Barça
Esports Barça 26/06/2023

El futbolista que el Barça ha fitxat dues vegades

El 2015 estava tot acordat, pendent només de la firma, però Luis Enrique s'hi va oposar i va exigir contractar Arda Turan

3 min
Ilkay Gündogan, amb la Champions que va guanyar amb el Manchester City

BarcelonaQuan es pregunta a Josep Maria Bartomeu per coses de la seva presidència al Barça, li agrada recordar que durant el seu mandat, malgrat les moltes crítiques per la gestió econòmica i esportiva, l'equip de futbol va guanyar 13 títols i hi van arribar jugadors com Ter Stegen, Luis Suárez, Pedri, Rakitic i Frenkie de Jong. Fins i tot esmenta Dembélé, ara que sembla que el francès finalment arrenca el vol. Però té una espina clavada. Una operació que tenia al sac i que es va esguerrar a última hora pel caprici de l'entrenador: Ilkay Gündogan. Vuit anys després d'aquella incorporació frustrada, el migcampista alemany, d'ascendència turca, acabarà vestint de blaugrana.

El fitxatge s'ha tancat la setmana de Sant Joan i no ha estat exempt d'interferències. El Manchester City, el seu club d'origen, apujava l'oferta de renovació fins als 14 milions anuals i l'Arsenal també s'afegia a la subhasta. Uns problemes afegits a la incertesa de saber si el Barça té prou fair play per afrontar l'operació. Finalment, el viatge llampec de Mateu Alemany a Munic, on el jugador passava la revisió mèdica, va servir per desencallar la situació. L'acord, ja oficial, és per a dues temporades, amb una tercera d'opcional. Gündogan ha acceptat rebaixar-se el sou fins als 9 milions. Una dada que a Barcelona han volgut destacar amb orgull.

El primer fitxatge frustrat de Gündogan amb el Barça

Era l'estiu del 2015. Una època molt agitada en un Barça que acabava de guanyar el triplet i que tenia eleccions a la presidència. I, també, un moment en què el club estava sancionat per la FIFA i no podia inscriure jugadors al mercat. Així i tot, la secretaria tècnica tenia damunt la taula el nom de Gündogan, que aleshores jugava al Borussia Dortmund. Va ser una negociació fàcil. El migcampista volia anar al Camp Nou, no li importava esperar-se mig any sense jugar –fins al següent mercat d'hivern no es podia formalitzar cap inscripció– i el Dortmund acceptava vendre'l per 20 milions. Estava tot pactat, havia passat la revisió mèdica i ja buscava casa a Barcelona. I quan tot estava a punt de caramel va entrar en escena l'entrenador Luis Enrique.

"Buff...", diu Bartomeu quan recorda aquell moment. Fins i tot se li escapa algun renec. El Lucho, amb el poder que li donava haver guanyat la Lliga, la Copa i la Champions, va exigir un altre perfil: el d'Arda Turan. "Era un estiu d'eleccions, el president sabia que dominava les enquestes, però no volia sentir a parlar de conflictes amb l'entrenador. Així que va desfer l'operació i va fitxar Arda", recorda un antic membre de la directiva. En realitat, en aquell moment no manava Bartomeu, que havia dimitit per presentar-se als comicis, sinó Ramon Adell com a president de la gestora. "Semblava que la història del Barça depenia d'aquell fitxatge", va admetre ell mateix a l'ARA. Fins i tot Adell es va plantejar renunciar al càrrec per aquella operació.

Arda Turan el dia de la seva presentació

Arda signava amb el Barça després de pagar el gust i les ganes a un Atlètic de Madrid que no sabia si fregar-se les mans o els ulls. Ni més ni menys que 42 milions entre fixos i variables. Però la cosa no acabava aquí: segons ha pogut saber aquest diari, el Reial Madrid tenia informes negatius sobre Arda, de qui consideraven que havia esgotat els seus millors anys de la seva carrera futbolística, i van estar preguntant repetidament si el fixatge pel Barça s'havia tancat o no. Quan va saber que sí, "van brindar amb xampany".

Arda era blaugrana i, en paral·lel, tocava dir a Gündogan que no vindria a Barcelona. La situació era tan incòmoda que Bartomeu no es va atrevir a trucar personalment al pare del migcampista, que havia estat el seu interlocutor durant les negociacions: va delegar el tràngol en Jordi Mestre, que llavors era el vicepresident esportiu. "La trucada va ser un drama absolut, amb llàgrimes", recorden als despatxos nobles. Gündogan es quedava un any més al Dortmund i, l'estiu del 2016, quan s'estava evidenciant el fracàs d'haver escollit Arda, l'alemany signava pel Manchester City. Casualitat o no, va ser la primera incorporació que va fer Pep Guardiola a les ordres del club citizen. N'acabaria sent el capità.

stats