Laporta s'abraça al metavers per no tenir-se-les amb Tebas

Anuncia la venda d'un segment de Barça Studios per poder elevar el límit salarial

4 min
Joan Laporta posant amb Jules Koundé.

BarcelonaL'anunci oficial de la tercera palanca econòmica del Barça no ha arribat mitjançant un comunicat, sinó per boca del president executiu blaugrana, Joan Laporta, que ha explicat durant la presentació de Jules Koundé que el club vendrà el 25% de Barça Studios a la plataforma Socios.com, pionera en la creació d'experiències per a aficionats al futbol mitjançant la tecnologia blockchain. L'operació, avançada fa uns dies pel diari ARA, es tanca per 100 milions d'euros i implicarà l'entrada d'un nou soci en la productora de l'entitat que s'ocuparà, entre altres coses, del negoci dels NFT, que són un certificat d'autenticitat que s'associa a un únic arxiu digital; una mena de notari virtual per atorgar validesa a un document o una obra d'art, que en el cas del Barça serien petites produccions audiovisuals sobre moments i personatges històrics. Fa dies la institució va vendre per més de 600.000 euros el seu primer NFT, basat en la rematada voladora de Johan Cruyff del 1973.

Socios.com, propietat de Chiliz, ja col·laborava amb el Barça abans d'aquesta nova aliança. Venia fan tokens del Barça, actius cripto amb una valoració variable que permeten als seus posseïdors prendre decisions sobre el futur del club i accedir a experiències exclusives. En virtut d'aquesta mena de propietat alternativa a la tradicional, el Barça ha fet 30 milions en tres anys. Ara, amb l'entrada del partner en l'estructura de l'entitat, el negoci es desenvoluparà en més direccions i entrarà de ple en la comercialització dels citats NFT. Socios.com paga 100 milions pel 25% de Barça Studios i, en principi, el club no podrà recomprar-lo. Amb la inclusió del metavers, la productora audiovisual blaugrana deixa de ser deficitària i multiplica per quatre el seu valor inicial. Tanmateix, l'objecte de la venda poc té a veure amb els arguments que la junta i l'encara CEO Ferran Reverter van esgrimir en l'assemblea per aconseguir la llum verda dels socis compromissaris.

Aquesta palanca s'ha d'executar per poder inscriure els cinc fitxatges que ha fet el Barça (Kessie, Christensen, Raphinha, Lewandowski i Koundé) abans de l'inici de les competicions oficials. Com que el capítol de sortides no va tan de pressa com s'esperava, el club està obligat a elevar el límit salarial a còpia de més ingressos extraordinaris. "Tenim optimisme i confiança. Farem tot el que calgui per poder registrar els nous jugadors. Hem fet una sèrie d'operacions que ens permetran complir amb la normativa i suposo que la Lliga no ens obstaculitzarà interpretant-les d'una manera diferent de la nostra", ha manifestat en aquest sentit Laporta, que no ha descartat més arribades abans del 31 d'agost però ha admès que ara mateix la prioritat és fer espai salarial per a les noves incorporacions. És fonamental que puguin debutar a la Lliga contra el Rayo Vallecano.

Davant d'una eventual diferència de criteri amb la Lliga a l'hora d'avaluar l'impacte en els comptes de les dues primeres palanques (la venda de drets de televisió per més de 500 milions), el Barça n'ha activat una de tercera per tenir més coixí i, d'aquesta manera, evitar problemes d'inscripció. Tot i això, des dels despatxos del club avisen que ni tan sols en el cas que la patronal faci una interpretació benèvola de la paperassa es pot descartar la necessitat de seguir pressionant Frenkie de Jong o Memphis Depay perquè acceptin una sortida que en aquests moments no volen. Sobretot si el que es vol és perseguir el car fitxatge de Bernardo Silva per a la medul·lar.

Koundé ha esperat el que tocava

El famós fair play financer també ha acompanyat la negociació del Barça per fitxar Koundé. Així ho ha confirmat el director de futbol culer, Mateu Alemany, en la presentació del central francès. "La veritat és que ens han esperat molt. Hem de valorar la voluntat de Jules de venir al Barça. De fet, el seu agent m'ha trucat sovint els últims mesos i li deia que acceptés l'oferta [del Chelsea] perquè nosaltres no teníem fair play i estàvem pendents de les palanques. Però han esperat que es donessin les circumstàncies adequades perquè poguéssim fer una oferta", ha afirmat l'executiu mallorquí. Tot i que el club no ha fet oficials les xifres que abonarà al Sevilla, l'ARA ha confirmat que l'operació pot arribar a suposar més de 62 milions d'euros, 50 dels quals són fixos. La resta es pagarà en lots de 2,5 al final dels cinc anys de contracte i en funció del rendiment del futbolista.

Koundé ha explicat el paper clau de Xavi Hernández en la seva decisió de recalar al Barça: "Vaig tenir moltes converses amb ell i sempre notava que volia que vingués. M'ha demanat que continuï sent agressiu, precís en la sortida de pilota i que tingui compromís". L'entrenador egarenc ara busca que el club faci un esforç per reforçar el lateral dret amb César Azpilicueta i l'esquerre amb Marcos Alonso, dos futbolistes que juguen al Chelsea, que precisament és qui s'ha quedat amb un pam de nas després que el Barça li hagi guanyat la partida tant per Raphinha com per Koundé. Sobre una possible complicació en futures negociacions, Alemany ha volgut ser molt clar: "Nosaltres defensem els nostres interessos i la nostra relació amb els propietaris del Chelsea és cordial. De fet, vam sopar plegats fa uns dies".

stats