Bàsquet

Nou gir de guió: Roger Grimau relleva Jasikevicius al Barça

Joan Laporta arrisca i busca repetir la fórmula de Xavi Pascual i Pep Guardiola

3 min
Sarunas jasikevicius en una imatge recent

BarcelonaNou gir de guió: Sarunas Jasikevicius no seguirà al Barça. El club i l’entrenador lituà, que acaba contracte, no han arribat a un acord per allargar la vinculació. El tècnic, cansat de l’organització interna de l’entitat, té una oferta per anar d’ajudant a la NBA, però encara no ha decidit el seu futur professional. El Barça esperava una proposta de rebaixa salarial més important. Saras tanca una etapa de tres anys a la banqueta blaugrana en què ha aconseguit dos títols de la Lliga Endesa, dos de la Copa del Rei i un de la Lliga Catalana. A més, ha classificat l’equip per a la final four tres anys consecutius.

El club enceta un nou projecte a la secció de bàsquet i ha arribat a un acord amb Roger Grimau, que serà l’entrenador les dues pròximes temporades, fins al 30 de juny del 2025. Es tracta de l’aposta més personal de Joan Laporta, que l’any 2015 volia que Grimau fos el secretari tècnic de la secció. Roger Esteller (executiu) i Audie Norris (responsable de planter) completaven aquell projecte. Les eleccions a la presidència les va guanyar Josep Maria Bartomeu i tot va quedar diluït.

El president busca repetir la fórmula que tan bé li va funcionar amb Xavi Pascual o Pep Guardiola. Grimau, que va ser columnista del diari ARA, té un repte majúscul. “He estat molts anys al Barça, sé què vull i cap a on vaig. Tinc les idees molt clares”, va dir fa uns anys.

Grimau, de 44 anys, ha estat l’entrenador del Barça Atlètic i del júnior les dues últimes temporades (2021-23), on ha tingut com a ajudant Víctor Sada. L’exdirector de joc badaloní també l’acompanyarà en aquesta nova etapa al primer equip. Anteriorment, del 2018 al 2021, va ser l’entrenador assistent del segon equip a la LEB Or i a la LEB Plata. Com a jugador va defensar la samarreta del Barça durant vuit temporades (2003-2011) i va ser el capità que va aixecar l’Eurolliga del 2010.

Roger Grimau, entrenador en cap del FC Barcelona U18 durant el partit del Torneig EB Adidas Next Generation entre el Crvena Zvezda Belgrad U18 i el FC Barcelona U18 al Pavelló esportiu de Kaunas el 19 de maig de 2023 a Kaunas, Lituània.

Joan Carles Navarro, mànager general de la secció, va donar per feta la continuïtat de Jasikevicius fa pocs dies: “El Saras acaba contracte ara mateix i volem que sigui el nostre entrenador. Hem de fer alguns retocs. I si el projecte és bo, l’hi comunicarem i no crec que hi hagi cap problema perquè continuï l’any vinent”. “Jasikevicius és el millor entrenador del món”, va certificar Laporta, que s’està especialitzant en girs de guió inesperats.

El club considera que Grimau pot ser l’entrenador ideal per donar protagonisme als jugadors del planter. Joves valors com Dame Sarr i Kasparas Jakucionis han debutat aquesta temporada amb el primer equip, mentre que d’altres que han passat per les seves mans com James Nnaji –escollit recentment el número 31 del draft de la NBA–, Rafa Villar, Michael Caicedo, Agus Ubal o Gael Bonilla també han gaudit de minuts amb la primera plantilla blaugrana.

A deu minuts del Palau

“Quan es van enamorar, Antonio Grimau i Anna Gragera no es podien imaginar que els tres fills que tindrien es guanyarien la vida com a professionals del bàsquet. Des de ben petits, els pares ens van acompanyar a tots els partits cada cap de setmana. Vivíem al barri de Sants, a deu minuts del Palau Blaugrana. A casa nostra dinàvem i sopàvem Barça, ja que amb la família anàvem a veure els partits de Norris, Epi i Solozábal. Per al Roger, ser capità va ser com un somni”, analitza Sergi Grimau, germà del Roger. “El pare ens portava al Palau. També recordo que anava en moto al Camp Nou com qualsevol culer. No soc diferent de la resta de joves”, certifica el nou entrenador del Barça.

La plantilla del Barça celebrant el títol de lliga 2022/23

Un altre culer, Sarunas Jasikevicius, marxa de la banqueta amb un total de 268 partits dirigits entre Lliga Endesa (131), Eurolliga (118), Copa del Rei (7), Supercopa (6) i Lliga Catalana (6). Dels 268 partits ha aconseguit el triomf en 204 ocasions (108 ACB, 82 Eurolliga, 6 Copa, 3 Supercopa, 4 Lliga Catalana), mentre que ha caigut derrotat en 64 ocasions (23 ACB, 36 Eurolliga, 1 Copa, 3 Supercopa i 2 Lliga Catalana).

Tomas Masiulis no seguirà al cos tècnic del Barça, on la resta d’integrants encara no tenen clar com es reorganitzarà la situació.

stats