Barça
Esports Barça 22/08/2023

Lewandowski ja en té 35: de quina manera encara pot ser important per al Barça?

El davanter polonès, que va firmar amb el conjunt blaugrana un contracte de salari ascendent, ha anat de més a menys a la gespa

Marc Mayola
3 min
Robert Lewandowski assegut a la gespa de Montjuïc.

BarcelonaRobert Lewandowski té 35 anys des d'aquest mateix dilluns, i ha començat la temporada a l’ull de l’huracà pel seu rendiment com a blaugrana. La temporada passada va fer 13 gols en els seus primers 14 partits de Lliga. És cert que a la fase de grups de la Lliga de Campions no va marcar ni a Munic, malgrat tenir bones ocasions, ni a Milà. El Barça va caure de primer moment per segona vegada consecutiva i algú va xiuxiuejar que el polonès no era determinant en els partits grans, cosa que també va haver de sentir durant els anys al Bayern malgrat fer 344 gols en 375 partits. A Barcelona, el rum-rum va anar en augment durant la segona part de la temporada passada. Després del Mundial, el rendiment de Lewandowski va caure en picat. I en el parell de partits d’aquest curs, encara no ha retrobat bones sensacions.  

El Barça ha jugat contra el Getafe i contra el Cadis, dos equips que defensen amb molts efectius dins i a prop de la seva àrea. Això sempre dificulta la feina al davanter centre de l’equip oponent, i quan aquest no toca gaire la pilota de vegades té l’instint d’allunyar-se dels centrals i caure a la zona de mitjos per participar més del joc. Per això Xavi deia després del partit contra el conjunt andalús que Lewandowski ha de tenir paciència i no perdre la posició. No és que el polonès no pugui sumar lluny de l’àrea –de fet, sempre ha sigut un futbolista amb una gran comprensió del joc–, sinó que ara mateix pot ajudar més l’equip fent les funcions pròpies d’un nou clàssic.

Amb la pilota als peus, a Lewandowski li està faltant pulcritud tècnica i, sobretot, agilitat. S’està mostrant erràtic en gestos que sempre ha dominat, com controls i passades, però bàsicament està trigant massa a prendre les decisions. És possible que això també tingui relació amb el ritme de partit que habitualment es juga a la lliga espanyola. En qualsevol cas, ara mateix el polonès pot ser més productiu per a l’equip competint a prop de l’àrea i combinant amb els companys d’esquena a porteria contrària que no pas allunyant-se de la zona del nou i veient el futbol de cara, que és com l'han de veure Pedri i Gündogan, i Lewandowski oferir-se com a punt de suport fixant centrals i descarregant perquè ells tinguin més temps i espai. 

En relació amb el tema del ritme, Lewandowski s’ha hagut d’adaptar a una nova concepció futbolística. A la Bundesliga tot sol passar a més velocitat. El Bayern, en concret, gairebé sempre durant l’estada del polonès a Munic, era un equip que s’expressava a altes revolucions i que es trobava còmode amb ritmes frenètics. A la lliga espanyola es juga d’una altra manera. El futbol té menys continuïtat i va més pausat. Lewandowski, que portava a dins la flama i l’espurna de la Bundesliga després de 12 temporades a Alemanya, s’ha anat encomanant d’una certa parsimònia que no sembla beneficiosa per al seu joc. 

Potser ja amb 35 anys, i a la lliga espanyola, Lewandowski acabarà orientant el seu joc cap a una de les seves grans virtuts: la capacitat de rematada dins de l’àrea. En aquesta faceta, malgrat la mala ratxa actual, pot seguir sent un davanter prodigiós. Això sí, perquè les xifres golejadores vagin en consonància a la seva categoria, necessitarà el suport dels companys en accions com la càrrega de l’àrea o les centrades. Lewandowski ja en té 35, però això no l'hauria d'eximir, i menys amb el seu contracte creixent, de ser el màxim golejador de l'equip també aquesta temporada.

 

stats