Esports Barça 11/03/2021

Mapi León: ànima del Barça i presa fàcil dels comitès

La jutge de competició ha sancionat amb 4 partits i una multa de 601€ la defensa per un tuit

3 min
Leila Ouahabi i Mapi León en un entrenament

BarcelonaMaría Pilar León, Mapi, és tot caràcter. Des de l'eix central de la defensa del Barça mana, organitza i coordina les companyes partit rere partit. És activa sobre la gespa i també a fora. Defensora dels drets de la comunitat LGTBI, sempre ha sigut la punta de llança del moviment i ha volgut utilitzar l'altaveu del futbol per visibilitzar causes socials. La jugadora aragonesa va arribar al Barça el 2017 i des de llavors ha sigut una peça clau de l'equip. De ganes no n'hi van faltar per vestir-se de blaugrana. La seva convicció i tossuderia la van portar a l'equip després d'unes negociacions traumàtiques amb l'Atlètic de Madrid que la van afectar a nivell personal.

La Mapi és l'ànima del Barça. Mai té problemes per mullar-se en temes d'actualitat i posicionar-se en les polèmiques. És una activista del futbol femení. Una condició que la porta a ser crítica i sincera en tots els fòrums, i ara s'ha vist castigada. Per primer cop Carmen Pérez, jutge del Comitè de Competició de la Federació Espanyola del Futbol, ha actuat d'ofici per sancionar una declaració d'una futbolista a les xarxes socials. León, després de la seva expulsió contra el Reial Madrid –per doble amonestació a causa d'un penal inexistent–, va escriure un tuit per comentar la injustícia: "Avui m'ha tocat a mi, però és una vegada i una altra. L'altre dia van anul·lar dos gols que eren vàlids a qui avui ha sigut el nostre rival [Reial Madrid]. Però per què cal millorar, no?"

Les polèmiques arbitrals no són exclusives del futbol masculí. Al femení també proliferen. I encara més per l'absència del VAR, un sistema que només funciona a Primera i Segona Divisió masculines per la dificultat que suposa instal·lar les càmeres. Sobretot aquesta temporada s'han viscut errors clamorosos. Un dels més mediàtics va afectar les blaugranes a la semifinal de la Supercopa d'Espanya, on la col·legiada no va assenyalar dos penals clars a favor de l'equip de Lluís Cortés. En aquell moment, les queixes i crítiques tant de Mapi com de les seves companyes no van tenir sanció. Ara, en canvi, la central aragonesa no podrà disputar els pròxims quatre partits de Lliga i haurà de pagar una multa de 601€ (la més baixa, perquè no té antecedents disciplinaris) si el recurs presentat pel Barça aquest dijous no prospera. És curiós que, tot i que Lluís Cortés i Ana Maria Crnogorcevic també van ser crítics amb l'actuació arbitral en el partit contra el Madrid, el seu cas no ha passat per la lupa de la RFEF.

El procediment contra Mapi es va posar en marxa el 4 de febrer i fins aquest dimecres no s'ha tancat. La jugadora es va defensar al·legant el seu dret a la llibertat d'expressió, però la jutge de Competició considera que "no és un dret absolut". "Les declaracions, en aquest cas contra membres del col·lectiu arbitral, mereixen una amonestació disciplinària", sentencia Pérez, que creu que León va incórrer en una infracció greu amb les seves declaracions a través de Twitter.

Dubtes en l'aplicació de la norma

La sanció s'ha plantejat com un càstig exemplar. Ara totes les jugadores i tècnics saben que criticar les actuacions arbitrals a les xarxes socials pot tenir conseqüències. A més, no hi ha un procediment clar. Els retrets als àrbitres formen part de la salsa del futbol, però els comitès no els castiguen tots. A la Lliga masculina tampoc hi ha un criteri establert. Competició va sancionar amb quatre partits (com en el cas de la Mapi) l'entrenador del Betis, Manuel Pellegrini, el porter bètic, Joel Robles, o el davanter del Getafe, Cucho Hernández, per fer declaracions de queixa. En canvi, recentment ha deixat de sancionar Gerard Piqué, que en una entrevista amb el youtuber DJMaRiiO va confessar que el desenllaç de l'última Lliga va ser "el més esperpèntic" que havia viscut en la seva vida, en relació amb les suposades ajudes que rep el Madrid de l'estament arbitral. Tot i que es va valorar sancionar el jugador amb quatre partits, finalment es va descartar i només se li va obrir un expedient disciplinari.

“No podem parlar. No podem opinar ni alçar la veu perquè ens sancionen. No podem retirar l'equip del camp perquè ens traurien els punts. No podem recusar un àrbitre perquè està prohibit”, va escriure en una carta oberta Manuel Vizcaíno, president del Cadis, arran de l'arbitratge de Pizarro Gómez en el partit contra la Reial Societat del mes de febrer. El màxim dirigent del conjunt andalús tampoc va rebre cap sanció. Si la petició de suspensió cautelar no prospera, Mapi León no podrà tornar a jugar a la Lliga fins a mitjans d'abril per haver expressat una opinió sense insults ni paraules gruixudes. Pionera en molts sentits, també li ha tocat ser-ne en aquest apartat disciplinari. Mentre duri el càstig, només podrà disputar partits de Champions.

stats