Amb quins reptes es trobarà Xavi al Barça?

El tècnic arribarà al Camp Nou amb l'objectiu principal d'impregnar el seu estil a la plantilla

3 min
Xavi en la faceta d'entrenador a Palamós amb Al-Saad el 2019

BarcelonaXavi Hernández és el nou entrenador del Barça. Després del serial de les últimes hores, torna al club de la seva vida amb molta feina per fer. El repte, de fet, és majúscul. Haurà de fer tornar la il·lusió a una afició angoixada pels mals resultats i preocupada per la mala imatge oferta durant la temporada, reanimar jugadors que han perdut la millor versió i plantejar una solució ferma que permeti a l'equip tornar-se a impregnar de l'ADN Barça que el té a ell com a emblema. Amb reptes imminents, Xavi ha de posar fil a l'agulla.

Recuperar l'estil

Tornar als orígens, aquesta és la tasca més important de Xavi. El tècnic s'asseu a la banqueta del que ha sigut el club on ha crescut i madurat com a futbolista amb un objectiu primordial: tornar a instaurar l'ADN Barça als futbolistes. Ell torna a casa i, amb aquest retorn, el Barça busca recuperar els trets identitaris que han escassejat amb Koeman a la banqueta: el joc de possessió, el 4-3-3, la pressió alta i constant... L'estil és innegociable per als culers, i Xavi ha sigut sempre un dels seus màxims ambaixadors. Ell va ser el metrònom del mig del camp del millor Barça de la història. Ara, des de la banqueta, haurà de traslladar la vista panoràmica i el sentit del joc que tenia sobre la gespa als seus jugadors i engrescar-los amb una proposta genuïna de joc.

Jordi Alba lamentant-se davant la graderia mig buida en el matx contra l'Alabès

Encoratjar l'afició...

L'ànim dels culers va de capa caiguda. Posar una data d'inici a la desil·lusió dels aficionats blaugranes seria molt agosarat, però el que queda clar és que hi ha un desencís general. L'últim gran exemple va ser el partit del Barça al Camp Nou contra l'Alabès. Només 37.278 espectadors van anar a l'estadi blaugrana en l'estrena de Sergi Barjuan com a entrenador interí. La pitjor assistència al Camp Nou en Lliga dels últims vint anys. Xavi, entrenador que crea consens a la grada i a la llotja, ha de trencar aquest desànim i fer tornar a trempar els aficionats.

...i reanimar el vestidor

"És el que hi ha", deia Koeman fa algunes setmanes. Amb la resignació com a bandera i la difícil situació econòmica com a principal argument, el tècnic neerlandès excusava un vestidor desanimat i entristit. "Avui a l'entrenament hem fet un joc divertit i hem rigut. Avui he vist molta gent somrient, fent grup", explicava Sergi Barjuan, conscient de la situació en què es troba el vestidor. Els mals resultats i la sensació de veure's sobrepassats contra rivals a priori assequibles ha portat els jugadors a necessitar un nou líder. Xavi sembla que n'és el millor candidat.

Frenkie De Jong lamentant-se duanr un partit al Camp Nou

Recuperar jugadors clau

La plantilla espera amb candeletes Xavi. Es retrobarà amb vells amics, com Jordi Alba, Sergio Busquets i Gerard Piqué, alhora que coneixerà gran part de la plantilla. A més de recuperar l'estil, tindrà la tasca de fer revifar jugadors que han perdut el seu millor nivell. La versió desbordant i majestuosa de Frenkie de Jong, que va enamorar tothom quan va arribar al Camp Nou, s'ha anat diluint. Certes imprecisions i desconnexions han fet que el migcampista neerlandès estigui lluny de la seva millor versió. Com ell, Òscar Mingueza, que es va veure clarament superat per Vinícius Jr. en el clàssic, tampoc ha aconseguit desenvolupar tot el seu potencial.

Ansu Fati celebrant un gol el dia del seu retorn

La Masia com a pal de paller

La nova fornada de talents blaugrana desitja l'arribada de Xavi. Ansu, Gavi, Riqui, Nico i Balde, com a màxims exponents del talent propi, Araujo, que va tenir un breu pas pel filial, i Pedri i Dest com a fitxatges amb gran projecció, esperen el tècnic terrassenc per poder interioritzar i desplegar l'ADN Barça sobre la gespa. Amb un del Barça més jove en molts anys, Xavi serà el mentor dels nous talents que poden obrir una etapa prometedora a l'equip.

stats