11/04/2024

Les paraules del Mono Burgos són racistes?

2 min
Germán 'Mono' Burgos

El Barça, el PSG i la UEFA van acordar no fer declaracions a Movistar després del partit d’ahir per les paraules, amb voluntat còmica, del Mono Burgos, exjugador, exentrenador i ara comentarista. Des del plató de la televisió, al veure com Lamine Yamal marxava fent malabarismes amb la pilota cap als vestidors després de l’escalfament, va voler destacar la seva habilitat. Afegia que, si no li anava bé al futbol, sempre podria acabar en un semàfor. Rialles al plató. Diferents mitjans esportius van apuntar ràpidament al racisme, i Movistar ha acabat fent fora el Mono Burgos i advertint la presentadora Susana Guasch.

Són paraules racistes? Mereixen aquesta resposta? ¿Hi ha discriminació racial en unes paraules que volen ser un elogi de l’habilitat i que la relacionen amb persones que fan malabarismes en els semàfors de les nostres ciutats (sempre blanques, les que jo he vist a Barcelona)? Hi podria haver un classisme que menysté les persones que poden haver d’aconseguir recursos d’aquesta manera. Però explícitament es va parlar de racisme entre qui les va criticar. Jo, personalment, no ho veig. Segurament el que estem vivint és una alta sensibilitat davant del risc que es puguin considerar una ofensa.

Aquesta alta sensibilitat l’hem de valorar positivament, mostra la voluntat que no existeixen discriminacions racials en un món en què són massa habituals. Fa pocs dies es va jugar un partit entre les seleccions d’Espanya i del Brasil contra el racisme a partir del cas Vinícius. Però més enllà d'això, i del debat que pot generar el cas Vinícius, convindria assumir el racisme estructural que hi ha a la nostra societat. Són constants les realitats que ens el fan present. Aquesta setmana dues notícies amb més transcendència que les paraules del Mono Burgos, però amb menys viralitat, ho mostren clarament. Dimecres el Congrés dels Diputats va aprovar iniciar el tràmit d’una iniciativa legislativa popular per regularitzar la situació que afecta el voltat de mig milió de persones migrants que pateixen una vulneració de drets fonamentals. Dijous al Parlament Europeu s'aprovava un pacte europeu migratori que endureix i dificulta les condicions per entrar i facilita les devolucions. Veiem aquest racisme?

stats