23/12/2023

Qui és l'elefant a l'habitació de Xavi

2 min
Xavi Hernández, lamentant una ocasió fallada del Barça

BarcelonaEn la cultura anglosaxona es fa servir l’expressió “un elefant a l’habitació” per parlar d’un problema que tothom veu, però davant del qual tothom actua com si no existís. Al Barça n’hi ha un que cada cop ocupa més espai: Robert Lewandowski. El polonès s’està convertint en un elefant car de mantenir: el seu rendiment no respon al lloc que ocupa en l’escala salarial i, a sobre, té un contracte creixent que la temporada que ve, si es queda, xuclarà més de 30 milions d’euros. El talent del davanter és indiscutible i la seva trajectòria l’avala, però, a mig camí dels 36 anys, el club està començant a pagar-ne el declivi a preu d’or. L’equip marca pocs gols perquè qui hauria de ser l’estrella de l’atac s’està apagant i cap dels seus companys tindrà mai el seu esperit de killer top mundial. El Barça sobreviu sense un crac que marqui diferències i això dificulta molt trobar la regularitat. 

Els números diuen que, a la Lliga, Lewandowski marca un gol cada 181 minuts. En total, n'ha sumat 9 i només una a la Champions. Ha marcat a la Ceràmica, a Pamplona, a casa davant del Betis i l’Anvers, dos doblets contra el Celta i l’Alabès també a Montjuïc i va marcar, això sí, un gol al líder Girona. No ha aparegut en cap dels dos duels contra el Porto, ni al clàssic —sortint de lesió—, ni davant de l’Atlètic de Madrid ni tampoc a Mestalla. Després de l’esbroncada de Xavi al descans del partit contra l’Almeria, la seva insistència va ser notable a la segona part, però va veure’s frustrada per la inspiració de Maximiano. Té raó l’entrenador: aquest no és el Barça del 2010 perquè fa tretze anys hi havia Messi i jugadors diferencials a totes les línies del terreny de joc. Ara només s’aspira a tenir ànima, fam i orgull.

Els altres davanters amb galons —Raphinha o Ferran Torres— també són insuficients, tot i haver costat d’entrada 113 milions d’euros. I, el darrer a arribar, João Félix, està demostrant la seva inconsistència mentre a la zona noble del club treballen per comprar-lo a l’Atlètic de Madrid i complir les promeses fetes a Jorge Mendes. A curt termini, totes les esperances es dipositen en l’arribada de Vitor Roque, un meló per obrir que encara ha de fer 19 anys i que val 30 milions i 31 més en variables. Tot són incerteses, cada gol que es marca és un petit viacrucis i calen decisions valentes a l’estiu perquè ni Lewandowski és Benjamin Button ni els que l’envolten fan que l’elefant de l’habitació sigui menys incòmode.

stats