Barça
Esports Barça 17/07/2023

Gündogan explica com li va dir a Guardiola que preferia canviar el City pel Barça

El migcampista de 32 anys ha firmat el seu contracte com a blaugrana el mateix dia que es tancarà el fitxatge d'Oriol Romeu

4 min
Ilkay Gundogan i Joan Laporta a la Ciutat Esportiva Joan Gamper

Sant Joan DespíÉs un dels millors migcampistes de l'última dècada a Europa. Va ser el primer fitxatge de Pep Guardiola quan va arribar al Manchester City i ja havia estat en l'òrbita del Barça fa set anys, però llavors Luis Enrique, que era l'entrenador blaugrana, va preferir el perfil d'Arda Turan. Ara, amb 32 anys (a l'octubre en farà 33), Ilkay Gündogan ha firmat el seu contracte amb el Barça per a les pròximes dues temporades, amb una clàusula que en preveu una tercera d'opcional. Cobrarà al voltant de 10 milions d'euros nets per curs. L'únic que pot plantejar algun dubte és la seva edat, però la seva qualitat i trajectòria estan més que acreditades: arriba al Barça després de guanyar-ho tot amb el Manchester City, un triplet somiat amb la Premier League, la Lliga de Campions i la FA Cup.

Gündogan ha renunciat a renovar per dues temporades amb el conjunt citizen a canvi d'una proposta del Barça, que si bé el satisfà econòmicament, també es resumeix en el seu desig (i el de la seva dona, Sara Arfaoui) de venir a viure a Barcelona. "Ets el primer futbolista que ens ha demanat Xavi que havíem de fitxar. Coneixes el sistema del Barça, la nostra manera de jugar. Estem molt contents que estiguis amb nosaltres. Ja hem guanyat la Lliga, ara ens has d'ajudar amb la Champions. Amb aquesta incorporació sortim molt reforçats. No només esportivament, sinó també institucionalment", ha dit el president Joan Laporta, que celebrat que un gran jugador com Gündogan hagi decidit canviar el City pel Barça.

"Ha tingut ofertes econòmiques superiors a la nostra. Això no sempre és fàcil d'entendre pels agents. Però finalment ets aquí", ha explicat, per la seva part, el director de futbol, Mateu Alemany. "Després de fitxar Christensen, vam tenir clar que el Gundo també havia de venir al Barça", ha continuat Alemany. El representant de Gündogan és el seu oncle, Ilhan Gündogan, i és el mateix que el del central danès. Vam començar a parlar-ne", ha afegit l'executiu balear.

El paper decisiu de Xavi en el fitxatge de Gündogan

"Quan vaig començar a parlar amb Xavi, vaig tenir clar que anàvem pel bon camí. No només pel que em va dir, sinó també per com m'ho va dir. És el moment de demostrar en un altre gran club, com és el Barça, en una altra lliga, una altra cultura, un altre país, una altra ciutat... de què soc capaç. És un desafiament. I tot i que ja tinc una edat, no estic ni molt menys per retirar-me. Encara tinc molt per aconseguir. Amb la meva experiència al City i d'altres equips [com el Borussia Dortmund], puc ajudar el Barça. Fa dues dècades que veig jugar el Barça. És un club meravellós. Des que era ben jove que vestir aquesta samarreta era un somni, i un parell de cops em vaig acostar a complir-lo. Però resulta que no era el moment. El moment és ara", ha dit, agraït, fins i tot amb punt de timidesa, Ilkay Gündogan.

El migcampista també ha explicat que Robert Lewandowski l'ha ajudat a acabar de decidir-se. "La meva decisió ja estava bastant clara. Jo ja tenia moltes ganes de venir al Barça, però vam coincidir [amb Lewandovski] en un partit de seleccions, entre Polònia i Alemanya, i vaig veure com li brillaven els ulls quan parlava del Barça, de Barcelona i de l'estil de vida mediterrani". Gündogan i Lewandowski van coincidir fa una pila d'anys al Borussia Dortmund. Ter Stegen, company seu de selecció, també li ha parlat del Barça. Gündogan va comunicar personalment a Guardiola, també via telefònica perquè ja estaven tots dos de vacances després de la final de la Champions, que no seguiria al City. "Volia que se n'assabentés per mi. El Pep estava trist que marxés, però crec que, en certa manera, es va alegrar que anés al Barça, el club de la seva vida. Em va dir que em seguiria de prop i que si necessitava consell o qualsevol cosa, que li truqués".

Oriol Romeu passa la revisió mèdica

D'altra banda, Oriol Romeu ha passat aquest dilluns la revisió mèdica a Barcelona. Avui s'acabaran de segellar els detalls d'un fitxatge que es podria fer oficial aquests dimarts. El Barça pagarà els prop de 6 milions de la clàusula de sortida de Romeu, que prendrà part a la gira pels Estats Units amb l'equip. Tal com volia Xavi Hernández. Solucionar el relleu de Sergio Busquets era una de les prioritats del tècnic blaugrana. Tot i que Romeu es va formar al Barça i aterra provinent del Girona, un club que practica un futbol amb una metodologia similar a la blaugrana, la intenció de Xavi és poder treballar bé durant la pretemporada amb el migcampista d'Ulldecona.

Durant el curs, el ritme de la competició dificulta el treball tàctic, ja que hi ha moltes sessions prèvies de partit i de recuperació. En canvi, a la pretemporada és quan els entrenadors dels equips que disputen diferents tornejos poden incidir més en aquests aspectes. El tècnic no preveu quedar-se sense un relleu de Busquets i voldria que arribés ben aviat. No veu Frenkie de Jong de pivot, Nico –tornarà a sortir aquest estiu– tampoc el convenç i les opcions del planter –Marc Casadó (19 anys) i Pau Prim (17)– són prometedores, però les urgències demanaven rendiment immediat. Pablo Torre farà el camí invers a Romeu i marxarà en les pròximes hores al Girona en condició de cedit.

stats