Futbol

Les tres grans raons per les quals Lewandowski no es mourà del Barça aquest estiu

L'ariet polonès, que està revertint les males xifres del primer tram del curs, és el futbolista més ben pagat de la plantilla

4 min
Robert Lewandowski va trencar la seva mala ratxa golejadora contra l'Alabès

BarcelonaRobert Lewandowski està en un punt dolç. Malgrat no marcar en l'últim partit contra el Getafe, des del cos tècnic del Barça es valora molt positivament la seva aportació. El polonès, a vegades amb un caràcter sorrut que es cuida de no mostrar gaire en públic, va fer cas de les indicacions de Xavi: allunyar-se de la punta d'atac per facilitar la desmarcada als seus companys. És a dir, Lewandowski sovint es va encarregar d'arrossegar els centrals perquè els dos extrems, Raphinha i João Félix, trobessin autopistes davant la defensa avançada del conjunt madrileny. L'ariet de 35 anys, tot i no dur el braçalet de capità (cosa que li agradaria), se sent un dels líders del vestidor per la seva veterania i trajectòria.

Lewandowski va ser un dels artífexs de la consecució de la Lliga de la temporada passada, amb 23 gols i set assistències en 34 participacions en el campionat. Aquest curs, en canvi, ha viscut la seva pitjor ratxa sense marcar des que es va estrenar a la Bundesliga, el curs 2010-11, amb el Borussia Dortmund. A finals del 2023, era el tercer davanter de la Lliga amb el pitjor diferencial de gols esperats (expected goals) en relació amb la qualitat de les seves ocasions. Dit d'una altra manera, només Iago Aspas (Celta) i Cyle Larin (Mallorca) tenien un pitjor rendiment golejador segons aquesta mètrica avançada amb la qual treballa Opta, un dels principals proveïdors de dades de la competició.

La seva manca d'encert era un tema recurrent de l'actualitat blaugrana. Després de la incapacitat per retenir Leo Messi l'estiu del 2021, Joan Laporta va voler donar un cop d'efecte amb la contractació del polonès l'estiu següent. Lewandowski, representat per Pini Zahavi –amic personal del president–, era la principal carta del mandatari barceloní per omplir el buit que va deixar l'argentí. L'ex del Bayern de Múnic va aterrar a Barcelona el juliol del 2022 a canvi de 45 milions fixos més cinc de corresponents a variables de fàcil assoliment. Va signar un suculent contracte per tres temporades, més una quarta de supeditada al rendiment, que s'enfila als 52 milions d'euros nets en total, tal com va revelar la SER.

Amb un contracte ascendent, Lewandowski és el futbolista més ben pagat de la plantilla. Els seus generosos emoluments, sumats a la seva poca producció ofensiva, el convertien en un problema. El baix rendiment del punta, que va veure com Xavi el substituïa en partits per resoldre, va alimentar la possibilitat de traspassar-lo al futbol àrab, que està invertint milionades en jugadors de renom oferint-los una retirada daurada. Malgrat que aquesta mai ha deixat de ser una opció als despatxos nobles del club, les fonts consultades per l'ARA veuen "difícil" que abandoni la disciplina blaugrana a l'estiu. Per la seva banda, el futbolista tampoc té cap intenció de marxar. De fet, en una entrevista recent al diari Sport va afirmar que volia "estrenar" el nou Camp Nou.

Segons ha pogut saber aquest diari, els tres grans motius de la continuïtat del polonès són els següents. En primer lloc, tant ell com la seva dona són feliços a Barcelona. També fa temps que tenen un domicili a Mallorca, i el seu desig de venir a viure a la capital catalana va ser un motiu de pes del seu fitxatge. "La seva dona està enamorada de Barcelona", resol una font coneixedora de la situació. En segon lloc, els quatre clubs més destacats de l'Aràbia Saudita ja tenen un davanter centre fitxat fa poc: Cristiano Ronaldo, Benzema, Firmino i Mitrovic. I en tercer lloc, el Barça no disposa de prou recursos per fitxar un relleu de garanties. Vitor Roque, aposta personal de Deco, tot just està vivint la seva primera experiència al futbol europeu.

Més diàleg amb Xavi, una de les claus de la seva millora

Lewandowski ha començat endollat el 2024. Acumula nou gols des de l'inici d'any, sumant totes les competicions. Abans del partit contra el Getafe, havia marcat quatre gols en els últims tres partits, una ratxa que va ampliar al fer la diana de l'empat a Nàpols. El polonès ha marcat 51 gols en 81 partits com a blaugrana, i ha superat així altres davanters il·lustres del Barça del segle XXI com Thierry Henry (49 gols en 121 partits) o David Villa (48 dianes en 119 enfrontaments).

Des del vestidor atribueixen la seva major efectivitat a una "millora col·lectiva de l'equip" i, també, a les "ratxes dels davanters". Després de l'anunci de comiat de Xavi, Lewandowski va voler fer gala del seu pes dins de l'equip i va organitzar un dinar per fer pinya a casa seva, tal com va publicar Mundo Deportivo. "No és que hagi fet un pas endavant. Sempre ha tingut molt caràcter. És exigent i va de cara. Quan l'equip no rutlla, és el primer a ser autoexigent amb si mateix i amb l'equip", exposen a l'ARA des de la Ciutat Esportiva. "S'ha potenciat el treball tàctic: més diàleg amb Xavi, més vídeos individualitzats per com col·locar-se, per com jugar amb l'equip... S'hi ha incidit especialment l'últim mes. Hi ha hagut consens entre l'opinió del jugador i les indicacions dels tècnics", resolen des del vestidor.

stats