Futbol
Esports Barça 31/12/2022

L'Espanyol talla les ales del Barça en un derbi incendiat per Mateu Lahoz (1-1)

Joselu empata de penal a la segona part d'un partit en què el Barça ha estat incapaç de sentenciar quan ha jugat millor

5 min
Mateu Lahoz, protagonista del derbi

BarcelonaEls derbis segueixen sent un territori desconegut per molt que l'exploris. Segueixen passant els anys i el derbi de Barcelona deixa nous episodis per mantenir viva una rivalitat centenària entre aficions que sempre ho veuen tot diferent. Més de 100 anys de derbis, un escenari massa sucós per a Mateu Lahoz, que ha decidit convertir-se en l'estrella ensenyant targetes a tort i a dret i fent perdre els papers als uns i als altres (1-1). Ja ho havia fet al Mundial, l'àrbitre valencià, això de posar d'acord equips rivals a l'hora de criticar la seva gestió dels partits. Avui ha acabat molt més enfadada la parròquia blaugrana, frustrada un cop i un altre amb decisions difícils d'entendre. El derbi que havia de certificar que el Barça tancava l'any al capdamunt de la classificació ha acabat convertit en una olla de grills.

L'Espanyol ha posat aigua al vi del Barça el dia del retorn de la Lliga a Barcelona, i ha deixat l'equip de Xavi Hernández sense el lideratge en solitari. El Barça no podrà cruspir-se el raïm amb alegria, penalitzat per la seva poca punteria i per un arbitratge gairebé còmic, mentre que l'Espanyol ho farà celebrant un empat. Sembla poca cosa, però no ho és. En un partit que ha acabat crispat, l'Espanyol ha acabat més content. Ja li anava bé que fos un partit de ritme baix, amb fang i poca velocitat. En canvi, el Barça no pot estar satisfet amb el seu partit. Quan tenia als visitants patint a dins de la seva àrea no els ha rematat amb un segon gol. Als derbis mai pots perdonar el rival, perquè aquests enfrontaments tenen vida pròpia. Partits que recorren camins inescrutables, sorprenents. Tant com l'arbitratge de Mateu Lahoz.

Ha estat un derbi de dues velocitats. El Barça volia córrer i tenia pressa per enllestir la feina ben ràpid. Però no ho ha fet i s'ha acabat imposat el ritme lent d'un Espanyol que s'ha refet després d'un inici fluix, ha trencat el ritme del Barça i ha trobat premi en un penal clar de Marcos Alonso a Joselu. El de Marcos Alonso ha estat un partit de dues cares. Primer li ha sortit cara, quan ha marcat el gol del Barça. Després no ha mesurat bé les distàncies i ha trepitjat Joselu, deixant-lo sense bota. I el Barça ha acabat perdent els papers, incapaç de pair l'excés de protagonisme de Mateu Lahoz, que no en va tenir prou indignant neerlandesos i argentins al Mundial, quan mig planeta va descobrir el seu particular estil d'arbitratge. Altres, com Jordi Alba, fa temps que el coneixen. Però segueixen igual d'alterats. L'arbitratge de Mateu Lahoz va especialment en contra dels equips que volen jugar, que no volen passar massa estona en diàlegs innecessaris.

Ni Lewandowski ni Braithwaite

El derbi, mig oblidat en una data estranya després del tsunami mediàtic del Mundial, s'havia escalfat de valent un cop s'havia fet públic que Robert Lewandowski el podria jugar. Un episodi més per engreixar la llarga llista d'episodis que separen els dos clubs. A l'hora de la veritat, però, el polonès ha passat de puntetes pel partit, més enllà d'una rematada de cap mal feta que s'ha acabat convertint en el gol del Barça. Ha obert espais, ha buscat caçar centrades, però no ha tingut el dia en un Barça en què duien més perill Ansu Fati i Raphinha. Tampoc ha fet res de l'altre món l'altre davanter que podia ser el gran protagonista del dia, Martin Braithwaite. El danès, després de canviar de barri a Barcelona, tampoc ha tocat gaire la pilota. La feina l'ha fet Joselu, que s'ha inventat amb un toc deliciós la jugada del penal, que ell mateix ha transformat.

