WATERPOLO
Esports 01/06/2016

Chus Martín: "El Barceloneta ja està entre els millors d'Europa"

L'entrenador de l'Atlètic-Barceloneta explica a l'ARA les claus de l'èxit d'un equip que arriba per quart any consecutiu a la fase final de la Copa d'Europa

Joan Aureli Raich
6 min
Chus Martin entrenador del Club Natació Atlètic Barceloneta

BarcelonaJesús 'Chus' Martín és l'entrenador del Club Natació Atlètic-Barceloneta des fa tres temporades. El club barceloní s'acaba de proclamar campió de lliga per onzè any consecutiu, ha alçat la Copa del Rei i afronta el repte de tornar a guanyar la Copa d'Europa (després de la que van guanyar el 2014) i convertir-se en l'únic equip català que en té dues. L'equip mariner arriba per quart any consecutiu a la fase final de la competició. Budapest acollirà entre el 2 i el 4 de juny els partits de la fase final en format de 'final six'.

Què representa ser per quart any consecutiu a la 'final six'?

És un fet important. Hem de valorar que el 2013 a Belgrad va ser en format 'final four'. Els dos anys següents , ja en format 'final six', van ser aquí a Barcelona i n'érem els organitzadors. Per aquest motiu ja anàvem directament a la fase final. Aquest any hem aconseguit la fita per mèrits propis. És molt important poder anar a Budapest i estem molt contents per aquest fet.

Es pot dir que ja sou oficialment un dels grans equips d'Europa?

Sí, després de veure la trajectòria de l'equip durant les quatre últimes temporades, estem demostrant que l'equip ja està entre els millors d'Europa. El 2013 vàrem arribar a la primera 'final four' de la història a Belgrad i vàrem obtenir un bon tercer lloc. L'any següent, vàrem aconseguir la Copa d'Europa aquí a casa, i l'any passat vam estar lluitant amb l'equip més poderós en aquest moment, el Pro Recco italià. A les semifinals no va poder ser i al final vam aconseguir un altre tercer lloc. Aquesta temporada tornem a estar entre els sis millors i s'està demostrant que l'equip lluita per estar a dalt.

I què representa això per al waterpolo català?

És important, i no només per al club. Últimament hem vist com el Sabadell femení ha aconseguit guanyar la Copa d'Europa, el Mataró femení també ha assolit la Copa LEN, i les dues seleccions, tant masculina com femenina, s'han classificat per als Jocs Olímpics de Rio. Penso que el waterpolo avui en dia és un dels esports més consolidats a nivell estatal i hem d'estar orgullosos que, encara que sigui un esport minoritari, estem aconseguint grans resultats. Penso que això ajuda a continuar treballant i a seguir apostant per aquest esport.

Ara mateix, sou tres equips empatats a una Copa d'Europa...

És veritat, ara estem empatats amb el CN Barcelona i el CN Catalunya, que la van guanyar fa molts anys. Nosaltres continuem i tenim la il·lusió de guanyar-la tot i que aquest any el repte és molt complicat. És molt difícil perquè hi ha equips molt potents. Però bé, nosaltres no renunciem a res. Intentarem lluitar amb les nostres armes, fer una gran 'final six' i veure si som capaços d'arribar a la final per guanyar la segona.

Ja teniu un bon bagatge a Europa, com afronteu aquesta fase final?

Segurament és l'any en què els equips s'han reforçat més, hi ha un nivell molt alt. El més fort és el Pro Recco. És un equip fet a base de talonari i té els millors jugadors del món. Després hi ha l'Szolnoki d'Hongria, que aquest any juga a casa. Poder jugar davant de la seva gent serà un factor important per a ells. L'Olympiacos ha demostrat que aquesta temporada pot ser una sorpresa dins de la 'final six', s'ha reforçat molt bé. L'hem tingut en el nostre grup i ha acabat líder destacat sense perdre cap partit. Després hi ha el Jug Dubrovnik, que té alguns jugadors espanyols que havien jugat amb nosaltres com el Xavi Garcia o el Felipe Perrone. Finalment l'Eger hongarès, que també està en el nostre grup i, com l'Szolnoki, juga a casa. Es presenta una 'final six' molt disputada, molt igualada i que serà molt difícil per a nosaltres.

Quines opcions creus que teniu?

En el primer partit ens ha tocat l'Szolnoki. És un equip molt potent però som conscients que per guanyar la Champions els hem de superar tots. Nosaltres haurem de jugar tres partits sí o sí per aconseguir la Copa d'Europa. Primer hem de veure si som capaços de passar a les semifinals, que ja seria un pas important. Ens hem preparat bé i afrontarem el que vingui amb les màximes garanties i amb confiança.

