Barça
Esports Barça 20/04/2011

José Mourinho i Pep Guardiola: dos tècnics especialistes en finals a partit únic

El portuguès n'ha guanyat 11 de les 14 disputades, sobretot les de més transcendència. Mentre Guardiola ha guanyat les 4 que ha viscut com a entrenador

Martí Molina
2 min
Guardiola i Mourinho, a la banda del Bernabéu.

BarcelonaLa final de Copa del Rei també enfrontarà dos entrenadors especialistes en finals a partit únic. Mentre Josep Guardiola ha guanyat les 4 que ha dirigit com a entrenador, José Mourinho s'ha imposat en 11 de les 14 que ha disputat, sobretot les de més importància.

La curta història de Guardiola a les banquetes fa que el de Santpedor tan sols hagi pogut disputar quatre finals a partit únic. Però això no ha estat impediment perquè es pogués imposar en totes elles. La primera que va disputar (temporada 2008-09) va ser la de la final de Copa contra l'Athletic Club, a Mestalla, i on els blaugranes van imposar-se per un contundent 4 a 1. Després vindria la final de la Champions contra el Manchester United, amb victòria catalana per 2-0.

Als inicis de la temporada següent (2009-10) Pep Guardiola s'imposaria en les altres dues finals. Primer a la Supercopa d'Europa contra el Xakhtar (1-0) i al Mundial de Clubs contra l'Estudiantes argentí (1-0).

D'altra banda, la trajectòria de Mourinho a les banquetes comença la temporada 2000-01, al Benfica. Però no seria fins dos anys després que disputaria la primera final a partit únic. Ja com a entrenador del Porto, disputaria la Supercopa de Portugal. Aquell partit el guanyaria per 1-0 al Leiria, precisament l'exequip del portuguès. Aquella mateixa temporada derrotaria el Celtic a la final de la UEFA (3-2), aconseguint també el seu primer títol europeu.

La temporada següent (2003-04) guanyaria la Champions contra el Mònaco (3-0) i també la Supercopa portuguesa contra el Benfica (1-0). Encara que seria el mateix Benfica qui derrotaria Mourinho a la final de la Taça (copa) per 2 a 1. Aquella seria la primera final en la qual l'actual entrenador del Madrid cauria derrotat.

L'estiu del 2004 fitxaria pel Chelsea, i aquella temporada guanyaria la primera final a partit únic amb el club anglès. Seria la Copa de la Lliga (coneguda comercialment amb el nom de Carling Cup) contra el Liverpool per 3 a 2.

La temporada següent, Mourinho només disputaria una final, la Community Shield (l'equivalent a la supercopa anglesa), que guanyaria contra l'Arsenal per 2-1. I la 2006-07 guanyaria les dues que jugaria. Novament contra l'Arsenal per 2-1, en aquest cas a la Carling Cup; i la FA Cup contra el Manchester United (1-0). El setembre del 2007 deixaria el Chelsea, unes setmanes després de perdre la seva segona final: la Community Shield contra el Manchester United, als penals, després que el partit acabés en empat a 1.

Després d'un any sabàtic, Mourinho marxaria cap a Itàlia per entrenar l'Inter a partir de l'estiu del 2008. Aquell any jugaria i guanyaria la final de la Supercopa d'Itàlia contra la Roma a la tanda de penals (2-2). I una temporada després, el tècnic viuria el seu any més gloriós, guanyant el triplet amb el conjunt nerazzurri.

Tot i que l'any començaria amb la derrota a la Supercopa contra la Lazio (1-2); s'imposaria a la final de la Coppa contra la Roma (1-0) i a la Champions contra el Bayern (2-0).

stats