Barça
Esports Barça 25/02/2023

El United va ser una excusa perfecta

El Barça admet que no té prou profunditat de plantilla, busca la part positiva a l'eliminació de l'Europa League i posa tots els ous a la cistella de la Lliga i de la Copa

3 min
Picabaralla entre els jugadors del Barça i del Manchester United a Old Trafford

Enviat especial a ManchesterFa un any, després que el Barça s'acomiadés de la Champions amb una derrota estrepitosa al camp del Bayern Munic, en un duel en què els blaugranes depenien d'ells mateixos per passar ronda, Xavi Hernández es va reunir amb Joan Laporta. El tècnic va demanar una temporada extra per poder fer créixer l'equip i competir amb els grans d'Europa, i el president es va comprometre a invertir en fitxatges. Un any i 77 dies després, però, l'equip blaugrana torna a marxar cap a casa amb el cap sota l'ala, apartat de la Champions després de trobar-se de nou amb els bavaresos a la fase de grups i desnonat definitivament de l'Europa League a mans del Manchester United. "L'any passat no tenim equip ni per competir. Aquest cop ho hem fet i hem donat la cara. Hem estat molt millor. Ens queda tornar-ho a intentar la temporada vinent", resumia l'entrenador del Barça a Old Trafford.

L'expedició tornava a Barcelona molt disgustada. Ningú amaga la frustració de quedar apartats, un cop més, d'una competició internacional —la darrera Champions data del 2015—. Però, un cop a casa, s'imposa una reflexió més serena. "L'objectiu era, des del primer moment, guanyar la Lliga. I anem pel bon camí. El problema és que la doble eliminació europea fa mal, per més que s'hagi millorat la imatge", apunten des de la llotja. Al Camp Nou intenten crear el seu propi relat, donant valor al pas endavant que ha fet el joc de l'equip i destacant, per exemple, els vuit punts d'avantatge respecte al Reial Madrid. Però als despatxos nobles admeten que, per més mèrits que es facin a la Lliga, el pas ferm dels madridistes a Europa condiciona el punt de vista del barcelonisme.

United i Eintracht, dues maneres de perdre

"Però no és el mateix perdre contra el millor United de l'última dècada, que veure com l'Eintracht de Frankfurt et passa per sobre al Camp Nou", afegeixen des de la Ciutat Esportiva. El Barça va ser més sòlid i més solidari, i va reaccionar en tots dos partits quan es va veure per darrere al marcador. "Fa un any, hauríem perdut clarament a l'anada", destaquen, sobre el partit que va acabar 2-2 i amb un Barça asfixiant els red devils en els últims minuts. Les baixes de Gavi, Pedri i Dembélé, tres peces clau en l'onze titular de Xavi, van ser definitives. "Amb ells, hauria estat una altra cosa...", justificava l'entrenador a Old Trafford. "Ha estat una decepció, però no un fracàs", deia Jules Kounde. "Ha sigut una eliminatòria molt igualada que se'ns ha escapat per petits detalls. Això ha marcat la diferència", afegia Sergio Busquets, capità, que dijous reapareixia després de la lesió.

Perdre va ser un cop. Tot i que no tan dur com el del novembre, en què el Barça va quedar fora de la Champions, incapaç de derrotar el Bayern i l'Inter en els quatre partits disputats. "No vam tenir sort al sorteig i, durant els partits, van passar algunes coses increïbles —deia Busquets, en referència als penals no xiulats—. Però també cal fer autocrítica i admetre que en alguns moments no vam estar a l'altura". "Allà se'ns desmuntava la temporada, a nivell d'expectatives esportives i econòmiques", admeten a la llotja, que xifra en uns 14 milions d'euros els diners perduts en relació al pressupost. La inversió en fitxatges a l'estiu va servir per confeccionar un bon equip titular capaç, per exemple, de passar per sobre del Reial Madrid a la final de la Supercopa. Ara bé, quan hi ha hagut baixes —a banda de les actuals, Araujo i Kounde no van jugar la Champions—, l'equip s'ha vist un graó per sota dels grans.

La Lliga i la Copa, els grans objectius

Amb tota la segona volta de la Lliga per disputar-se, i a les portes d'una semifinal de Copa a doble partit contra el Reial Madrid, al club hi havia dubtes seriosos que el Barça tingués prou plantilla per competir per tots els títols. A partir d'ara s'ha acabat competir els dijous a Europa i l'equip tindrà les setmanes netes. Més temps per recuperar-se físicament i, a la vegada, més temps que Xavi aprofitarà per seguir perfeccionant el model de joc. Un fet doblement important si es té en compte que, a les portes del mes de març, ningú del Barça pot garantir al 100% que aquest estiu hi hagi fair play financer per fer fitxatges de primer nivell.

stats