Sou els dominadors absoluts del waterpolo espanyol des de fa anys. Què teniu vosaltres que no tenen els altres equips de la lliga?

Som l'únic representant espanyol habitual a les competicions europees i penso que això és molt important. Nosaltres comencem la temporada igual que la resta, però, a mesura que anem jugant partits de Champions, l'equip va creixent. Jugues amb equips molt superiors a tu i això et dóna un plus. El fet que hi hagi aquesta diferència respecte als altres equips de la lliga espanyola és remarcable. Molts equips que podrien jugar competició europea hi renuncien per raons econòmiques (en teoria podrien jugar els tres primers de la lliga a la Champions i un equip més a la LEN). L'aposta del club en aquest sentit és important. Aquest any l'únic que hi va anar a part de nosaltres va ser el Sabadell i va caure molt aviat, però crec que és important que la juguin perquè els jugadors puguin créixer professionalment. Si només juguen aquí, la diferència es va fent més gran a mesura que avança la temporada i acaba sent un factor determinant.

Entenc que l’èxit ha portat molts dels teus jugadors a la selecció…

Sí, entre els convocats amb Espanya i els que van amb altres països hi ha hagut dies que m’he quedat entrenant amb 3 o 4 jugadors. Però aquest fet també és positiu, quan van amb la selecció competeixen a alt nivell i els jugadors agafen experiència.

I què s'ha fet a nivell de club i formació?

Tenim una estructura molt consolidada des de baix, de tota la vida hem sigut un club que treballa molt bé el planter. Procurem que pugin el nombre més gran de jugadors al primer equip, tot i que som conscients de la dificultat atès el nivell del primer equip. Col·lectivament l'objectiu és treure com més jugadors del planter millor. Ara tenim jugadors joves que estan pujant fort i crec que s'està fent una gran feina, però no és el mateix pujar un jugador al primer equip per jugar la lliga que fer-ho per jugar la Champions. A Europa el nivell és molt alt.

Quants jugadors del planter hi ha ara mateix?

Ara mateix hi ha l'Albert Espanyol i el Marc Roca, que són jugadors ja consolidats. Tenim el Miqui Linares i el Roger Tahull, que vénen de categories inferiors. El Nikolas Paul és un noi de 17 anys que està començant a entrar i ja ha jugat algun partit de Champions, i per baix estan sortint jugadors interessants que de mica en mica aniran entrant. De fet, a la lliga ja estan jugant partits, estem molt contents amb la feina que estem fent i hem de seguir amb aquesta progressió. Entenem que fitxar al mercat és molt complicat, pressupostàriament estem per sota dels rivals, com a mínim de la 'final six'. Hem de fer una aposta mixta entre jugadors del planter i tres jugadors estrangers que ens ajudin a completar un gran equip.

Has comentat que teniu un pressupost més baix que els rivals que trobareu a Budapest...

Dels sis equips de la final som, de ben segur, l'equip que té menys pressupost. Però bé, poder estar lluitant cara a cara contra equips tan poderosos econòmicament és un fet que a nosaltres ens motiva. Nosaltres tenim una filosofia, el club té un recorregut molt marcat i intentem ajustar-nos a la realitat. No podem estar per sobre econòmicament i penso que s'estan fent bé les coses. Ajustem els jugadors de la casa amb els estrangers i intentem que, tant els de fora com els d'aquí, millorin per poder seguir competint amb els clubs grans d'Europa. L'estructura de treball que hi ha aquí implantada de fa molts anys està funcionant i esperem que segueixi així.

Personalment quin grau de responsabilitat creus que tens en aquest èxit?

La responsabilitat de l'entrenador és sempre important, però bé, fa molts anys que sóc al club. Ara com a primer entrenador, abans vaig estar set anys com a segon, vaig ser als equips de la base, com a jugador, com a treballador, com a... aquí he fet de tot! He crescut en aquest club, el conec i l'he mamat molt des de ben petit.

Amb el temps t'adones que conèixer l'estructura del club és important, amb alguns jugadors hi he coincidit quan jo jugava, i això m'ha ajudat força tenir el meu germà de segon amb mi. Ell s'ha retirat fa menys temps i m'ajuda molt a controlar el tema del vestidor i la conducta dels jugadors. Penso que fem un bon tàndem i estem contents del rendiment de l'equip.

Nous reptes?

Els nous reptes cada any són els mateixos. Mentre seguim aquí intentarem seguir guanyant totes les competicions. Acabem de guanyar la Lliga, ja vàrem aixecar la Supercopa i la Copa del Rei. Ara toca jugar la 'final six' i gaudir d'aquesta competició.

stats