Barça

Per què el Barça és solvent a la Lliga i ha fet figa a la Champions?

Ter Stegen i Lewandowski salven els mobles a la competició estatal, però acusen les mancances a la màxima competició continental, de la qual l'equip s'acomiada a Pilsen

Carlos Ticó
4 min
Ter Stegen

BarcelonaEn la seva primera temporada des de l'inici com a entrenador del Barça, Xavi Hernández pot treure pit del rumb de l'equip a la Lliga. El conjunt blaugrana ha deixat a zero la porteria en deu partits i només ha encaixat quatre gols (tres contra el Reial Madrid) en les primeres dotze jornades del campionat estatal. A diferència de la Lliga de Campions, en què l'equip ha encaixat deu gols en cinc partits, les xifres avalen el rendiment defensiu a la Lliga. Especialment pel que fa a la porteria, on Marc-André ter Stegen ha exhibit un gran moment de forma, amb aturades decisives, després d'una temporada passada en què va sembrar alguns dubtes. L'alemany, per cert, no serà titular en el tràmit europeu d'aquest dimarts al camp del Viktoria Pilsen (21 h, Movistar Liga de Campeones). El seu lloc serà per a Iñaki Peña.

Si analitzem els partits del Barça a partir de l'última aturada per compromisos de seleccions, els blaugranes han alternat alts i baixos. L'equip de Xavi va guanyar davant el Mallorca (0-1) gràcies a un gol de Robert Lewandowski, i va superar pel mateix resultat el Celta (1-0), amb Pedri com a golejador. En la jornada següent va perdre contra el Reial Madrid (3-1), protagonitzant la pitjor actuació en el campionat des que es va iniciar. Continuant amb els partits de Lliga, el conjunt blaugrana es va llepar les ferides amb les golejades solvents contra el Vila-real (3-0) i l'Athletic Club (4-0). En el precedent més immediat, va superar el València amb un gol gairebé agònic de Lewandowski, que suposava la tretzena diana del polonès en dotze jornades.

Una dinàmica que xoca amb la davallada de l'equip a la Lliga de Campions. El Barça va visitar l'Inter de Milà després d'haver perdut (2-0) en la jornada anterior davant el Bayern Munic, i va tornar a caure al Giuseppe Meazza (1-0) en un duel marcat per la polèmica arbitral. La setmana següent, en un enfrontament que era una final, l'equip es va acomiadar virtualment de la competició empatant al Camp Nou contra els italians (3-3). A la cinquena cita, i sense ja res en joc pel triomf de l'Inter contra el Viktoria Pilsen (4-0), el Bayern va despullar totes les fragilitats que encara té l'equip a Europa (0-3).

"Ens hi estem deixant la pell al camp, però és cert que en molts moments fem errors i ens falta maduresa. Cal afrontar amb més fe aquestes competicions. És un procés. L'any passat ens va tocar viure l'Europa League i no ens donava. Enguany ho hem perdut nosaltres. Hi ha millor plantilla i hem tingut millors sensacions a Europa, però ens va tocar un grup difícil, el pitjor en anys, i no hem estat a l'altura. També hem tingut lesions en el pitjor moment, les decisions arbitrals... I nosaltres tampoc hem controlat les situacions de més estrès que exigeix la Champions", ha valorat Xavi. "Al futbol no tot és blanc i negre. Cada partit és un món. Sempre ens mirem a nosaltres, però davant també hem tingut equips molt bons. A la Lliga estem amb una bona dinàmica defensiva i hem de continuar així", ha opinat, per la seva banda, Héctor Bellerín.

Dues categories diferents de rivals

Consultat per l'ARA, el director de LaTdT de Catalunya Ràdio, Ricard Torquemada, exposa la seva interpretació dels registres i el rendiment desigual del Barça aquesta temporada. "La diferència clara és el nivell dels rivals. El Reial Madrid, el Bayern Munic o l'Inter de Milà són de primer nivell europeu, mentre que el Vila-real o l'Athletic Club són bons equips espanyols, però que no competeixen per guanyar la competició", considera Torquemada.

L'analista també destaca que, si bé a Europa no li costa controlar els partits, a la Lliga l'equip se n'ha sortit prou bé, tot i que hagi sigut a estones. "En molts partits de Lliga, fins ara, el Barça ha tingut moments molt bons en què ha marcat diferències molt ràpidament i els partits se li han posat de cara i els ha controlat relativament bé. Això, a Europa i al Bernabéu és bastant difícil". Afegeix, a més, que al Barça li falten quilòmetres de recorregut per competir amb altres equips que fa anys que treballen de la mateixa manera, amb els mateixos jugadors i amb un sistema instaurat: "Davant els equips més grans, l'equip està demostrant que encara no és prou madur. Encara necessita molt rodatge per jugar contra projectes molt més sòlids com l'Inter o el Bayern".

Torquemada també esmenta el dibuix que està provant Xavi en els últims partits: "No crec que l'estratègia de jugar amb quatre migcampistes sigui la clau; és una variant més", diu. "El que ha de trobar Xavi és l'equilibri i la química adequada en una plantilla molt diversa. S'ha avançat amb els fitxatges d'aquest estiu, però continua sent una plantilla amb rols diferents per a les mateixes posicions", determina. Finalment, l'analista assenyala: "Al Barça li falta temps, paciència i un rumb determinat. La sensació és que en un any la situació ha millorat poc".

Ter Stegen bat un registre històric

Els bons registres defensius del Barça a la Lliga han permès a Ter Stegen batre un registre històric. L'alemany s'ha convertit en el primer porter en la història de la competició a mantenir la porteria a zero en deu de les primeres dotze jornades de la Lliga. El sostre estava en nou partits en les dotze primeres jornades. Ho havien aconseguit Rogelio Domínguez, del Reial Madrid (1957); Francisco Liaño, del Deportivo (1993); José Francisco Molina, de l'Atlètic de Madrid (1995), i el precedent més recent correspon a un altre blaugrana: Víctor Valdés, que ho va assolir l'any 2011.

stats