Joselu i De Jong

Ha estat un derbi estrany. Ja ho solen ser, darrerament, ara que no hi ha aficionats rivals als dos estadis. Estrany, amb un Camp Nou mig escapçat que anuncia els canvis que vindran en el futur a la graderia. Estrany, com aquest sol massa agradable per ser l'últim dia de l'any. I estrany com l'arbitratge de Mateu Lahoz, que sembla conèixer bé el reglament però a qui li agrada massa cridar l'atenció. El Barça, amb un De Jong jugant al mig del camp amb Gavi i Pedri, ha castigat l'Espanyol en una primera mitja hora en què hauria pogut donar més d'un cop. Només ho ha aconseguit Marcos Alonso en un córner molt mal defensat pels blanc-i-blaus. A la primera part, només Nico Melamed en una jugada aïllada ha portat perill a la porteria blaugrana. L'Espanyol sobrevivia i esperava. El Barça ho intentava, però Ansu Fati segueix una mica trist i Raphinha no acaba d'estar encertat de cara a gol, perdonant-ne dues de clares. Al Barça li han faltat els gols de Lewandowski, que ha estat sempre vigilat per la defensa visitant. Liderat per De Jong, molt present en el joc, el Barça s'ha anat allunyant de l'àrea d'un Espanyol que de mica en mica s'ha anat asserenant, defensant millor, conscient que havien sobreviscut a un inici on estaven massa tous dins de la seva pròpia àrea.

L'entrada de Dembélé i Ferran per Ansu i Raphinha no ha sigut per al Barça el pas endavant que li calia per sentenciar el partit. Dembélé no ha tingut el dia en un partit que semblava de pretemporada, per moments, després de tantes setmanes sense lliga. Si el francès volia oblidar la final del Mundial, no ho ha aconseguit. I amb Edu Exposito i Puado al camp per donar més verticalitat a l'Espanyol, el derbi s'encaminava a un escenari dramàtic lentament. Cada ocasió fallada pel Barça feia mossegar les ungles de l'estadi, i finalment Marcos ha comès el clar penal a Joselu. El gol ha fet mal al Barça. Ha estat com un cop baix. I Jordi Alba ha acabat expulsat per protestar a un Mateu que ja sabia que tothom el mirava a ell. Poc després, ha expulsat dos jugadors de l'Espanyol en dos segons, Vini Souza i Cabrera. A un d'ells, Cabrera, l'ha indultat després de revisar a la pantalla del VAR una acció en què ha donat un cop a Lewandowski, que ja era a terra.

El Barça, ferit, ha acabat assetjant un Espanyol que feia festa grossa amb aquest punt. No tant pel fet de sumar un punt com pel seu valor simbòlic. I Álvaro Fernández, que havia semblat un porter insegur tota la primera part, ha acabat aprenent de les lliçons del passat de Kameni per negar el gol del triomf a un Barça que ha acabat indignat, tant amb Mateu Lahoz –que ha amonestat Xavi– com amb ell mateix per no haver enllestit la feina a la primera part.

  • FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto (Balde 82’), Christensen, Marcos Alonso, Jordi Alba; Gavi (Sergio Busquets, 52’), Frenkie de Jong (Koundé (82’), Pedri; Raphinha (Dembélé (62’), Lewandowski, Ansu Fati (Ferran Torres 62’).
  • RCD Espanyol: Álvaro Fernández; Óscar Gil (Rubén Sánchez 89’), Sergi Gómez, Cabrera, Oliván (Aleix Vidal 89’); Vini de Souza, Calero (Expósito 57’); Nico Melamed (Puado 57’), Darder, Braithwaite (Simo 86'), Joselu
  • Gols: 1-0 Marcos Alonso (7') i 1-1 Joselu de penal (73')
  • Àrbitre: Mateu Lahoz (Valencià). T. G. Ansu Fati (25’), Gavi (30’), Oliván (30’), Cabrera (31’), Calero (54’), Expósito (74’), Vini Souza (74’), Jordi Alba (74’), Ferran Torres (75’), Pedri (76’), Alba (78’), Vini de Souza (81’), Expósito (81), Raphinha (90’+5), Puado (90’+6), Xavi (90’+6). T.V. : Alba (78’) i Vini de Souza (81’).
  • Espectadors: 88.095 a l'Spotify Camp Nou
stats