Barça
Esports Barça 08/02/2022

Xavi ensenya amb Alves per què vol que Sergi Roberto renovi

El reusenc, lesionat, encara no ha renovat però sap que compta amb l'aval de l'entrenador per ampliar el seu contracte

Albert Nadal i Jordi Cardero
4 min
Xavi, Alba, Alves i Sergi Roberto celebrant un gol del brasiler en un partit l'any 2014

BarcelonaL'exhibició de Dani Alves contra l'Atlètic de Madrid va evidenciar que, en la idea futbolística de Xavi Hernández, la figura dels laterals és molt més completa que la concepció tradicional d'aquesta posició. Partint des de la banda dreta, el brasiler es va fer un tip d'ocupar posicions interiors i va contribuir a desenvolupar el joc entre línies, tant des del posicionament com amb la passada. Rubricada amb el quart gol blaugrana, si la seva actuació no va fregar l'excel·lent va ser perquè va ser expulsat després de trepitjar el bessó de Carrasco quan ja no tenia opcions de disputar una pilota.

Alves, futbolista amb un talent excepcional per llegir el joc i desplegar un futbol associatiu, no va ser només un lateral contra l'Atlètic: també va ser un migcampista, i això va donar múltiples beneficis al Barça. Pep Guardiola ja va ensenyar en la seva etapa al Bayern de Munic, sobretot amb Joshua Kimmich, com un futbolista pot tenir una gran presència als carrils interiors malgrat partir de la posició de lateral. Al Manchester City, João Cancelo ha evolucionat notablement seguint les indicacions del tècnic de Santpedor.

No és casualitat, doncs, que malgrat tenir 38 anys Alves sigui el lateral dret titular de Xavi. El terrassenc aprecia molt més les virtuts associatives del brasiler que no pas la projecció ofensiva en l'un contra un de Sergiño Dest, que no ha volgut sortir aquest mercat d'hivern amb la intenció de convèncer el tècnic. El nord-americà encara té molts deures per fer. Per desenvolupar el model que vol per al Barça, l'entrenador blaugrana necessita jugadors que entenguin el joc, i és en aquest punt on Sergi Roberto guanya una vida extra. Segons ha pogut saber l'ARA, la funció que Xavi i el seu cos tècnic preveuen per al reusenc s'assembla a la que desenvolupa Alves i va desplegar amb esplendor contra l'Atlètic. Des de Sant Joan Despí es defensa que Roberto pot "sumar molt" a l'equip: "Hi comptem". En gran part, perquè Xavi vol jugadors que entenguin el joc i el quart capità s'ha format i ha desenvolupat tota la carrera al club. De fet, el Barça centra més esforços al mercat en rastrejar laterals esquerres que no pas drets.

Però abans cal resoldre la situació del jugador, que acaba contracte aquest curs. Fonts de l'entorn del futbolista confien en "desencallar la situació aviat". La previsió és que sigui aquesta setmana, però ho supediten a l'agenda del club. La discussió, des d'un bon principi, ha sigut econòmica. Roberto accepta renovar a la baixa i ajudar el club, però no a qualsevol preu. El Barça, per la seva banda, confia en arribar a una entesa, però no ha situat la carpeta entre les primordials, com els blindatges de Pedri i Ansu i, actualment, les renovacions de Gavi i Araujo. Mentrestant, Roberto es continua recuperant de la intervenció quirúrgica al recte femoral de la cama dreta a la qual es va sotmetre el 9 de desembre, després de fins a tres recaigudes a la mateixa zona muscular.

Quin rol s'imagina Xavi per a Roberto?

Malgrat que fa una dècada Alves i Alba ja eren els laterals del Barça, aquesta posició és una de les que més ha evolucionat els últims anys. Xavi, que va coincidir amb tots dos com a jugador, s’ha fixat en el manual de Guardiola per projectar el seu jugador de banda ideal. El lateral ja no és aquella figura que corria per la banda amunt i avall durant els 90 minuts per acabar centrant. Els dos tècnics opten per un jugador de caràcter associatiu, un perfil més de migcampista que no pas de lateral tradicional.

Xavi aposta per dos rols diferenciats en els laterals: mentre Alves fa de migcampista, Alba ofereix amplitud

Amb Ronald Koeman, Dest va ser una de les apostes de futur del club a la banda dreta. No obstant això, el nord-americà no acaba d'encaixar en la idea de Xavi perquè és un lateral profund i amb desequilibri, però amb una lectura de joc insuficient. Alves, en canvi, ja havia desenvolupat el rol de lateral frontissa amb el São Paulo, abans de tornar a Barcelona. El brasiler és un gestor més de la pilota. Contra l'Atlètic va brillar, però ja ha anat deixant perles en el seu retorn al Barça, com la seva assistència a Luuk de Jong a Granada.

Des del rol de lateral frontissa, Alves va donar l'assistència de gol a Luuk de Jong a Granada.

Com Cancelo amb el City, el lateral tipus de Xavi ocupa posicions interiors per simplificar la feina de l’extrem. Siguin extrems amb regat, com Adama, Dembélé i Abde, o que vagin a l’espai, com Ferran Torres i Jutglà, l’extrem espera el seu torn enganxat a la línia de banda. La posició del lateral, més endarrerit, també serveix per controlar una possible pèrdua de la pilota. D’aquesta manera, en cas que el rival en tingui la possessió, estarà ben posicionat per recuperar-la com més aviat millor.

Guardiola també proposa un lateral dret pròxim a Rodri, el migcentre, amb l'extrem oferint amplitud per davant.

Sergi Roberto, amb ànima de migcampista, té les condicions que Xavi exigeix al seu lateral. I és per això que el de Reus ha guanyat una vida extra. Acaba de fer 30 anys i vol ajudar el nou entrenador blaugrana a desenvolupar els seus plans. En principi, s'espera que estigui recuperat a l'abril.

stats