Retrobar Lewandowski i altres pecats que Xavi demana corregir

Les dades que ajuden a entendre com el polonès s'ha allunyat del joc i la davallada general de l'equip després de l'aturada de seleccions

4 min
Robert Lewandowski amb gest seriós durant el partit contra el Celta de Vigo

BarcelonaEl Barça enceta la setmana més decisiva d'un octubre determinant, i ho fa després de tres partits en què l'equip ha deixat males sensacions. Els triomfs deslluïts contra el Mallorca (0-1) i el Celta (1-0) i la derrota (1-0) contra l'Inter plantegen una exigent llista de deures tant per a Xavi com per als jugadors. "Fa unes setmanes volàvem i ara ens costa més: hem de millorar moltes coses", deia l'entrenador després del partit contra els gallecs. "Així serà molt difícil guanyar l'Inter", afegia. L'equip guanyava i convencia a la Lliga, i a la Champions, tot i perdre contra el Bayern, la primera part a l'Allianz va ser esperançadora. Després de l'aturada de seleccions, l'escenari ha canviat. Desgranem alguns dels punts de la davallada de l'equip en els últims tres partits.

Trobar més a Lewandowski

L'esmentada bona ratxa s'havia fonamentat, en bona part, en els gols de Robert Lewandowski. A la Lliga, l'ariet polonès va encadenar sis jornades seguides marcant (9 gols) i va firmar un hat trick en l'estrena contra el Viktoria Plzen. Les seves bones xifres també s'expliquen perquè el joc coral rutllava. A diferència de Leo Messi, capacitat per resoldre partits per si sol en jugades aïllades, Lewandowski necessita ajudar-se més dels companys.

En els dos partits més destacats de la Champions, contra el Bayern i l'Intern, es mostra la diferència de la seva incidència, tant en la producció atacant com en l'associació. Contra el seu exequip, va ser el jugador que més va rematar, amb set intents, seguit per Leon Gortezka i Raphinha, tots dos amb tres, mentre que davant de l'Inter només va rematar en una única ocasió (el blaugrana amb més rematades va ser Dembélé, amb dues). Pel que fa al contacte amb la pilota, el polonès hi va contactar en 47 ocasions davant els alemanys, per 30 contra els italians. Va servir 26 passades (dues d'elles van ser passades precises a l'espai) contra el Bayern i només 17 en el duel contra l'Inter, sense cap a l'espai.

A la Lliga, si es compara amb l'últim partit abans de l'aturada, el triomf contra l'Elx, Lewandowski va xutar en sis ocasions –dues d'elles van acabar en gol– i va entrar en contacte amb la pilota 38 vegades en els 72 minuts que va disputar. En canvi, davant del Celta, l'ariet va jugar els 90 minuts, va rematar en dues ocasions (una a porteria) i només va entrar en contacte amb la pilota 27 vegades. "Hem de trobar més i millor el Robert", va lamentar Xavi després d'un duel en què el 9 també va jugar amb el fre de mà, dosificant-se pensant en l'Inter. En global, a la Lliga segueix sent el jugador que més xuta en total: 20 rematades en 8 jornades, nou més que Benzema i Vínicus i vuit més que Joselu, de l'Espanyol, segon en aquest rànquing.

Les baixes a la defensa

Una de les coses que més lamenten al cos tècnic és l'allau de baixes en l'aturada de seleccions, moltes focalitzades en l'eix de la defensa. Kounde era un fitxatge demanat explícitament per Xavi i l'ex del Sevilla, malgrat preferir fer de central, era qui més prestacions estava donant com a lateral dret, la baula més feble de la plantilla després del fitxatge frustrat d'Azpilicueta i l'arribada, a última hora, d'Héctor Bellerín, també lesionat. És estèril focalitzar-ho tot a les baixes, però la davallada de l'equip ha coincidit amb les absències d'Araujo i Kounde.

L'última lesió d'un central, Christesen, ha catapultat Piqué de l'ostracisme a la titularitat. Contra l'Inter, la parella de centrals segurament passarà per Eric Garcia i Piqué, tot i que Xavi podria apostar per De Jong, com ja va fer Ronald Koeman, o repetir amb Marcos Alonso. Per al clàssic, des del vestidor valoren prendre riscos amb Kounde si l'evolució del jugador segueix sent positiva. Les absències al lateral dret també han implicat fer jugar Balde a banda (i cama) canviada. El futbolista del planter ha seguit jugant a un bon nivell, però la seva projecció en atac s'ha vist limitada: la dada més evident és que ha passat de servir dues assistències contra l'Elx a no fer ni una centrada contra el Mallorca ni el Celta.

Recuperar Ferran i Raphinha per la causa

Qui més segueix creient en Ferran Torres és el mateix Xavi. Un dels factors que argumenten des del vestidor per la desconnexió en l'últim partit contra el conjunt gallec és que l'equip, anímicament, estava focalitzat en la final contra l'Inter. Però, en el cas de l'atacant de Foios, la falta de confiança fa temps que es veu plasmada en el seu joc. Contra el Celta, en la seva tercera titularitat del curs, ho va intentar, i amb tres rematades en els 63 minuts que va jugar va ser el blaugrana que ho va provar més. Els seus xuts, però, no van generar gaire perill.

Per la seva banda, Raphinha ha anat de més a menys. Ha participat en tots els partits menys un –contra el Viktoria Plzen-, però només ha completat els 90 minuts contra el Sevilla. Ha fet un gol i ha servit una assistència (com Ferran). Tots dos són treballadors i s'apliquen en la pressió coral –imprescindible en el Barça de Xavi, com va quedar demostrat en els primers 30 minuts contra el Celta, els únics en què van ser superiors als gallecs–, però han de sumar més en atac. Dembélé també ha de recuperar el bon joc.