Ciclisme
Esports 23/05/2011

La carrera creixent de Xavier Tondo

La mort de Xavier Tondo deixa al ciclisme català sense un dels seus estandards actuals, que amb l'equip Movistar estava ultimant la seva preparació per debutar al Tour de França

Albert Rabadan
2 min

BarcelonaXavier Tondo, nascut a Valls l'any 1978, no va tenir uns inicis fàcils en el ciclisme. Primer a l'hora de passar al professionalisme, cosa que va aconseguir l'any 2003 amb l'equip Paternina-Costa de Almería, després d'haver de superar una greu doble fractura de fèmur l'any 2001. Posteriorment també va patir la falta de recursos dels equips espanyols i va haver de consolidar-se a Portugal, on hi va córrer la temporada 2004 amb Barbot, després de requalificar-se uns mesos a la categoria amateur, i els anys 2007 i 2008 amb LA-MSS.

Allà on ha corregut, per sobre de tot, se'l valorava entre el pilot per la seva vitalitat i la passió vertadera que sentia pel ciclisme. Així, ja va firmar una temporada notable el 2005 amb el modest Catalunya-Ángel Mir, comptant el triomf a l'etapa reina de la Volta a Astúries, a l'Alt del Acebo, i la Volta a l'Alentejo portuguesa. El pas per Relax l'any 2006 no va ser tan brillant com esperava al patir una mononucleosis, però on va poder explotar tot el seu talent va ser en el seu retorn al país lus, quan es va emportar la general de la gran Volta a Portugal l'any 2007, davant l'ídol nacional Cândido Barbosa.

A partir d'aquí, el seu retorn al ciclisme espanyol cada cop va anar creixent, i semblava que encara no havia arribar al seu sostre, ja que estava en plena maduresa esportiva. El 2009, amb Andalucía-Cajasur, va ser segon a les generals de les Voltes a Andalusia i Burgos, i també va endur-se una etapa al Tour de San Luis argentí, on aquest any havia aconseguit el primer triomf de la història de l'equip Movistar. No va trigar, doncs, a aparèixer a l'escena internacional l'any 2010.

Segurament aquella etapa que va guanyar en solitari a la París-Niça va ser la que el va fer ser conegut per tothom. Va ensenyar un deu, les victòries que portava fins aleshores, recordant que ell portava ja uns quants anys lluitant per a fer-se un lloc. Se'l va assegurar, a més, amb un nou segon lloc, aquest cas a la general de la Volta a Catalunya després d'imposar-se a l'etapa reina, fins a aconseguir una sisena plaça a la general de la primera volta que aconseguia acabar, la Vuelta a Espanya.

Enguany, a Movistar, era una de les puntes de llança per mèrits propis en un any de tràmit per la sanció d'Alejandro Valverde. Amb les actuacions a la les Voltes de Catalunya, País Basc i, sobretot, a Castella i Lleó, on va passar a la història guanyant per primera vegada una classificació general pel patrocinador Movistar. Després d'allargar una mica la seva primera part de la temporada, es trobava a Sierra Nevada, preparant el seu debut al Tour de França juntament amb Beñat Intxausti, tot just recuperant-se d'un còlic nefrític.

La mort accidental de Tondo arriba quan encara tothom té molt present la del belga Wouter Weylandt (Leopard-Trek) per una caiguda a la tercera etapa del Giro d'Itàlia. A la ronda italiana es dedicarà un minut de silenci al seu honor en l'inici de la setzena etapa.

stats