Derbi
Esports 31/12/2022

Les campanades d’Álvaro Fernández i Joselu al Camp Nou

El porter ha estat clau amb tres intervencions de mèrit i el punta ha fet callar la grada amb l'empat

Joselu ha marcat de penal el gol de l'empat de l'Espanyol al derbi

BarcelonaQuinze anys després del Tamudazo i tretze després del doblet d’Iván de la Peña, l’Espanyol ha tornat a saber què és puntuar al Camp Nou. Un privilegi força escàs per als espanyolistes, que amb prou feines han sumat algun punt en cinc dels 22 derbis de Lliga disputats al feu culer en el segle XXI (0-0 el 2005, 2-2 el 2007, 0-0 el 2008, 1-2 el 2009 i 1-1 aquest 2022). L’Espanyol ha tornat a causar sensació en un escenari de nivell l’últim dia de l’any: després d’acomiadar el 2021 amb una remuntada a Mestalla, tanca un 2022 amb un empat de mèrit en un partit de resistència marcat per l’efectivitat espanyolista a les dues àrees.

Sota pals, Álvaro Fernández s'ha disfressat de rei Melcior el dia que tornava a l’onze inicial després de tres mesos. A còpia d’aturades, el porter blanc-i-blau s’ha encarregat de guanyar-se el perdó d’aquells que, amb fonament, van criticar-lo pels pecats comesos contra la Reial Societat i el València. Una actuació triomfal al Camp Nou li garanteix, com a mínim, unes setmanes de tranquil·litat sota pals. Mentre que Ter Stegen ha finalitzat el partit sense cap aturada, el porter de la Rioja n’ha completat cinc, algunes de força mèrit. La primera, ben aviat, una estirada providencial que ha evitat que Gavi estrenés el marcador al minut 6.

Fernández gairebé no ha tornat a tenir feina fins al tram final del partit, quan el Barça ha tornat a accelerar el ritme. Al minut 87 ha demostrat que la pressió no l’afecta. Primer, firmant una aturada que ha recordat la que Gordon Banks li va fer a Pelé en el Mundial del 1970, i que va ser considerada l’aturada del segle: rematada de cap que bota a terra i que va ajustada al pal a mitja alçada, però que el porter acaba salvant amb una estirada sensacional. L'ex de l'Osca, en aquest cas, ha frustrat Christensen. I després, un minut més tard, evitant un mà a mà davant Lewandowski amb els peus quan el Camp Nou ja celebrava el segon.

Com Tamudo en el seu primer derbi

L’Espanyol s’ha fet fort a l’àrea pròpia i ha estat letal a la rival. Només ha fet un xut entre els tres pals, al minut 73, però li ha servit per esgarrapar un punt. Joselu, que s’ha disfressat de Tamudo en el seu primer derbi barceloní, ha provocat un penal després de rebre una trepitjada de Marcos Alonso. El punta ha assumit la responsabilitat i no ha fallat, executant la pena màxima amb un xut centrat. Vuit gols acumula en aquesta Lliga (la meitat dels quals, quatre, de penal) Joselu, a qui només supera Lewandowski, amb 12 dianes. Ha igualat així l'exespanyolista Borja Iglesias i el mallorquinista Muriqi. “Dediquem aquest punt als aficionats que han vingut sense la samarreta i la bufanda de l’Espanyol”, ha dit Joselu després del partit. El davanter, amb passat madridista, no ha dubtat a fer callar el públic del Camp Nou posant-se el dit als llavis durant la celebració de l’empat. Els blanc-i-blaus temien Lewandowski, però el punta decisiu del derbi ha estat, finalment, Joselu, botxí d’un Barça que el va voler ara fa dos anys.