Barça
Esports Barça 02/09/2017

El mercat tanca sense notícies del Barça

Cedeix Munir a l’Alabès i es queda sense fitxar Coutinho ni Di María en un últim dia de gran desconcert a les oficines de l’entitat culer

Roger Requena
4 min
Josep Maria Bartomeu

Barcelona4.290 milions d’euros. Mai abans les cinc principals lligues europees havien gastat tants diners en fitxatges. Un estiu més, el mercat torna a elevar un sostre que podria haver sigut encara més alt si s’hagués confirmat la venda de Coutinho al Barça. El Liverpool no va cedir i el brasiler seguirà a Anfield a contracor. “És un moment d’angoixa, decepció i tristesa”, va dir Neymar del seu amic i compatriota, que va marcar en el Brasil-Equador. L’últim dia de mercat es va tancar amb un únic moviment al Camp Nou, la cessió de Munir a l’Alabès. Tot i intentar col·locar-lo, Arda Turan es queda, però pot marxar a Turquia fins al 8 de setembre.

El mercat tanca sense notícies del Barça

El mercat va tenir un final desconcertant a les oficines blaugranes, on es va intentar fins a última hora portar al club Coutinho i Di María, però el Liverpool no va acceptar l’oferta i el PSG ni tan sols va voler negociar. L’entitat culer considera que el mercat ha embogit i que els preus dels jugadors s’han tornat prohibitius. Abans de les onze de la nit Òscar Grau, Albert Soler, Pep Segura, Robert Fernández i Raúl Sanllehí van abandonar les oficines de l’entitat sense èxit. Descontent amb la gestió de tot plegat, Josep Maria Bartomeu estudia modificar una altra vegada l’organigrama esportiu. Albert Soler i Robert Fernández explicaran aquest migdia per què Ousmane Dembélé, Paulinho, Nelson Semedo i Gerard Deulofeu s’han convertit en les úniques incorporacions de l’estiu.

Els principals campionats del continent han gastat més que mai. El rècord absolut l’ha tornat a batre la Premier, que tot i no protagonitzar cap de les tres principals operacions de l’estiu, segueix sent la lliga amb més potencial conjunt. Fins a 1.567 milions d’euros s’han gastat a Anglaterra. Gairebé la meitat, 880, ha invertit una Serie A que segueix la dinàmica de recuperació econòmica dels darrers dos estius. A França, només el PSG ha reunit més d’un terç dels 677 milions gastats. A Alemanya, 609. En tots els tornejos es fitxa menys (1.787 jugadors, respecte a 1.954 la temporada passada) i més car (l’estiu anterior es van invertir 3.535 milions, uns 750 menys).

L’últim gran torneig a abaixar la persiana del mercat va ser la Lliga, l’únic que genera superàvit (115 milions de beneficis). Els seus clubs han fitxat per valor de 557 milions. L’últim dia hi va haver uns quants moviments, però cap gran operació. Sergio Sánchez, cedit a l’Espanyol; Timor i Olunga al Girona; Guedes, cedit al València; Rémy i Tannane al Las Palmas, i Geis, cedit al Sevilla.

La UEFA investiga el PSG

“Ningú s’esperava una cosa així, però tampoc s’esperava que els ingressos de televisió fossin els que són ara, ni els drets d’imatge, ni l’afluència als estadis, ni tot el que suposa el futbol actualment. Espero que sapiguem controlar-ho”. Així es va referir Monchi, actual director esportiu del Roma, al fitxatge més car de la història del futbol: Neymar, al PSG, per 222 milions d’euros. No ha sigut l’única compra dels parisencs que ha superat els 105 milions gastats pel Manchester United per Pogba el curs passat, i que constituïa l’antic rècord: també aquest estiu s’han endut Kylian Mbappé (encara que hi arriba cedit i fins l’estiu vinent no pagaran els 180 milions que pot costar). Dues operacions que ahir va començar a investigar la UEFA, que revisarà els mesos vinents si el PSG ha vulnerat el fair play financer. A banda del cost dels traspassos, cal tenir en compte els sous.

La polèmica va començar amb el fitxatge de Neymar, que a banda de desencadenar un efecte dòmino a Europa, va generar una onada de crítiques entre alguns dirigents de clubs europeus. “Amb inversors com l’estat de Qatar, que genera enormes ingressos lligats a la producció de gas i petroli, no hi podem lluitar”, va queixar-se Jean-Michel Aulas. El president de l’Olympique de Lió, força crític amb l’origen del finançament del club parisenc, va avisar que la venda del brasiler pot generar “una bombolla que pot esclatar en qualsevol moment”, i va posar en dubte que compleixi l’esmentat fair play financer. “L’operació, en conjunt, ha sortit més cara que al Bayern l’Allianz Arena”, va sumar-s’hi Karl-Heinz Rummenigge, director general del Bayern Munic. El camp dels bavaresos va costar uns 350 milions, mentre que l’operació del brasiler, entre la clàusula i el sou (uns 60 milions bruts), pot superar els 650. “ No volem entrar en aquesta bogeria ni tampoc podem, i està bé que així sigui. Crec que l’opinió pública i els nostres seguidors ho entenen”, va afegir Rummenigge.

El mercat tanca sense notícies del Barça
El mercat tanca sense notícies del Barça

Rere Neymar i Mbappé, Dembélé completa el podi de jugadors més cars de la història: el Barça en paga 105 milions fixos, i podria sumar-hi 40 més en variables. Qui no batrà cap rècord, però tampoc fa curt, són els moviments de Lukaku i Morata: han costat més de 80 milions.

El Bayern ha gastat menys de la meitat del que ha costat Neymar en sis reforços, entre els quals l’exmadridista James Rodríguez. A Anglaterra, el Manchester City és qui més ha invertit. Amb el repte de satisfer les pretensions de Pep Guardiola, els cityzens han gastat 244 milions en set jugadors, quantitat només superada pels 257 que va gastar el Reial Madrid el 2009 en Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso i Benzema.

“El mercat està fent passos de gegant i m’imagino que ho fa amb control. Espero que ningú faci res sense la capacitat d’ingressar els diners que es gasta”, puntualitza Monchi, que no creu que la tendència segueixi cap amunt: “Només Messi i Cristiano podrien superar els 222 milions”. El seu Roma ha pagat 93 milions, una xifra alta però allunyada dels 149 de la Juve i dels 194 del Milan, que, com l’Inter, ha tornat amb força gràcies al múscul econòmic dels nous propietaris xinesos.

Mentre a Europa el mercat segueix a l’alça, a la Xina s’ha restringit. El govern ha imposat mesures restrictives que han frenat les inversions en jugadors de fora. Si l’estiu passat els clubs xinesos van gastar 542 milions, ara només n’han invertit 58.

stats