Barça
Esports Barça 03/03/2023

Vinícius Jr.: ¿protecció al talent o permissivitat arbitral?

El madridista es va lliurar de l'expulsió en el clàssic malgrat que va agafar De Jong pel coll i va encarar-se amb l'àrbitre

3 min
Moment de la falta polèmica de Vinicius a De Jong, durant el Clàssic

BarcelonaEn el minut 24 del clàssic de Copa hi ha una topada entre De Jong i Vinícius. El blaugrana agafa el rival per la cuixa i el madridista se'n vol desempallegar agafant-lo pel coll. L'acció acaba amb una caiguda de tots dos a terra, espectacular, en un gest en què sembla que Vinícius hagi fet una clau de judo. L'àrbitre ho veu de ben a prop i sanciona l'acció amb falta i targeta per a l'atacant del Reial Madrid. Quan aquest ho veu, perd els estreps i s'encara amb Munuera Montero. L'escridassa –"Sempre el mateix, tu, sempre el mateix", li diu– i l'assenyala amb el dit. La reacció és tan sorprenent que el col·legiat demana a Benzema que calmi el seu company. I per allà també apareix el blaugrana Marcos Alonso, que intenta posar pau i apartar Vinícius de l'acció.

No hi ha cap càstig addicional i el partit continua. Ara bé, la jugada es viralitza a les xarxes i comença el debat sobre si Vinícius hauria hagut de veure la targeta vermella. O bé directament, per haver agafat del coll De Jong, o una segona amonestació per haver increpat el col·legiat a pocs centímetres. "Un àrbitre de nivell top, i Munuera Montero ho és, no pot permetre's que un jugador com Vinícius s'hi encari d'aquesta manera. L'hauria d'haver amonestat i, per tant, expulsar-lo", opina l'exàrbitre Eduardo Iturralde González, actualment comentarista a la SER. L'endemà, la jugada seguiria sent tema de conversa per unes imatges on es veu l'àrbitre explicant al madridista Militao el motiu de l'amonestació. A les imatges es pot comprovar com Munuera Montero diu que "l'agafa". Ara bé, durant unes hores va circular un vídeo subtitulat on s'assegurava que li havia dit que era "vermella". En realitat, llegint els llavis es comprova que li diu "le coje" i no pas "es roja". La polèmica, en qualsevol cas, estava servida.

No és el primer incident que té VinÍcius amb els àrbitres. I en concret amb Munuera Montero, a qui ja va insultar –li va dir "fill de puta", segons van captar les càmeres– en un partit contra l'Osasuna, al febrer. Llavors, però, el col·legiat no ho va sentir perquè estava a uns quants metres de distància. Altres àrbitres, com Sánchez Martínez, el van haver d'amenaçar amb l'expulsió per aconseguir que el futbolista deixés de protestar.

Tot comença, però, per la manera de jugar de Vinícius, fidel a l'estil del futbol de carrer brasiler. Un model més lúdic que se centra en el regat. I si és amb accions espectaculars, molt plàstiques, encara millor. Accions que fan les delícies dels seus aficionats però que treuen de polleguera els futbolistes i seguidors rivals. Salvant les distàncies, era el mateix que li passava a Neymar quan jugava al Barça. El problema és que Vinícius, lluny de fer marxa enrere, s'encarava amb els jugadors contraris cada vegada que rebia alguna falta. "No deixaré de ballar", va dir. La bola es va anar fent grossa fins que es van fer habituals càntics racistes des de la graderia contra ell. Abans d'un derbi contra l'Atlètic de Madrid fins i tot va aparèixer un ninot amb la seva samarreta penjat d'un pont. Una acció que es van atribuir els aficionats radicals matalassers i que va ser denunciada en el seu dia a Antiviolència.

Deixant de banda els insults i els actes de racisme, hi va haver unanimitat entre el col·lectiu arbitral que Vinícius era un d'aquells jugadors que, per la seva virtuositat amb la pilota, necessiten més protecció. El problema, com denuncien molts clubs ara, és si d'aquella protecció s'ha passat a una permissivitat que li permet, per exemple, increpar els col·legiats. Els àrbitres en actiu guarden silenci, però els que ja s'han retirat, com Iturralde, consideren que s'hauria de ser més contundent.

El Barça evita pronunciar-se públicament en el debat sobre Vinícius

En aquest debat, però, no hi participa el Barça públicament. D'entrada, perquè al club s'imposa la política de no opinar dels temes arbitrals a nivell institucional. "La norma és no dir-ne res, ni a les xarxes ni als canals oficials del club. Una altra cosa és que algú, en alguna declaració, pugui dir alguna cosa fora de lloc. Però el consell sempre és minimitzar-ho", apunten des dels despatxos del Camp Nou. L'altre motiu per guardar silenci és, precisament, el cas Negreira. Si bé des del Barça s'insisteix que no es van comprar àrbitres –en tot cas, tot indica que hi hauria un presumpte delicte de corrupció entre particulars–, al club consideren que en el moment actual parlar dels col·legiats seria contraproduent. De portes endins, però, no amaguen que estan indignats. "És increïble el que li permeten a Vinícius. Qualsevol altre jugador, en qualsevol altre equip, se n'hauria anat al carrer", apunten des del vestidor, on encara donen voltes a la sanció que va rebre Lewandowski per tocar-se el nas.

stats