Barça
Esports Barça 18/02/2023

Les dades que demostren que el Barça és menys Barça sense Pedri

Xavi es queda un mes sense el migcampista més decisiu de la plantilla: sense ell, les xifres de l'equip cauen

4 min
Pedri, lesionat contra el United

BarcelonaPedri pateix la mateixa lesió que ja va deixar fora de joc Ousmane Dembélé, lesionat el 28 de gener a Montilivi. El migcampista canari té una lesió al recte anterior de la cuixa dreta. Es tracta d'una zona muscular –el quàdriceps– que participa gairebé en totes les accions necessàries per dur a terme la pràctica del futbol. Per aquest motiu, tot i que la baixa del futbolista de Tegueste (Tenerife) suposa quedar-se sense el que probablement és el millor jugador de la plantilla, la consigna entre els serveis mèdics, el cos tècnic i el mateix Pedri és la de tenir la "màxima prudència". Estarà, com a mínim, un mes de baixa i es perdrà els pròxims sis partits.

El Barça s'haurà de jugar les garrofes sense ell en quatre partits de Lliga, dos al Camp Nou (Cadis i València) i dos més a domicili (Almeria i Athletic Club); un, com a mínim, d'Europa League (la tornada contra el Manchester United a Old Trafford) i, en cas de passar de ronda, també es perdria els vuitens (el 8 i el 16 de març), i també un de Copa, l'anada de les semifinals contra el Reial Madrid al Bernabéu del pròxim 2 de març. Des de l'entorn del futbolista assenyalen el clàssic de Lliga, el 19 de març, com a data d'un hipotètic retorn, però dependrà de les sensacions del jugador. "En cap cas es forçarà", sentencien des de Sant Joan Despí.

Després del Barça-Madrid de Lliga hi ha aturada per seleccions i serien dues setmanes netes que el futbolista tindria per completar la recuperació. El retorn contra els blancs "dependrà de les sensacions del jugador i del que estipulin els metges". L'historial mèdic de Pedri també demana precaució: és la cinquena lesió muscular del canari, que en va patir fins a quatre l'últim curs. El migcampista va ser víctima de la sobreexposició de la temporada 2020-21, en què va jugar 72 partits, entre el Barça i la selecció espanyola (Eurocopa i Jocs Olímpics de Tòquio).

Les recaigudes: l'infern de Pedri

De les quatre lesions musculars que va patir, dues van ser recaigudes. El calvari va començar d'hora, quan va caure lesionat –trencament al quàdriceps de la cama esquerra– el 14 de setembre del 2021 contra el Bayern. Va tornar abans del previst, el 29 de setembre, contra el Benfica. Va ser una decisió precipitada i va recaure. L'infern començava i, quan semblava que podria tornar, un mes i mig després, va haver de parar en sec perquè la lesió no va evolucionar bé. El 19 de novembre del 2021 patia una segona recaiguda de la lesió a la cuixa esquerra. Van passar més de 100 dies –superant el coronavirus en la fase final de la recuperació– i 19 partits fins que no va tornar a aparèixer, el 12 de gener del 2022.

El retorn de Pedri va coincidir –no és casualitat– amb l'impuls que el Barça de Xavi necessitava i que també es va veure reforçat pels fitxatges al gener, especialment d'Aubameyang (13 gols en 23 partits). Però el tècnic només va poder disposar del canari un tres mesos: el 14 d'abril, en el duel de tornada de l'Europa League contra l'Eintrach, arribaria la quarta lesió muscular: ruptura al bíceps femoral de la cuixa esquerra. Es va perdre el que restava de temporada, coincidint amb un final de curs decebedor, eliminats de l'Europa i sense res en joc en les últimes jornades del campionat.

La incidència golejadora de Pedri

Amb tot, Pedri només va poder participar en 12 partits de Lliga el curs passat. Una dada és especialment reveladora del que significa quedar-se sense el canari: el Barça va sumar 32 dels 36 punts del campionat disputats amb Pedri en l'equip. En canvi, sense ell, tan sols es van sumar 31 de 63 punts. Dit d'una altra manera, tot i jugar només el 30% dels minuts, el Barça va puntuar més amb ell que sense. També va contribuir amb gols decisius. En va marcar en tres a la Lliga: contra l'Espanyol (2-2); el Sevilla (1-0) i el Llevant (2-3). També va forçar una pròrroga a la Copa contra l'Athletic –els blaugranes acabarien eliminats (3-2)– i va encarar l'eliminatòria d'Europa League contra el Galatasaray (1-2).

Pedri també estava destacant en aquesta faceta aquest curs: sis gols a la Lliga, quatre dels quals han servit per sumar directament els tres punts perquè han sigut marcadors amb una única diana. Estava sent capital i ho havia jugat pràcticament tot fins dijous: 29 partits (16 dels quals complets, incloent-hi la pròrroga de la Supercopa contra el Betis) de 32. "A aquesta altura del curs ja porten força tralla, però no hi havia cap alarma de risc de lesió abans de jugar contra el United, ha sigut mala sort", asseguren des del seu entorn. Curiosament, els quatre cops que Pedri ha acabat un partit lesionat ha sigut en competició europea.

Ara Xavi s'haurà de buscar la vida sense el seu millor migcampista. Especialment contra el United, on el tècnic recuperarà Busquets, però no podrà comptar amb Gavi, sancionat. A la Ciutat Esportiva estudien diverses opcions, des del retorn als tres migcampistes i donar entrada a Ansu –desenvolupant un rol similar al que feia fins ara l'andalús, però conscients que no ofereix el mateix sacrifici defensiu– o, de manera més remota, jugar amb un doble lateral: Alba-Balde. Les posicions al mig del camp ara recauen en De Jong, Busquets, Kessie, Roberto i el gairebé inèdit Pablo Torre.

stats