24/07/2022

El millor dia de la història

2 min
L’equip del Dream Team que va jugar a Barcelona

El periodista Jack McCallum va batejar com a rambling el passeig que els jugadors del Dream Team feien sovint per la Rambla de Barcelona durant els Jocs Olímpics del 1992. Uns, com John Stockton, matinaven i passaven desapercebuts entre els turistes, amb alguns dels quals va arribar a parlar sobre la selecció dels Estats Units sense que el reconeguessin. D’altres, com Charles Barkley, preferien sortir de nit i tornar a l’hotel quan gairebé ja no quedaven curiosos fent guàrdia a l’entrada. Mites de la popularitat de Magic Johnson o Larry Bird fins i tot van atrevir-se a anar en metro. Cansats d’esperar a dins d’un autobús privat retingut pel tall de trànsit provocat per la marató femenina, els jugadors van desobeir els responsables de seguretat i van optar pel transport públic.

Els cambrers del bar de tapes que hi ha al davant de l'hotel en què es van allotjar per fugir de la Vila Olímpica encara avui expliquen anècdotes de la seva estada a Barcelona. No hi ha hagut mai cap equip com el Dream Team de Barcelona 1992. Per talent, però també per carisma. Fa uns anys, amb motiu del 20è aniversari dels Jocs, vaig entrevistar David Robinson a Badalona, on el conjunt nord-americà va disputar els seus partits aquells Jocs. L'expivot recorda el dia de la final contra Croàcia, el 8 d'agost de 1992, com el més especial de la seva vida. "Aquell va ser el millor equip que hi ha hagut mai", explicava. Clyde Drexler i Chris Mullin el van acompanyar en un viatge que va servir per alimentar la nostàlgia. "Diria que encara no s'ha vist res igual, va ser un honor formar part d'aquell equip", afegia Drexler. "Serà difícil veure un equip jugar de la mateixa manera. Qualsevol jugador podia passar la pilota o tirar a cistella i així tot era més fàcil", opinava Chris Mullin.

Dos periodistes catalans, Jordi Robirosa i Manu Moreno, tenen publicat un llibre imprescindible que reconstrueix la història, es capbussa en diferents fonts i presenta un retrat fidel d’aquell mític equip. Els dos coincideixen en el seu diagnòstic. “No hi haurà un altre Dream Team, ni hi haurà uns altres Jocs com els de Barcelona. És irrepetible. L’equip nord-americà va ser la gran icona de l’esdeveniment, el que la gent recorda amb el pas dels anys. La clau va ser Magic Johnson, que va convèncer jugadors com Michael Jordan i Larry Bird, que no tenien previst participar-hi”, opina Robirosa. “No hi ha color ni comparació possible amb qualsevol altre equip mític perquè el Dream Team va canviar el món de l’esport”, afegeix Moreno.

stats