Barça
Esports Barça 16/05/2022

Pep Guardiola i els deixebles de Cruyff es retroben

“Les finals són molt igualades, costa que es decantin, tret que juguis els últims minuts contra el Madrid”, ha bromejat el tècnic del City

Jordi Cardero
2 min
Guardiola i Txiki compareixent a l'acte des de Manchester

"Koeman, toca Stòitxkov, para Bakero, pica Koeman..." En l'imaginari blaugrana la narració de Joaquim Maria Puyal sempre estarà lligada a la primera Copa d'Europa, al gol que Ronald Koeman va marcar al Sampdoria. Fa trenta anys, una nit de maig del 1992, el Barça de Johan Cruyff aixecava a Wembley la primera Lliga de Campions. Aquest dilluns Amics de Johan han celebrat el quart acte d'homenatge en record de l'exjugador i exentrenador blaugrana per mantenir viu el seu llegat. En l'edició d'enguany hi han participat molts dels components del Dream Team, en un acte on també han coincidit el president Joan Laporta i els dos últims entrenadors blaugranes: Ronald Koeman i Xavi Hernández.

“Les finals són molt igualades, costa que es decantin, tret que juguis els últims minuts contra el Reial Madrid”, bromejava Pep Guardiola des del seu despatx de la Ciutat Esportiva del Manchester City. L'entrenador català, que té a tocar una altra Premier League, tampoc es va voler perdre l'acte d'homenatge. Ho va fer telemàticament, al costat de Txiki Begiristain. Guardiola, que ha proclamat el missatge cruyffista tant a Munic com ara a Manchester, explicava que l'holandès "feia afrontar les coses de forma diferent": "Ens treia els complexos, perquè Catalunya té un punt de pessimisme".

"No hem estat els millors, però sí els més especials"

"A la història del Barça hi ha hagut millors equips, però nosaltres vam ser els primers. Potser no hem estat els millors, però sí els més especials", comentava, per la seva banda, Michael Laudrup des de Dinamarca. Algunes de les llegendes del club explicaven que la primera Copa d'Europa va servir per treure'ls un pes de damunt. Sobre el Camp Nou encara pesava la final perduda contra l'Steaua de Bucarest, uns anys enrere. "Quan vaig arribar a Barcelona només es parlava de la final de Sevilla. Wembley ho va canviar tot", explicava Begiristain. Koeman, que ja n'havia guanyat una amb el PSV, afegia que a la ciutat "hi havia por de perdre el partit".

Sempre amb el record de Cruyff de fons, els herois de la primera Copa d'Europa van aprofitar per rescatar anècdotes. Alguns d'ells reconeixien que no van sentir la mítica frase "Sortiu i disfruteu". Chapi Ferrer, que tot just s'acabava de recuperar d'una lesió que el va deixar fora dels terrenys de joc durant sis mesos, va ser titular a Wembley. "Cruyff només em va dir que seguís Roberto Mancini. Vaig tocar molt poques pilotes. Quan em va dir allò, ja vaig desconnectar de la xerrada, no sé si va dir «salid y disfrutad». Vaig passar-ho molt malament perquè tots teníem un excés de responsabilitat per si no la guanyàvem", revelava Ferrer.

Julio Salinas, que va estar a punt de marcar un gol del qual tots els seus companys encara fan broma i ell insisteix en recordar, va explicar com Cruyff li va comentar que seria titular a Wembley. "El divendres em va trucar per anar al seu despatx. Em va dir que dimecres, el dia de la final, seria titular i que no sortís de festa el cap de setmana", explicava el davanter entre riures.

Han passat 30 anys d'aquell vespre a Wembley en què el Barça va aixecar la seva primera Lliga de Campions, però el record encara és present. I el llegat de Cruyff, defensat per Guardiola i continuat per Xavi, és a hores d'ara el camí que vol prendre el club per tornar a aixecar títols.

stats