Bàsquet
Esports Bàsquet 25/02/2021

Vint-i-cinc anys de la gesta del TDK Manresa que ningú va saber predir

Salva Maldonado i Xavi Rodríguez recorden un títol que qualifiquen de "miracle"

i
Àlex Gozalbo
3 min
Salva Maldonado i Xavi Rodríguez, a la seu de la Federació Catalana

ManresaAquest dijous es compleixen 25 anys d'una de les grans gestes de l'esport català, el dia en què el TDK Manresa es va proclamar a Múrcia campió de la Copa del Rei de bàsquet. L'equip del Bages va superar el Barça gràcies a un triple de Joan Creus a 9 segons del final i es va endur un títol tan inesperat com recordat. Dos dels seus protagonistes, Salva Maldonado i Xavi Rodríguez, l'entrenador i el seu entranyable ajudant, treballen actualment a la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ).

"Hi ha vegades que el bàsquet i l'esport et donen alegries, però m'atreviria a dir que allò va ser un miracle. El record és magnífic i espectacular, sobretot per com vam aconseguir el títol. Vam arribar al torneig amb moltes victòries seguides i una gran confiança. La final contra el Barça va ser molt emocionant, ja que va tenir una pròrroga i es va decidir amb un triple. L'altre gran record va ser la celebració. Crec que mai s'havia vist una cosa així", diu Maldonado, que actualment és el responsable de seleccions de la FCBQ. "La Copa del Rei del 96 em porta molts i molt bon records. L'anomenada Copa de la Llum va ser un esdeveniment magnífic i irrepetible per a mi i la majoria dels manresans. Era la meva segona temporada com a ajudant de Maldonado. Després d'un inici de temporada incert, l'equip va arribar a la Copa amb molt bones sensacions. El quadre que teníem ens feia ser optimistes i vam poder arribar a la gran final contra el Barça. Va ser un partit a cara o creu. No imagino una millor manera de celebrar-ho que el 25 de febrer, que coincideix amb el meu aniversari", explica Rodríguez, que és el director tècnic de la FCBQ.

El TDK Manresa del 96 celebrant el títol.

Aquella plantilla estava formada per Joan Creus, Joan Peñarroya, Roger Esteller, Jesús Lázaro, Lisard González, Paco Vázquez, Rafa Vega, Jordi Singla i els nord-americans Harper Williams, Linton Townes i Tellis Frank. El TDK Manresa va eliminar el CB Lleó (72-58) i el CB Múrcia (78-81) abans d'arribar a la final, en què el Barça era el gran favorit. Tot i la bona actuació de jugadors com Xavi Fernández , Dan Godfread i Arturas Karnisovas, l'equip entrenat per Aíto García Reneses va acabar perdent de manera inesperada.

“El temps passa molt ràpid i en tinc un record molt pròxim. És una fita tan històrica i tan espectacular que perdura en el temps. És una gesta impensable que no s’ha tornat a repetir. Serà molt difícil que un equip que sigui tan poc favorit torni a guanyar el títol”, assegura Creus, que va ser el líder d’un equip que dos anys després es va proclamar campió de Lliga superant tres eliminatòries amb el factor pista en contra. “La clau era el feeling que hi havia entre jugadors, cos tècnic i aficionats. Ens agradava molt el bàsquet, vam veure un repte possible i vam lluitar tots en la mateixa direcció per aconseguir-lo”, resumeix.

Movistar+ emetrà aquest dijous (21.45 h) a través de #Vamos un documental del programa Informe+ dedicat a recordar la gesta. La peça audiovisual té els testimonis de George Gervin, Joan Creus, Salva Maldonado i Pedro Martínez. Els jugadors del Baxi Manresa lluiran aquest dissabte una samarreta especial durant el partit contra l'UCAM Múrcia.

stats