Champions League

Per què el Reial Madrid va posar contra les cordes l'invencible Barça?

Els extècnics dels dos conjunts Lluís Cortés i David Aznar analitzen els perquès de les dificultats blaugranes al primer temps

4 min
Jenni Hermoso es lamenta d'una ocasió errada

MadridEl Reial Madrid va trencar els esquemes del Barça. Uns primers 45 minuts per oblidar van descol·locar i exasperar les blaugranes, que no van saber sobreposar-se fins al segon temps i capgirar el marcador. Les blanques van superar-les en el plantejament tàctic, la intensitat i de cara a porteria. Inhabilitar el mig del camp culer va servir a l'equip d'Alberto Toril per col·lapsar les blaugranes al primer temps.

Pressió alta asfixiant

"El Madrid va anar a buscar al Barça una mica més amunt del que és habitual per incomodar la sortida de pilota. Va tancar molt bé les passades interiors i va situar-se al camp amb molt poca distància entre línies: era un bloc molt compacte i era difícil rebre, allà dins", radiografia Lluís Cortés, extècnic del Barça. "Les dues extrems, Olga i Athenea, van fer molt bé les ajudes a les laterals quan el Barça atacava. Es van desgastar físicament, però van ajudar molt en les accions d'un contra un. També va ser molt interessant com van fer les trajectòries de pressió: quan volien pressionar, no anaven tant a robar a pilota com a evitar que el Barça en pogués canviar l'orientació, que llavors havia de jugar en un espai molt més reduït, on és més fàcil defensar", continua el tècnic de Balaguer. L'exentrenador blanc David Aznar coincideix en aquest diagnòstic i assenyala el canvi de proposta respecte al partit de Lliga: "Els primers minuts van ser claus. Sobretot el plantejament inicial, per ser un equip molt més agressiu. A la Lliga van estar més conservadores, en un bloc mitjà, i els van donar la sortida de pilota; en canvi, a la Champions van ser molt més agressives en la recuperació i van intentar que el Barça no creés ocasions".

Alexia, envoltada de jugadores del Reial Madrid.

KO del mig del camp

La inhabilitació d'Aitana, Alexia i Patri al mig del camp va ser clau perquè les blanques poguessin controlar l'esfèrica. "Uns dels problemes més grans que pot tenir el Barça és que tres jugadores com elles no entrin en contacte amb la pilota. El Madrid va bloquejar aquestes passades, va estar molt atent entre línies. Un factor important en aquest ofec a les migcampistes és que les tres de dalt -Graham, Jenni i Rölfo- no es desmarcaven en profunditat. S'acostaven a buscar la pilota al peu, no amenaçaven a l'esquena de la defensa i tot això feia que el Madrid fos encara molt més valent i agressiu per anar cap endavant", relata Aznar.

Poc ritme i desesperació

"Vaig veure un Barça massa estàtic", hi coincideix Cortés. "Va faltar molta mobilitat i amenaçar una mica més l'esquena de la defensa del Madrid. Amb la pressió més alta, si no hi ha espai entre línies, l'espai és a l'esquena de la defensa. Si amenaces l'esquena de la línia defensiva moltes vegades, la defensa es mourà cinc metres enrere i potser llavors apareixerà l'espai". La desesperació blaugrana es feia palpable. Des dels seients de l'Alfredo Di Stéfano es veia com les blaugranes estaven superades per la situació amb accions agressives, a destemps o amb la frustració de veure que les passades no arribaven a bon port. "El Barça no està acostumat a jugar perdent, i més en un partit on hi ha molt en joc. A la Supercopa la situació va ser semblant, però creaven ocasions, atacant tota l'estona, i sabien que marcarien tard o d'hora. Et pots desesperar d'una altra manera, però mai pensant que perdràs el partit. En aquest cas, veia les jugadores mancades d'idees", explica Cortés, que va dirigir l'equip durant dos anys i mig.

L'entrada de Claudia Pina com a revulsiu

Per capgirar aquesta dinàmica, Giráldez va optar per fer canvis. L'entrada de Claudia Pina va ser una alenada d'aire fresc. "La incorporació de Claudia Pina i Irene Paredes va donar seguretat a l'equip: Paredes per la presència i l'amenaça en el joc aeri i Pina perquè és una jugadora diferent amb moltíssims recursos. Va incomodar molt la defensa i va donar més llibertat a Jenni, que estava molt vigilada i controlada per les dues centrals", analitza Aznar.

Jonatan Giráldez durant el partit contra el Madrid.

Respecte al rol de l'entrenador, Cortés afirma: "En aquests partits en què la situació et pot superar i hi ha jugadores que no estan en condicions de prendre decisions, tu les has de prendre per elles. Els has de posar les coses molt fàcils. Els has de dir: «Andrea, salta cada cop! Persegueix-la!» Consignes molt clares, molt fàcils", explica Cortés. Amb el resultat positiu a la butxaca i certa tranquil·litat de cara a l'històric partit al Camp Nou, les culers s'han de prendre la primera part a Madrid com un aprenentatge. "Al final va ser un bon entrenament per al Barça de cara a tot el que pugui venir a la Champions. És un escenari que a la Lliga no han viscut mai".

stats