TENIS
Esports 07/09/2017

El llarg camí de Muguruza fins al cim mundial

Nascuda a Veneçuela, la tenista va forjar el seu joc a l’acadèmia Bruguera de Barcelona

T.p. / R.r.
2 min
Garbiñe Muguruza diumenge passat al US Open.

BarcelonaPer primer cop en la història, dos tenistes espanyols dominaran el cim dels rànquings de l’ATP i la WTA. Primer va ser Nadal, que va recuperar el tron el 21 d’agost, i dilluns que ve serà Garbiñe Muguruza qui accedirà, per primer cop en la seva carrera, al número 1 de la llista mundial. Nascuts a Manacor i Caracas (Veneçuela), tots dos comparteixen el fet d’haver forjat el seu tenis a Barcelona. Si Toni Nadal, tiet i primer entrenador de Nadal, el va portar ja de ben menut al Club de Tenis de Barcelona, del qual és soci des de fa més de 20 anys, per millorar el seu joc, Muguruza va arribar a Barcelona amb sis anys, quan va ingressar a l’acadèmia Bruguera, fundada pel pare del tenista Sergi Bruguera.

“És un somni fet realitat, ara treballaré durament per defensar aquesta primera posició”, deia Muguruza, filla d’un empresari basc que va fer fortuna en la metal·lúrgia a Veneçuela, on encara resideix casat amb una veneçolana. El pare va voler criar els seus fills arrelats a la seva identitat basca, i el resultat va ser una noia que es considera “ciutadana del món”. Fins als sis anys vivia a Veneçuela, però en una casa on la identitat basca era important. “M’ha quedat la mala llet del pare”, sol bromejar ella, que es va criar a Barcelona, on es va entrenar abans de començar a voltar món a partir dels 14 anys. “Soc una mica de tot arreu, he viscut sempre en un avió, amunt i avall”, explica Muguruza, que a l’actual Obert dels Estats Units va caure eliminada als vuitens de final contra Karolína Plísková. Malgrat aquesta derrota, suma més punts que la txeca, que encara era la número 1. El motiu, la seva millora a Nova York. Muguruza va caure en la segona ronda del US Open l’any passat, i ara ho ha fet a la quarta. Més punts defensava Plísková, finalista l’any passat i eliminada ara als quarts.

“Era un somni, fa anys que hi treballava”, explica Muguruza, que ha guanyat dos grans tornejos, Roland Garros i Wimbledon. Mai sobre pista ràpida, doncs. “No tinc clar quan vaig decidir ser tenista. Els meus germans hi jugaven i potser vaig veure que seria professional un cop anava guanyant les altres noies”, recordava aquesta setmana Muguruza, que va arribar a Barcelona perquè els seus dos germans van tenir l’oportunitat de gaudir d’una beca de l’acadèmia Bruguera. Però al final, qui va arribar més lluny va ser Muguruza. “Ara arriba el pitjor, mantenir-s’hi. Caldrà treballar més fort”, reconeixia.

Una final femenina 100% nord-americana

Per primer cop en 32 anys, quatre nord-americanes han arribat a les semifinals d’un Grand Slam i han il·lusionat els especialistes locals després d’anys en què les germanes Williams eren gairebé una excepció. La darrera nord-americana, sense incloure-hi les germanes, campiona a Flushing Meadows va ser Lindsay Davenport el 1998. Amb Serena Williams de baixa per maternitat, aquesta matinada la seva germana Venus (37 anys) ha jugat contra Sloane Stephens (24 anys). CoCo Vandewegh, que gaudeix del suport del públic perquè és de Nova York, ha jugat la segona semifinal contra Madison Keys (22 anys).

stats