Barça

La lletra petita de la continuïtat de Xavi Hernández al Barça

Joan Laporta ha aguantat tensions a la directiva i a la comissió esportiva després de beneir que l'entrenador seguís al càrrec

3 min
Joan Laporta, emocionat, abraçant-se amb Xavi Hernández

BarcelonaUna setmana més tard de l'escenificació pública de la continuïtat de Xavi Hernández a la banqueta del Barça, les ferides internes que ha provocat la decisió estan en vies de guariment. El president executiu culer, Joan Laporta, confiava que l'entrenador fes marxa enrere en la seva decisió de plegar –així ho havia manifestat en diverses entrevistes–, però necessitava l'aval dels resultats per defensar aquesta posició davant dels seus col·laboradors més crítics amb la tasca de l'egarenc. Aquest argument va saltar pels aires amb la desfeta contra el PSG a la Lliga de Campions, que era el principal motor d'il·lusió del barcelonisme, i va rebre l'estocada final al Bernabéu, on l'equip va caure per 3-2 i va dir definitivament adeu a la Lliga.

Amb la temporada en blanc a mitjans d'abril, els directius i executius que ja mostraven dubtes amb Xavi a principis del 2024 es van sentir forts per demanar, ara sí, canvis a la banqueta. Laporta esperava un bon resultat al clàssic perquè les aigües es calmessin abans de veure's amb l'entrenador per analitzar la situació. Però com que no va ser així, en la reunió de junta del 24 d'abril va haver de lidiar amb veus contràries que van abandonar la trobada amb la sensació que hi hauria el relleu que desitjaven. La sorpresa d'aquests crítics va arribar unes hores després quan, o bé per la premsa o bé per missatge, van assabentar-se del gir de guió arran d'una reunió quasi paral·lela al domicili del mandatari.

Entre els membres de junta menys conformes amb la continuïtat de Xavi hi ha Joan Soler, directiu de l'àrea de futbol que alhora forma part de la comissió esportiva. Té molta afinitat amb Enric Masip, assessor presidencial en temes esportius, i és habitual en les reunions en què es planifiquen qüestions relatives al primer equip. Tot i que va entrar a la cúpula després de les eleccions perquè calien més diners per a l'aval, s'ha guanyat una posició important al cercle de confiança de Laporta. Soler està molt més a prop de la presa de decisions que Xavier Barbany, un altre dels laportistes de nou encuny que més ha qüestionat Xavi internament, o que Elena Fort i Mikel Camps, dos històrics incondicionals del president que també fa mesos que expressen internament els seus dubtes amb la labor del terrassenc.

Un paraigua institucional i un contracte acabat de renovar

Si Xavi continua a la banqueta en contra del criteri de no pocs directius és, en primer lloc, perquè ell es veu amb forces per revisar el que va decidir després d'una dolorosa derrota a Montjuïc contra el Vila-real (3-5). Però aquest sentiment seria insuficient sense el suport intern dels dos homes amb més ascendent sobre Laporta en el Barça actual. L'un ostenta el càrrec de vicepresident esportiu i l'altre controla el dia a dia de l'entitat des d'un local sense retolar a la part alta de Barcelona.

Tots dos valoren molt la feina de Xavi, tot i que també són conscients que el vallesà actua com a parapet i evita que la crítica apunti a la llotja, un risc que amb Hansi Flick o Rafa Márquez creixeria. A la pràctica, el criteri de Rafael Yuste i Alejandro Echevarría ha tingut més pes que el del director esportiu, Deco, que estava més obert a un canvi, i també que el de l'assessor Masip, que no té la millor sintonia amb l'staff tècnic blaugrana. De fet, entre el PSG i el clàssic, tant el vicepresident com l'excunyat de Laporta ja defensaven la continuïtat de Xavi.

Que no hi hagi hagut canvis a la banqueta també té un avantatge econòmic, ja que el Barça no haurà de dedicar recursos a la contractació del relleu. Flick, exentrenador del Bayern i de la selecció alemanya, demanava honoraris sènior per a ell i els seus ajudants, mentre que Márquez hauria necessitat un nou contracte, ja que el seu compromís amb el filial venç aquest 30 de juny.

Amb el límit salarial encara abocat als equilibris, mantenir l'actual cos tècnic –renovat a la tardor fins al 2025– és més prudent que liquidar-lo i fitxar-ne un de nou. Això sí, Xavi ha accedit a reforçar dues àrees del seu equip que les lesions i les recaigudes han deixat malparades: la preparació física i la recuperació. Per al primer encàrrec, incorporarà Julio Tous, que cobrirà la baixa de David Pozos. I per al segon, comptarà amb Raúl Martínez, que passarà a coordinar els fisioterapeutes.

stats