Barça

Piqué va condicionar la seva baixada de salari a invertir en Barça Studios

Joan Laporta va declinar la proposta del central blaugrana per veure-la incompatible amb el codi ètic

3 min
Joan Laporta abraçant Gerard Piqué a la llotja del Camp Nou després de prendre possessió com a president del Barça.

BarcelonaJoan Laporta va frenar la venda parcial de Barça Studios al conglomerat Kosmos, propietat de Gerard Piqué, que aquest dimecres podria disputar davant del Viktoria Pilsen (21 h, Movistar Liga de Campeones) els seus primers minuts oficials aquesta temporada 22/23. Fidel al seu esperit d'aconseguidor empedreït, el central va oferir-se per comprar un 24,5% de la productora blaugrana en el marc negociador de la seva rebaixa de fitxa. L'ARA ha confirmat la informació apuntada pel tuitaire Joan Fontes diumenge a la nit a Catalunya Ràdio.

Conscient que el Barça necessitava un gest salarial per part seva i que la Lliga demanava implícitament l'activació de més palanques per poder inscriure els fitxatges, Piqué va explicar a Laporta la seva idea durant una reunió celebrada en un conegut restaurant de Barcelona en presència del seu representant, Arturo Canales, i del vicepresident esportiu, Rafael Yuste. El mandatari va escoltar l'oferta i no la va descartar al moment, ja que només tenia avançada l'operació amb Socios.com per desprendre's d'un quart de Barça Studios. Tanmateix, dies més tard, i una vegada va haver consultat els experts jurídics del club, va desestimar la proposta perquè entrava en conflicte directe amb el codi ètic. La transacció, per tant, no va arribar a les taules de l'àrea econòmica. Al final, el comprador d'aquest fragment de la productora va ser Jaume Roures a través d'Orpheus Media, la mateixa empresa que va aportar 30 milions d'euros d'aval perquè l'actual junta directiva prengués possessió després de les eleccions del 2021.

En l'apartat 4.6, el codi ètic diu que "si bé el Barça reconeix i respecta la participació del personal en activitats financeres i empresarials diferents de les desenvolupades per l'entitat [...] aquest haurà d'evitar aquelles situacions que puguin suposar un conflicte entre els seus interessos personals i els del club, o que els permetin valer-se de la seva posició al FC Barcelona per obtenir avantatges patrimonials o personals o oportunitats de negoci". Aquest és l'argument que es va fer servir per tombar les intencions de Piqué, jugador i, per tant, empleat del Barça, que no pot barrejar els seus negocis amb els interessos del club. Una altra cosa seria si el central ja no estigués en actiu i, igual que Roures (que és soci blaugrana), es postulés per adquirir un segment de negoci que l'entitat volgués externalitzar.

L'apartat del codi ètic que xoca amb les intencions de Piqué

La predisposició de Piqué a abaixar-se el salari per facilitar la inscripció de Lewandowski i companyia abans de la primera jornada de Lliga va anar de bracet amb la compra de Barça Studios. Fins que Laporta no la va descartar al 100%, el defensa acceptava renunciar a bona part dels seus emoluments, però quan va rebre la negativa la negociació es va encallar i el club va haver d'accelerar la via Roures per registrar els nous fitxatges a temps per al Barça-Rayo d'estrena oficial. El Barça tampoc va poder arribar a un acord perquè Sergio Busquets allargués el seu contracte amb la intenció de diferir el seu sou previst per a aquesta temporada. A causa dels ajornaments salarials de les temporades passades, la factura entre els dos capitans supera els 100 milions bruts anuals. Al si de l'entitat hi ha la intenció de reprendre els contactes per rebaixar les quantitats pactades.

Ja ho va intentar amb Bartomeu

L'intent frustrat de Piqué d'adquirir Barça Studios és un exemple més de la seva participació en la presa de decisions de la institució. Amb la junta de Josep Maria Bartomeu va propiciar l'arribada del patrocini de Rakuten, alternativa als petrodòlars de Qatar que ocupaven el frontal de la samarreta de l'equip de futbol. Va ser ell qui va convèncer Hiroshi Mikitani, amo del gegant japonès de comerç digital, perquè invertís en el club català. El jugador no va cobrar per la mediació, però es va saber fort per negociar amb Bartomeu un contracte professional fins al 2022 i més tard fins al 2024, d'esquena a la negociació col·lectiva amb els altres pesos pesants del vestidor.

De l'aliança amb Rakuten també va obtenir la coproducció del documental Matchday amb Kosmos, que uns mesos abans havia produït La decisión, la peça que Antoine Griezmann va fer servir per rebutjar anar al Barça. Posteriorment, i malgrat el seu malestar pel cas Barçagate, Piqué va intentar que Bartomeu considerés la seva candidatura a adquirir Barça Corporate, la denominació de l'antiga junta per fer diners amb la venda d'alguns dels seus actius. Igual que Laporta ara, l'expresident va oposar-se a aquestes intencions adduint el codi ètic.

stats