenkie de Jong -si segueix haurà d’acceptar baixar-se el sou; Laporta ahir va dir que només serà venut “en cas que sigui necessari”-; Umtiti -el club vol treure-se’l del damunt- i també Ter Stegen, que té una de les fitxes altes de la plantilla. “A curt i mitjà termini, com a màxim, hem d’establir un equilibri salarial atesa la situació del mercat. Hem de recuperar un balanç suficient per tornar a l’elit del mercat europeu. Però això és un procés complicat”, va explicar Alemany. 

Gavi renovarà “al 100%”

El director de futbol també va ser l’encarregat de posar veu a una notícia positiva en clau blaugrana. Alemany va assegurar que Gavi renovarà “al 100%”, però que ho farà a partir del 5 d’agost, quan compleixi 18 anys i ja no s’hagi de complir la normativa que implica que als menors d’edat només poden tenir contractes de tres anys. El compromís entre les dues parts és ferm.

stats