Barça
Esports Barça 17/10/2017

Preparar la Champions entre l’emotivitat i la planificació

El Barça rep l’Olympiacos en un partit especial per al tècnic Ernesto Valverde

Gonzalo Romero
3 min
L’entrenador del Barça, Ernesto Valverde, durant l’entrenament d’ahir a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Sant Joan DespíEl d’aquesta jornada no és un partit de futbol més per a Ernesto Valverde. L’entrenador del Barça celebra la visita vespertina de l’Olympiacos (20.45 hores, beIN Sports) amb una il·lusió inusual en un gremi que tendeix a ser hermètic i emotivament pla de cara a la premsa. “És un partit molt emocionant. Aquest i el de la tornada, perquè el Georgios Karaiskakis sempre serà un estadi especial”, va comentar ahir el basc, recordant les seves etapes a les files del club hel·lènic (la temporada 2008-09 i del 2010 al 2012). “No acabo d’entendre per què els aficionats simpatitzen tant amb mi. Vam guanyar títols, però va ser poc temps. Em sorprèn, però és mutu. Quan vaig deixar-ho, ja vaig dir que una part del meu cor es va quedar al club”, va comentar.

La càrrega extraesportiva i la condició d’últim classificat de grup -sense puntuar- de l’Olympiacos no trenca el discurs pràctic, el de les dades i l’anàlisi: “L’enfrontament és fonamental, perquè si guanyem sumem 9 punts a la classificació. Em preocupa la necessitat de puntuar del rival. Han començat amb dues derrotes, i això pesa. Crec que intentaran fer un partit de desgast, fent mal a la contra. Cal destacar el seu entusiasme, haurem d’estar molt concentrats”, va analitzar. Els mesos passen, la temporada s’allunya de la zona de confort inicial i Valverde segueix entenent el futbol a mitjà i llarg termini de la mateixa manera. El d’ahir va ser el raonament de cada prèvia: reforçar la importància dels partits teòricament assequibles, contra rivals d’una entitat inferior, perquè tots els punts tenen el mateix valor. És aquí quan el basc s’esforça a transmetre la premissa de no relaxar-se. “Les respostes que estic donant no seran gaire diferents de les del partit de dissabte contra el Màlaga. Els tres punts que estan en joc són importantíssims. L’altre dia els meus jugadors van acabar carregats. Ara hem tingut quatre dies, és un bon marge per recuperar-nos. I és la Champions, volem guanyar”, va apuntar. La planificació està ben traçada a sobre d’un calendari que es complica per moments. La designació de dates i rivals semblava feta a mida per al naixement de l’últim projecte culer. Després d’aquesta setmana, l’equip s’enfrontarà a l’Athletic Club a Bilbao, el Sevilla, el Leganés, un València colíder a Mestalla, el Celta, el Vila-real i el Reial Madrid a la Lliga. Sense tenir en compte els partits de la segona volta de la fase de grups de la Champions i la primera ronda de la Copa del Rei.

El marge de confiança en les rotacions, els canvis i les provatures -habituals i necessàries- estaran constantment a examen. “Intentes fer una previsió dels partits, però no saps què passarà a l’hora de la veritat. Has de preveure diferents opcions. Anem variant en funció de diversos aspectes i del rival. Tenim jugadors que en moments determinants poden canviar el joc, trencar-lo. L’altre dia vam apostar per André Gomes, però n’hi ha més, com Gerard Deulofeu. Intentem gestionar-les”, va dir Valverde, content amb l’estat de forma dels seus homes: “Tots s’entrenen bé, treballen per jugar cada setmana. A vegades l’entrenador és injust i ha d’escollir segons les necessitats que detecto que tenim. Fer la llista i l’equip és un problema, però és millor així”, comentava. L’entrenador farà canvis a l’onze titular i homes com l’esmentat Deulofeu, Paulinho, Sergi Roberto, Mascherano i fins i tot Lucas Digne podrien començar d’inici. El francès apunta al lateral esquerre per la baixa de Jordi Alba, que pateix una sobrecàrrega a l’abductor de la cama dreta. L’ staff tècnic ha de filar prim en l’àmbit individual perquè el grup segueixi creixent en sintonia i encert. Ni l’empat de la setmana passada contra l’Atlètic de Madrid (1-1) va frenar aquesta sensació de funcionar en línia ascendent. Ni tampoc el fet de sumar només un punt i perdre’n dos de marge respecte el Madrid. “Estem contents amb el rendiment. A la Supercopa vam encadenar dues derrotes i vam travessar un moment complicat. Hem anat creixent. Destaco els partits contra el Getafe i l’Atlètic perquè vam saber reaccionar després de rebre un gol”, va dir el Txingurri. L’emotivitat també hi serà per la pancarta que lluirà a la zona de lateral amb el lema “Diàleg, respecte i esport”, una mostra del posicionament del club davant la situació que viu Catalunya, i que té el vistiplau de la UEFA. El club va explicar que el lema es va idear abans de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

stats