Esports Bàsquet / ACB 05/06/2022

La Penya marca territori al Palau Blaugrana (81-87)

Un Joventut amb personalitat acaba amb una sequera de vuit anys al pavelló culer

Nick Calathes i Ante Tomic

BarcelonaUn Joventut de Badalona amb autoritat va trencar amb gairebé vuit anys de sequera al Palau Blaugrana. La Penya va accentuar la seva proposta col·lectiva per superar el Barça (81-87) i igualar la semifinal de la Lliga Endesa (1-1). La defensa de l’equip verd-i-negre va incomodar molt un conjunt blaugrana que va perdre moltes pilotes (15) i que no va trobar la seva personalitat en el joc.

Carles Duran, que va tornar a tenir la baixa de Vladimir Brodziansky, va introduir Ferran Bassas en la rotació en detriment de Brandon Paul i l’aposta li va sortir bé. “Guanyar al Palau Blaugrana té un gran mèrit. Encara no hem aconseguit res, però ara ells hauran de venir al nostre infern. Avui hem entès que havíem de posar el nivell que ens exigia el Barça. L’equip ha fet un partit de 9,9”, va dir l’entrenador de la Penya. Ante Tomic va anotar 24 punts amb 10/13 en tirs de camp contra el seu exequip. “Hem jugat amb molta energia des del principi del partit. El primer dia ens va faltar frescor, però avui hem sortit a guanyar i així podem sortir a guanyar qualsevol rival”, va explicar el pivot. Andrés Feliz, que es va lesionar en l’última acció del partit, ha aportat 12 punts i 6 assistències.

Pau Ribas

Tot i començar el partit dominant el marcador per una diferència de set punts, el Barça no es va trobar mai còmode. “No hem fet el nostre bàsquet. Sabíem que havíem de ser durs i no hem sortit amb la mentalitat correcta. No he sabut preparar l’equip i no hem canviat el xip”, va analitzar Sarunas Jasikevicius. L’entrenador lituà va descartar Cory Higgins, amb molèsties a la zona lumbar, i Pierre Oriola i va recuperar Dante Exum, que es va perdre el primer partit de l’eliminatòria. Nico Laprovittola i Brandon Davies, que es va quedar sense anotar, no van tenir una bona actuació i la rotació es va quedar massa curta.

Les pilotes perdudes, clau

El partit va començar amb un to més ofensiu que el de divendres. L’anotació en el primer tram del matx va ser més alta. Sanli va obrir el marcador amb un tir de tres punts, però el Joventut de Badalona va reaccionar amb un parcial de 0-8 (3-8). El ritme d’Andrés Feliz i la consistència d’Ante Tomic van impulsar les opcions d’una Penya que va apujar el seu nivell defensiu. Animat per l’energia de Dante Exum, el Barça va anar trobant bones opcions ofensives per aconseguir una renda de set punts (26-19), però no va ser capaç de mantenir la regularitat en el seu joc i es va deixar empatar pel rival (27-27).

Quan té encert des de la línia de tres punts, el joc del Joventut de Badalona millora molt. L’equip verd-i-negre va saber utilitzar la seva punteria exterior i castigar les errades d’un Barça que va perdre nou pilotes en la primera meitat. Tot i dominar el rebot, el conjunt blaugrana no va imposar el seu ritme. Ferran Bassas, inèdit en el partit de divendres, va afegir opcions ofensives a una Penya que va accentuar la seva proposta col·lectiva per arribar al descans amb avantatge (40-42).

El Joventut va trepitjar amb força a l’inici d’un tercer quart en què la renda verd-i-negra va créixer fins als 13 punts (50-63). La defensa visitant va incomodar la circulació de pilota local i el joc del Barça es va tornar massa previsible. La producció ofensiva blaugrana va caure en picat en un tercer quart en què l’equip culer tan sols va poder anotar 13 punts (53-65). Lluny de relaxar-se, la Penya va seguir millorant la seva producció i la renda visitant va créixer fins als 15 punts a vuit minuts del final (55-70). El conjunt culer va intentar la remuntada amb bones accions defensives de Nick Calathes i Nigel Hayes-Davis, però mai va tenir continuïtat en atac per completar la reacció.