Bàsquet - Copa del Rei
Esports Bàsquet / ACB 11/02/2023

La gran prova de foc del bressol del bàsquet català

Badalona vol utilitzar la Copa del Rei per acabar amb els problemes endèmics d'infraestrucrures esportives

3 min
El trofeu de la Copa del Rei, al davant del Palau Olímpic de Badalona

BadalonaBadalona, que no era la seu del torneig des de la temporada 1984-85, ja està preparada per acollir a partir de dijous la Copa del Rei de bàsquet, un esdeveniment estratègic que ha de servir per accentuar els vincles de la ciutat amb la pilota taronja. "La ciutat està vivint aquests dies previs amb molta emoció. Tots els col·lectius de Badalona s'hi han implicat i és una gran oportunitat històrica per a la ciutat. Feia quatre dècades que no teníem aquest esdeveniment i estem contents perquè el bàsquet torna a casa. Un dels nostres objectius era que tota la ciutat sentís el torneig com a propi, i la resposta ha sigut molt bona. Tenim ganes que es vegi la Badalona en positiu que volem projectar", diu a l'ARA Rubén Guijarro, alcalde de Badalona.

L'ACB i Badalona porten setmanes planificant diferents propostes lúdiques perquè el torneig vagi més enllà de la competició esportiva que reunirà els vuit millors equips de la Lliga Endesa, entre ells el Barça i el Joventut. L'oferta, que es reparteix per tota la ciutat, inclou zones per als fans, concerts, fires gastronòmiques, exposicions, partits de bàsquet al carrer, formacions per a entrenadors i trobades entre aficions. A més, durant els dies en què es disputi la competició, s’instal·laran a la ciutat tres punts liles per informar, sensibilitzar, prevenir i actuar contra les violències masclistes.

"La Copa és un esdeveniment que ens ha permès competir a la lliga de les principals ciutats i superar candidatures com la de Barcelona, Màlaga o València. Quan ens en van concedir l'organització, l'objectiu era que la gent es quedés a Badalona. Totes les places hoteleres de la ciutat estan ocupades i els allotjaments d'Airbnb estan esgotats. L'única opció disponible era dormir en un vaixell del port a 200 euros la nit. Els comerços i la restauració han personalitzat els seus locals", explica Guijarro, que va signar un ban per allargar les llicències horàries.

Rubén Guijarro, alcalde de Badalona

Antonio Martín, president de l'ACB, està molt satisfet amb l'aposta de Badalona. "L'Ajuntament s'ha implicat moltíssim des del principi per poder celebrar aquest torneig. A més, el que no passi a la pista també serà molt entretingut i divertit. Badalona viurà el bàsquet i la gent s'ho passarà molt bé”, avança l'exjugador.

El barri de Llefià, el més poblat i divers del municipi, acollirà la Minicopa Endesa, un torneig destinat a jugadors de categoria infantil. "És una bona notícia perquè els nens i les nenes podran veure de molt a prop els jugadors que d'aquí uns anys seran els seus ídols. A més, ens ajudarà a integrar el bàsquet al barri de Llefià. És un reforç d'il·lusió que ens ajudarà a donar a conèixer el nostre esport", explica a l'ARA Albert Tomàs, president de la UB Llefià.

Un altre dels objectius del consistori era aprofitar l'impuls de la Copa del Rei per posar al dia les instal·lacions esportives. Els poliesportius municipals de Badalona rebran una inversió de prop d’11 milions d’euros destinats a adequar i millorar els equipaments. Les obres impliquen en una primera fase sis poliesportius, amb 3,4 milions d’euros d’inversió, i una segona fase, amb la reforma integral del poliesportiu Països Catalans, de 7,3 milions d’euros. "Volem que la Copa deixi la seva empremta a la ciutat. Després d'una dècada sense inversió ni manteniment, calia posar les instal·lacions al dia. El torneig serà un punt d'inflexió per a una ciutat de bàsquet", resumeix l'alcalde.

Goteres inoportunes

Tot i les inversions, les últimes pluges han tornat a evidenciar problemes de goteres en diferents pavellons, entre ells els de Bufalà o La Plana. A més, un grup d’aficionats s’ha organitzat per denunciar el mal estat de moltes de les pistes públiques. "Canviarem les cobertes de totes les instal·lacions, arreglarem parquets, vestidors i el sistema d'aigua calenta. Les obres s'han de compatibilitzar amb l'ocupació dels espais i la disputa de les diferents competicions i, per tant, van a un ritme diferent. També hem iniciat millores de l'eficiència energètica. Quan acabi la temporada esportiva, les instal·lacions estaran com toca", assegura Guijarro.

Les pistes exteriors també necessiten inversió econòmica. "Des de fa dues dècades el municipi ha perdut pistes públiques i les poques que queden no tenen manteniment. La lliga escolar ha desaparegut i els pavellons pateixen l'oblit de l’administració. Ja fa temps que ens queixem d’aquesta deixadesa, hi hagi qui hi hagi al consistori. Ens preguntem si la ciutat està preparada per a aquest gran esdeveniment. Hi ha més del 80% dels clubs enredats amb les adjudicacions d’obres als pavellons, pateixen la manca de reglament d’usos, tenen goteres, la caldera no funciona o el terra s’aixeca”, recorda José Hita, portaveu de la plataforma Juguem a Bàsquet.

stats