BARÇA
Esports Barça 01/06/2017

Valverde: "Es tracta de trobar la fórmula perquè l'equip jugui rodó"

El tècnic assumeix "l'extraordinària responsabilitat" d'entrenar el Barça i aspira a generar un "esperit d'equip que emocioni la gent"

4 min
Ernesto Valverde, durant la roda de premsa

Barcelona"Extraordinària responsabilitat". Amb aquestes paraules Ernesto Valverde s'ha presentat en societat com a nou entrenador del Barça. El tècnic, que vol tornar "la confiança" que ha rebut de la directiva, és conscient que hi haurà "molta pressió per guanyar i una obligació permanent per treure resultats", però se sent preparat per assumir "l'alta exigència" que implica el càrrec. No volia un repte fàcil i el del Barça no ho serà. "Però ja m'agrada". "Vinc de l'Athletic, que és un club molt especial, el club de la meva vida, i és un exemple de compromís per a tots. M'agradaria tornar a generar aquest compromís i generar els mateixos vincles, gairebé de família, que vaig tenir allà". Valverde arriba a Barcelona amb la intenció que la seva feina, la seva manera de fer les coses i la seva idea "contribueixi a fer que el Barça segueixi creixent", ha afegit.

"No sé com sortirà, però tinc una confiança extraordinària en el que faré aquí", ha dit. I de seguida ha girat el discurs cap a arguments futbolístics que poguessin convèncer el barcelonisme de la seva arribada. "En aquest club hi ha un denominador comú, el segell Barça, un gran joc col·lectiu amb molts migcampistes. M'hauré d'adaptar i de readaptar. La meva idea serà aprofundir en aquest estil i donar-li una volta més". No ha dubtat a citar Messi i Iniesta per elogiar el nivell de la plantilla i, a partir d'ells, parlar de la importància del grup. "La meva idea com a entrenador serà ajudar-los, fer-los millors jugadors, que siguem cada dia millor equip, generar un esperit d'equip que ens impulsi i, en els bons i mals moments, estar junts. Volem crear un esperit d'equip que emocioni la nostra gent, que són molts, a tot el món", ha comentat.

Valverde, al Camp Nou

No s'ha vist amb cor d'entrar en gaires detalls tàctics, tot i que ha admès que la cosa no serà una batalla numèrica entre els esquemes 4-2-3-1, 4-3-3 o 3-4-3, perquè necessita temps per conèixer la plantilla, vol veure com s'avança com a equip, i no vol dir res que insinuï que la feina de Luis Enrique i el seu cos tècnic no ha sigut bona en alguna cosa (de fet, ha defensat que ha vist un Barça reconeixible sempre en aquests últims 3 anys). "Del que es tracta és de trobar la fórmula perquè l'equip jugui rodó", ha comentat. Ha parlat d'anar sempre endavant, de pressionar el rival, de ser profund. "Com estem no ens podem quedar, al futbol has de seguir avançant. Si no vas cap a dalt, vas cap a baix", ha respost.

Estil Barça

"El que més m'ha agradat del Barça sempre és que tot el que ha aconseguit ho ha aconseguit a través del joc. El que volia, ho ha anat a buscar, no ha esperat que li caigués del cel. El joc del Barça agrada a tothom, aquest és el seu èxit", ha comentat, després d'admetre que, com a rival, sempre ha patit molt quan s'hi ha enfrontat. "Ara que soc a l'altra banda espero poder fer patir la resta".

Mestre, Bartomeu, Valverde i Robert en la presentació del tècnic
Noms propis

De Messi ha dit que és "el millor jugador que ha vist mai" i espera "gaudir del seu joc i ajudar-lo a millorar" i a Iniesta, amb qui encara ha de parlar profundament, l'ha considerat "molt important per a l'equip i per al club". Ha esquivat preguntes sobre Neymar i ha apuntat que el perill dels egos del vestidor està "idealitzat" –"no he conegut ningú que nasqués milionari", ha dit–, i ha considerat que el secret per estar a gran nivell és "tenir impuls personal". Tampoc ha volgut parlar de mercat de fitxatges perquè encara s'ha d'asseure amb Robert Fernández, però ha tirat d'ironia en recordar el reduït mercat de fitxatges que tenia a l'Athletic.

Tampoc ha concretat com farà les rotacions, quin serà el pla de pretemporada ni si alternarà els porters en diferents competicions. En ser preguntat per l'entorn i el "soroll mediàtic", s'ho ha pres amb tranquil·litat. "Sé com és l'exposició mediàtica del Barça, la conec. Sé que els entrenadors som els pares de totes les derrotes, ho assumeixo amb el càrrec. Sé a què m'exposo i ho tinc clar". Però Valverde aspira que "els conflictes afectin poc els jugadors" i que es parli de futbol.

Debutar contra el Madrid

El Barça encara no té clara la data d'inici de pretemporada –"segurament el 12, o abans, encara ho he de concretar", ha dit– però el debut oficial serà amb un clàssic contra el Madrid a la Supercopa d'Espanya. "El més important serà que els jugadors captin el que volem. Començarem forts amb aquesta rivalitat, millor serà un al·licient important, perquè volem començar guanyant la Supercopa".

Signatura i fotografia al Camp Nou

Abans de la compareixença, a les 11.30 h, Valverde ha signat el contracte que el vincula amb el Barça per a les properes 2 temporades, més una d'opcional.

"Estem molt contents que l'Ernesto hagi acceptat l'oferta del Barça. Creiem que és l'entrenador que ens fa falta, té molta experiència i aquí esperem que tingui un gran equip per fer una bona feina, al nivell de l'excel·lència que els socis ens demanen", ha dit el president Josep Maria Bartomeu abans de fer-li entrega de la nova samarreta amb el seu nom.

"No em puc posar la samarreta", ha dit Valverde, rient. I ha agraït la confiança i s'ha exigit retornar-la. "Tinc una gran responsabilitat, he de respondre davant de molta gent. Sé que és un repte apassionant, un repte que esperem gaudir tots", ha afegit el nou tècnic, que ha conclòs: "Vull fer amb la meva feina que aquest club sigui més gran del que és ara, que ja ho és molt".

stats