Futbol
Esports Barça 29/12/2023

Vitor Roque, amb els deures que li van costar una picada de cresta a Lewandowski

L'ariet polonès, que tindrà competència directa per primera vegada al Barça, s'incorpora un dia abans als entrenaments

4 min
Vitor Roque va arribar a Barcelona el dimarts 27

BarcelonaD'opció de futur a necessitat gairebé immediata. La crisi d'efectivitat que, segons Xavi Hernández, "resumeix" bona part de la dinàmica de l'equip aquest curs ha redimensionat el focus d'atenció en l'arribada de Vitor Roque. Tot i que des del Brasil se'n diuen meravelles, l'ariet de només 18 anys (al febrer en farà 19) viurà la primera experiència al futbol europeu a les files d'un colós amb urgències com és el Barça. El fitxatge suposa que, per primer cop, Robert Lewandowski tindrà competència directa a la posició de davanter centre. El polonès, de fet, ha escurçat un dia les vacances de Nadal i aquest dijous ja va anar a exercitar-se a la ciutat esportiva. I, per embolicar la troca, va compartir un post a les xarxes en què se'l veia entrenant-se en una cinta de córrer amb una màscara d'hipòxia –que s'utilitza per millorar la resistència– al ritme de la cançó Eye of the tiger. El pseudònim de Roque és, precisament, Tigrinho.

L'arribada del brasiler també coincideix amb el darrer partit oficial del Barça, en què Xavi va haver d'alçar la veu al vestidor. Si bé va ser João Félix qui va sortir més assenyalat al descans contra l'Almeria, qui també va rebre una picada de cresta particular va ser Lewandowski. L'entrenador va demanar al polonès molta més intensitat que la que havia demostrat durant els primers 45 minuts contra el cuer. Just després del partit, respecte a la millora de l'ariet a la segona meitat, Xavi va respondre a aquest diari ras i curt: "Crec que ha entès la conversa que hem tingut al descans". A la represa, se'l va veure molt més participatiu, més insistent en la pressió -en això va insistir especialment el tècnic- i també va servir l'assistència del segon i definitiu gol de Sergi Roberto.

Lewandowski és el primer que no està satisfet amb el seu rendiment, amb unes xifres que no signava des de la temporada 2010-11, tot just quan començava l'etapa amb el Borussia Dortmund. A la Lliga marca cada 161 minuts (8 gols en 21 partits) i a la Champions, cada 376 minuts (1 gol en 5 partits). Totes les seves dianes han estat dins l'àrea petita. Roque també és un davanter d'àrea: el 2023 ha marcat 12 gols en 25 partits al Brasileirão (veu porteria cada 143 minuts) i tots també dins l'àrea petita. Des del cos tècnic blaugrana en destaquen "el ventall de recursos de cara a porteria": d'aquests 12 gols, 4 han estat amb el peu esquerre, 5 amb el dret i 3 amb el cap. A més, entre les virtuts que més ressalten de Tigrinho hi ha la seva "capacitat per atacar els espais" i la seva "energia en la pressió".

El gol, la intensitat en la pressió i la insistència en la desmarcada són tres característiques de les quals la davantera blaugrana no va gens sobrada. Dels tres atacants que han disputat més minuts fins ara, Raphinha és qui més treballa en matèria defensiva i qui més ajudes ofereix. En canvi, João Félix i Lewandowski són molt menys sacrificats en aquest sentit. En la faceta golejadora, és on més punxa Raphinha (3 gols), mentre que el portuguès n'ha marcat sis, els mateixos que Ferran Torres.

Malgrat que Roque estigui acostumat a jugar de davanter centre, Félix és qui més números té per veure perillar el seu lloc a l'onze amb el fitxatge del brasiler. Des de la ciutat esportiva defensen que l'ex de l'Athlético Paranaense "pot jugar en les tres posicions d'atac". És a dir, que assumirà un rol semblant al de Ferran Torres. Xavi no té intenció de prescindir de Lewandowski, un actiu que al club li costa, amb 35 anys, uns emoluments de 26 milions bruts en benefici d'un contracte ascendent.

Un fitxatge representat per un vell conegut de Josep Maria Bartomeu

Per agilitzar el salt directe al futbol europeu, Xavi i el cos tècnic fa dies que treballen a distància amb Roque. Abans d'arribar, li havien encomanat visionats dels partits de l'equip i li han insistit especialment en la pressió postpèrdua i seleccionar els moments per picar (desmarcades en profunditat) les defenses rivals. La periodista brasilera Luana Kaseker destaca que Roque és un "davanter hàbil i que pensa de pressa" i que, malgrat que no és gaire alt (1,72 m), ho compensa amb "força, agilitat i intel·ligència dins l'àrea". Destaca que ha millorat molt des de l'arribada a l'Athlético Paranaense el 2022, sobretot físicament, que "era un dels seus punts febles al principi per la seva joventut".

La periodista d'UmDois Esportes també defineix l'ariet com "un futbolista molt familiar": "La seva família no es perdia cap dels seus partits al Brasil". De fet, ha viatjat a Barcelona acompanyat de la seva dona Dayana Lins, amb qui es va casar el mes passat, i del seu nucli familiar pròxim. Kaseker no té cap dubte que "s'adaptarà bé" a l'equip blaugrana. "Al camp té un lideratge natural, no té por d'assumir responsabilitats i és un golejador que pot ser fonamental en un Barça amb tants jugadors joves".

En la faceta internacional, només ha disputat 30 minuts d'un amistós amb la selecció absoluta del Brasil. Roque és un fitxatge avalat per Deco i el seu representant és un vell (i polèmic) conegut del Barça, André Cury, que fins a l'any 2020 estava a nòmina del club com a vistaire i facilitador al mercat brasiler. Cury va ser qui va dur Neymar a Barcelona el 2013, de la mateixa manera que se'l va endur després al PSG (2017). En la seva nòmina de serveis també hi ha un reguitzell de fitxatges com els de Keirrison, Douglas i Matheus Pereira.

stats