CICLISME
Esports 24/01/2013

Espanya jutja el seu dopatge encara sota l'efecte del cas Armstrong

El judici per l'operació Port començarà dilluns que ve amb diferents acusacions

Efe
3 min

MadridAmb el món de l'esport en general, i el del ciclisme en particular, encara convulsionat per la confessió del exciclista nord-americà Lance Armstrong, un jutjat de Madrid acollirà des de dilluns el primer judici que se celebra al món a una trama de dopatge, la investigada en l'operació Port.

Prova de la importància de la vista per les autoritats implicades en la lluita per la neteja de l'esport és la nòmina d'acusacions personades: a més de la Fiscalia, l'Agència Mundial Antidopatge, el Consell Superior d'Esports, la Unió Ciclista Internacional, la Federació Espanyola de Ciclisme i l'Agrupació Internacional de Grups Ciclistes Professionals. També acusa l'excorredor Jesús Manzano, que va admetre haver-se dopat i va dir que la seva vida havia corregut perill.

El cas Armstrong també és molt present, ja que els noms d'alguns dels acusats -com el metge Eufemiano Fuentes o l'exdirector esportiu dels equips ONCE i Liberty Manuel Saiz- apareixen repetidament en la investigació de l'Agència Antidopatge dels Estats Units (USADA ) que va portar a la inhabilitació permanent del guanyador de set Tours de França. Així, el ciclista alemany Jorg Jaksche –que compareixerà com a testimoni– va dir a la USADA que Saiz va remetre a Fuentes per seguir un programa de dopatge sanguini i que el metge li va donar EPO i anabolitzants i el va sotmetre a autotransfusions entre el 2005 i el 2006.

Saiz, Fuentes i els altres quatre acusats, també metges o exdirectors d'equips, s'enfronten a dos anys de presó per un delicte contra la salut pública –que preveu l'article 361 del Codi Penal i referit a substàncies que "posin en perill la vida o la salut de les persones"–, ja que el dopatge no va ser tipificat fins a finals del 2006, després que van tenir lloc els fets enjudiciats. Des d'aquesta data, l'article 361 bis del Codi Penal sí que estableix penes d'entre sis mesos i dos anys de presó per als que facilitin als esportistes substàncies o fàrmacs prohibits "destinats a augmentar les seves capacitats físiques o a modificar els resultats de les competicions", sempre que posin en perill la seva vida o la seva salut.

Al banc dels acusats també s'hi asseuran els exdirectors esportius José Ignacio Labarta (Comunitat Valenciana) i Vicente Belda (Kelme) i els metges Yolanda Fuentes –germana d'Eufemiano i excap de l'equip mèdic del País Valencià– i José Luis Merino Batres, tot i que la seva defensa ha sol·licitat que sigui exclòs de la causa perquè té una greu malaltia. La Fiscalia sosté que els responsables dels equips, "com a mínim durant l'any 2006" i amb l'objectiu d'"elevar artificialment el rendiment físic de ciclistes", es van fer, "a canvi d'una remuneració econòmica" amb els serveis dels metges processats, que realitzaven un procés anomenat "glicerolització". El material es transportava "en motxilles sense refrigeració i sense una identificació clara de les mostres, sense practicar els controls hematològics pertinents, amb el consegüent perill per a la salut".

En els registres practicats en l'operació es van intervenir més de dues-centes bosses amb plasma congelat i sang refrigerada, medicaments –"alguns de caducats, altres d'exclusiu ús hospitalari i fins i tot alguns no autoritzats a Espanya"– i material per a transfusions, com xeringues, vials o sèrum.

Cap ciclista seurà al banc dels acusats, encara que una quinzena han estat citats com a testimonis, com ara el mateix Jesús Manzano i el guanyador del Tour, el Giro i la Vuelta Alberto Contador, que va córrer al Liberty entre 2004 i 2005. També declararan Darío Gadeo i Pedro Díaz Lobato, que van denunciar també pràctiques de dopatge, i els italians Ivan Basso –al qual el Comitè Olímpic italià (CONI) va imposar una sanció de dos anys– i Michele Scarponi –sancionat al desembre per la seva relació amb el metge Michele Ferrari, considerat un dels pioners de l'ús d'EPO en l'esport i que va tractar Armstrong–.

La llista de testimonis es completa amb noms com Jorg Jaksche, Marcos Antonio Serrano, Ángel Vicioso, Isidre Nozal, Joseba Beloki Unai Óssa i David Etxebarria. Les identitats van aparèixer en el sumari del cas com a presumptes usuaris dels "serveis" d'Eufemiano Fuentes. Durant el judici s'escoltaran les converses telefòniques intervingudes als acusats i diversos experts parlaran sobre el risc que suposa l'elevació artificial del hematòcrit en el desenvolupament de qualsevol activitat esportiva o sobre el perill del consum de substàncies dopants.

stats